277f13aae58244b79d329baf5e01a919
Πολιτισμός

Ο Χρήστος Λούλης στη Σάσα Σταμάτη: Δεν μετανιώνω για το σποτ - Θα το ξανάκανα

Ο γνωστός ηθοποιός Χρήστος Λούλης μιλά για το τηλεοπτικό μήνυμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας όπου συμμετείχε και το οποίο αποσύρθηκε ως «σεξιστικό»

Τη δική του απάντηση δίνει μιλώντας στο «Secret» ο γνωστός ηθοποιός Χρήστος Λούλης μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για το σποτ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με μήνυμα για την αποφυγή συνωστισμού στις πλατείες (λόγω κορονοϊού), το οποίο αποσύρθηκε ως «σεξιστικό». «Οχι, δεν μετάνιωσα. Θα το ξανάκανα», σημειώνει ο επιτυχημένος ηθοποιός και υπογραμμίζει ότι δεν υπήρχε κάτι σεξιστικό σε αυτό το σποτ. Επίσης, μιλά για τα θέατρα την εποχή της πανδημίας, εκτιμώντας ότι αυτά δεν θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο ούτε τον Οκτώβριο.

Παρόλο που αποσύρθηκε για σεξιστικούς λόγους το σποτ που έκανες για την Πολιτική Προστασία, αντέδρασες πολύ ψύχραιμα...

Ναι. Τι να κάνω; Να το πάρω προσωπικά; Αυτό είχε τον σκοπό του. Βγαίνει για έναν λόγο. Εάν δεν βλέπουν τον λόγο για τον οποίο βγαίνει και βλέπουν κάτι άλλο, τότε να μην υπάρχει. ∆εν επιτέλεσε τον σκοπό του. Απέτυχε.

Εσύ έκανες αυτό το σποτ αφιλοκερδώς για να βοηθήσεις. Μετάνιωσες που το έκανες;

Οχι, δεν μετάνιωσα. Θα το ξανάκανα.

Πώς σου ανατέθηκε να το κάνεις;

Με πήραν τηλέφωνο από τη διαφημιστική εταιρεία και μου είπαν: «Θέλουμε να κάνετε ένα σποτάκι». Τους είπα «βεβαίως», αφιλοκερδώς εννοείται. Ενα απλό τηλέφωνο έγινε, τίποτα παραπάνω.

Εσύ πήγες να κάνεις κάτι για να βοηθήσεις και τελικά βρήκες και τον μπελά σου... Σε ενόχλησε;

∆εν είναι ευχάριστο, αλλά τι να κάνουμε; Ειναι μέρος του ρίσκου που παίρνουμε εμείς που εκτιθέμεθα.

Εσύ προσωπικά πιστεύεις ότι υπάρχει κάτι σεξιστικό στο σποτ αυτό;

Οχι. Αν θες να δεις τον σεξισμό, τον βλέπεις παντού. Αν κάποιος καλοπροαίρετος έβλεπε το βίντεο, δεν θα έβλεπε κάτι σεξιστικό.

Ως καλλιτέχνης ηθοποιός, πώς τα βλέπεις τα πράγματα με τον κοροναϊό στη δουλειά σας;

Χάλια. Μιλάμε για καταστροφή. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Τα μέτρα που εξήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού ωφελούν 80 με 100 άτομα που δουλεύουν στις κρατικές παραγωγές. Ολοι οι υπόλοιποι, που είμαστε ιδιώτες, θα έχουμε ανεργία. ∆εν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα και αυτό δεν θα αλλάξει το φθινόπωρο. ∆εν θα ανοίξουν τα θέατρα τον Σεπτέμβριο ούτε τον Οκτώβριο. Και δεύτερο κύμα να μην έρθει, πάλι θα υπάρχουν περιορισμοί φαντάζομαι κατά πάσα πιθανότητα και ο κόσμος θα φοβάται. Οπότε και ένα θέατρο 200, 300, 400 θέσεων που θέλει να κάνει μια παράσταση θα μείνει κλειστό, γιατί δεν θα μπορεί να βγει με το 40% της πληρότητας.

Στο μεταξύ, είναι και η σύζυγός σου ηθοποιός και έχετε δύο παιδάκια. Σας αγχώνει περισσότερο αυτό;

∆εν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Είμαστε μέρα με τη μέρα. Πάμε, βλέπουμε τι γίνεται και προσπαθούμε να είμαστε ψύχραιμοι.

Εσύ ως Χρήστος Λούλης έχεις να κάνεις κάποια πρόταση; Τι μπορεί να γίνει με τους καλλιτέχνες;

Εχει υπάρξει πρόταση. Υπάρχει μια ολόκληρη επιτροπή, ένα κίνημα, το «Support Art Workers», το οποίο έχει κάνει φοβερή δουλειά. Είναι σχεδόν νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Εχουν φτιάξει ένα ολόκληρο πλέγμα τομών και παρεμβάσεων στο θέμα των ανθρώπων του πολιτισμού και, ταυτόχρονα, δίνουν λύση στην άμεση καταστροφή που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες, αλλά φτιάχνουν και τα δομικά ελαττώματα του κλάδου. Αυτά, δυστυχώς, δεν εισακούστηκαν.


Δημοσιεύθηκε στο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά το Σάββατο  Μαΐου