Πιθανός «διάδρομος» χρηματοδότησης του ISIS… μέσω αρχαιοκαπηλίας, έγινε και η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ.


«Είναι πιθανόν να έχουν περάσει από την Ελλάδα αρχαιότητες από την Παλμύρα, όχι να έχουν καταλήξει», σημείωσε μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή «Όσα φέρνει ο Βαρδάρης» ο Αστυνόμος Α΄ του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παπαοικονόμου.


«Είχαμε θέματα με τον ISIS». πρόσθεσε. «Από την αρχαία Παλμύρα στη Συρία έχουν φύγει πάρα πολλές αρχαιότητες, οι οποίες πουλήθηκαν από τον ISIS προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την τρομοκρατία, με αντίστοιχους τρόπους που έφευγαν από τη χώρα μας από αιώνες. Είναι πιθανό να είχαν ενδιάμεσο σταθμό τη χώρα μας, από τις πληροφορίες που είχαμε, καταλήγοντας σε οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού ή σε ιδιώτες συλλέκτες»,


Ο κ. Παπαοικονόμου υπογράμμισε, ακόμα, ότι «υπάρχουν χιλιάδες θησαυροί από τη χώρα μας, δυστυχώς, σε πολλά κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και παγκοσμίως, στην Αμερική, τα οποία έχουν βγει με παράνομο τρόπο από παράνομες λαθρανασκαφές στη χώρα μας. Δυστυχώς είναι μεγάλο το πρόβλημα νομοθετικά ώστε να μπορέσουμε να επαναπατρίσουμε τέτοιου είδους αρχαιότητες».


Έκανε λόγο και για υπουργικές αποφάσεις που έχουν σχέση με τα εκκλησιαστικά αντικείμενα, δηλαδή τα λειτουργικά σκεύη και εικόνες οι οποίες μέχρι και το 19ο αιώνα μπορεί να εμπίπτουν στο νόμο. «Καλό είναι για τον κόσμο να γνωρίζει ότι όταν έχουνε εικόνες από συγγενικά τους πρόσωπα, παππούδες, γιαγιάδες κ.λ.π. και είναι από 100 χρόνια και πίσω, καλό θα είναι να ενημερώσουν την εφορεία αρχαιοτήτων στην περιοχή τους και να πάρουν μία νόμιμη άδεια κατοχής».