Με τα θέατρα να βρίσκονται κλειστά από το μήνα Μάρτιο, καλλιτεχνικός κόσμος και θεατρικοί παραγωγοί βρίσκονται εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων της Κυβέρνησης για να «ανοίξουν» τη σεζόν και να μπορέσουν επιτέλους να παρουσιάσουν τις παραστάσεις που έχουν ήδη έτοιμες.

«Είμαστε στο απόλυτο σκοτάδι» δηλώνει σήμερα στα parapolitika.gr ο επιχειρηματίας Πάνος Κατσαρίδης αποτυπώνοντας την ατμόσφαιρα που επικρατεί στον χώρο του.

Ο θεατρικός παραγωγός των «Θεατρικών Σκηνών» (Παλλάς, θέατρο Ήβη, θέατρο Αλκυονίς) μιλώντας με απόλυτο σεβασμό για το μεγάλο υγειονομικό πρόβλημα που ταλανίζει όλον τον πλανήτη, εκφράζει την αγωνία του τόσο για τους εργαζόμενους που απασχολεί στις επιχειρήσεις του, όσο και για την Τέχνη εν γένει, που αυτήν την ώρα πλήττεται σφόδρα.

Οι ώρες είναι δύσκολες για τον χώρο του πολιτισμού και κυρίως για το Θέατρο. Ποια κατάσταση επικρατεί στον κύκλο σας, τους θεατρικούς παραγωγούς εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων;

Είμαστε επιχειρήσεις που είναι κλειστές ουσιαστικά από τον Μάρτιο. Χάσαμε τη δεύτερη σεζόν και τώρα βρισκόμαστε στη χειμερινή χωρίς να γνωρίζουμε το χρονοδιάγραμμα της έναρξης λειτουργίας των κλειστών θεάτρων, ούτε και τα ακριβή μέτρα, τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα ισχύσουν. Είμαστε στο απόλυτο σκοτάδι, αλλά προχωρούμε κανονικά τις πρόβες μας γιατί έχουμε προγραμματισμένες πρεμιέρες. Υπάρχουν δημόσιες διαβεβαιώσεις που λένε ότι θα ανοίξουν τα θέατρα, αλλά δεν μας έχουν πει ακόμα με ποιο τρόπο.

Μέχρι στιγμής τι ενέργειες έχετε κάνει για το θέμα με τα κλειστά θέατρα; Έχετε μιλήσει με την κ. Μενδώνη;

Με την υπουργό δεν έχουμε μιλήσει. Περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις. Το μόνο που κάνουμε είναι να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα στις πρόβες, ώστε να προστατεύουμε την υγεία των καλλιτεχνών μας και των εργαζομένων μας. Και καθώς μια παραγωγή θέλει δύο μήνες προετοιμασία, δεν μπορούσαμε να περιμένουμε. Γιατί αυτό θα σήμαινε πως θα χάναμε το πρώτο κομμάτι της σεζόν και τις γιορτές. Στο Παλλάς ετοιμάζουμε μια πολύ μεγάλη παραγωγή, σαν μην υπήρχε ο Κορωνοϊός, το «Τρίτο στεφάνι» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Έχουμε κάνει μια μεγάλη επένδυση, έχουμε ετοιμάσει μια μεγάλη παράσταση για τον κόσμο, αλλά δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσουμε.

Πως έχετε σκεφτεί αυτόν τον Χειμώνα που έρχεται;

Θα είναι ένας πολύ δύσκολος Χειμώνας για όλον τον κόσμο. Έχει αλλάξει η ζωή μας όλη και το θέατρο είναι ένα κομμάτι αυτής της μεγάλης αλλαγής. Εφόσον θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν την αλλαγή, προστατεύοντας τον εαυτό μας, έτσι θα πρέπει να μάθουμε και με το θέατρο. Γιατί δεν μπορεί να σταματήσει ο πολιτισμός σε μια χώρα. Όπως δεν μπορούν να κλείσουν τα σχολεία, ο τουρισμός και μία δουλειά, έτσι πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει και ο πολιτισμός. Θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, αλλά πιστεύω πως υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να πάει στο θέατρο με μέτρα πάντα.

