Αέρας αισιοδοξίας πνέει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που ύστερα από τη δύσκολη περίοδο της καραντίνας ξαναβρίσκει σιγά-σιγά τους ρυθμούς λειτουργίας του.

Αριστα οργανωμένο και προσαρμοσμένο στα νέα μέτρα ενάντια στον κορονοϊό, διασφαλίζει την ασφαλή περιήγηση του κοινού στις τέσσερις μόνιμες εκθέσεις του (Κυκλαδική Συλλογή, Αρχαία Ελληνική Συλλογή, Αρχαία Κυπριακή Συλλογή και Σκηνές από την Καθημερινή Ζωή στην Αρχαιότητα).

«Ημασταν πολύ επιφυλακτικοί πριν από το άνοιγμα των μουσείων, αλλά βλέπουμε πως τα πράγματα είναι καλύτερα από ό,τι περιμέναμε. Ερχονται κατά 60% ξένοι τουρίστες και κατά 40% Ελληνες.

Φυσικά, τα νούμερα δεν είναι αντίστοιχα με άλλες χρονιές. Για παράδειγμα, πέρυσι τον Ιούλιο είχαμε περίπου 9.000 επισκέπτες, ενώ φέτος πολύ λιγότερους.

Ο κόσμος έρχεται οικογενειακώς με τα παιδιά του, ενώ κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή έχουμε καθιερώσει μια μισάωρη ξενάγηση στα highlights των μόνιμων συλλογών μας χωρίς έξτρα χρέωση για να τονώσουμε το ενδιαφέρον του κοινού», σχολιάζει στη στήλη η υπεύθυνη Επικοινωνίας του μουσείου, Λήδα Καρανικολού. Ακόμα, μίλησε για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει το μουσείο. «Κάνουμε θερμομέτρηση στην είσοδο και προτείνουμε στον κόσμο πολύ συγκεκριμένη πορεία στις εκθέσεις, ώστε να μη διασταυρώνονται όσοι μπαίνουν και όσοι βγαίνουν.

Εχουμε κάνει καινούργια μονοπάτια στην περιήγηση. Εχουμε προσαρμοστεί όχι μόνο στους εγχώριους κανόνες υγιεινής, αλλά και με βάση κάποια μέτρα που τηρούν τα μουσεία παγκοσμίως. Είδαμε τι κάνουν τα άλλα μουσεία στο εξωτερικό και τα προσαρμόσαμε και στο δικό μας.

Ο κόσμος να μη φοβάται, γιατί στα μουσεία όλα έχουν προβλεφθεί με πάρα πολύ μεγάλη ακρίβεια. Και είμαστε χαρούμενοι με τους ξένους, που δεν πάνε μόνο στους ανοικτούς αρχαιολογικούς χώρους, αλλά μπαίνουν και στα μουσεία».

Οσο για τον προγραμματισμό των επόμενων μηνών, οι «μηχανές» του μουσείου δουλεύουν φουλ για να ετοιμαστεί μια μεγάλη έκθεση για το 1821 τον Δεκέμβριο.