Νιώθετε ότι χρειάζεστε κι εσείς προστασία από το κράτος, όπως πολλοί άλλοι τομείς;

Το θέατρο έχει λίγο στοχοποιηθεί και παραμεληθεί και δυστυχώς ακόμα κι αν ανοίξουν τα θέατρα με χαμηλή πληρότητα και κάνοντας έξοδα ώστε να εφαρμόζονται μέτρα, πάλι θα έχουμε οικονομική ζημιά. Ο κλάδος μας δεν είναι ένας κλάδος που φημίζεται για την κερδοφορία του. Θα χρειαστούμε στήριξη. Αλλά το λιγότερο που πρέπει να γίνει αρχικά είναι να μπορέσουμε να ανοίξουμε ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε τον κόσμο ότι είμαστε ασφαλείς και ότι μπορεί να έρθει στα θέατρα. Γιατί αν αυτό δεν το κάνουμε εμείς, δεν θα το κάνει κάποιος άλλος για εμάς. Γιατί στην ουσία έως τώρα ο πολισμός δεν είχε κανένα κρούσμα. Όμως πρώτους εμάς κλείνουμε.

Τι θα προτείνατε να γίνει;

Πιστεύω πως θα έπρεπε να δοθεί ένα κίνητρο στους θεατρικούς παραγωγούς ώστε να μπορέσουν αυτοί να δώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίες. Παρατηρούμε ότι τα περισσότερα θέατρα φέτος θα ανεβάσουν μονολόγους ή παραστάσεις με 2-3 άτομα. Και αυτό το κάνουν γιατί φοβούνται με την κρίση αυτή να απασχολήσουν περισσότερο κόσμο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε με επιδότηση θέσεων εργασίας, είτε με μείωση ασφαλιστικών εισφορών, είτε με άλλον τρόπο. Ας το πουν οι ειδικοί. Και το άλλο είναι ότι πρέπει να γίνει και μια εκστρατεία που θα παρακινήσει τον κόσμο να έρθει στο θέατρο. Θα μπορούσανε επίσης να μας βοηθήσουν με τα τεστ, με τις μάσκες και τις απολυμάνσεις, τα οποία είναι πανάκριβα.

Πιστεύετε πως θα περάσει αυτή η δυσκολία;

Ναι ο Έλληνας πάντα στηρίζει τον πολιτισμό, γιατί ο πολιτισμός σε αυτή τη χώρα γεννήθηκε. Άρα όταν καταφέρουμε να ανοίξουμε και εφόσον κάνουμε αξιοπρεπείς δουλειές, που τιμούν το κοινό, τότε και το κοινό θα μας τιμήσει. Ελπίζω οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης να είναι πράγματα εφικτά και να καθιστούν βιώσιμες τις επιχειρήσεις μας. Γιατί αν οι απαιτήσεις τους θα είναι τεράστιες, τότε και το πρόβλημα θα είναι μεγάλο και θα πρέπει να δούμε κι εμείς τι θα κάνουμε.

Είστε προετοιμασμένοι και για τα δύο ενδεχόμενα;

Ναι είμαστε έτοιμοι για όλα. Απλώς αν δεν μας συμφέρει και αν δεν μπορέσουμε να δουλέψουμε, τότε θα μιλάμε για ένα τεράστιο πια πλήγμα στην πολιτιστική μας ζωή. Που δεν ξέρω πως θα γιατρευθεί.


2020-07-21-at-10-52-03

Πω επιλέξατε να ανεβάσετε φέτος στο θέατρο Παλλάς το «Τρίτο στεφάνι» του Ταχτσή;

Το «Τρίτο Στεφάνι» είναι και ένα έργο που ταιριάζει πάρα πολύ στην εποχή αυτή. Γιατί λέει ότι όπως οι πρόγονοί μας πέρασαν πολέμους, φτώχεια, πείνα, δικτατορία και επιβίωσαν, άντεξαν και προχώρησαν έτσι κι εμείς τώρα να αντέξουμε. Αυτό είναι το μήνυμα του έργου. Άρα πρέπει να προχωρήσουμε και να μην μείνουμε στάσιμοι. Ο κόσμος περιμένει πολύ αυτήν παράσταση. Αλλά και στο θέατρο Ήβη θα συνεχιστεί η τεράστια επιτυχία του Γιώργου Καπουτζίδη «Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του», που πέρυσι σταμάτησε με γεμάτο θέατρο. Και στο θέατρο Αλκυονίς θα σκηνοθετήσει ο Σταμάτης Φασουλής μια πάρα πολύ καλή γαλλική κωμωδία.