Ο μαγικός κόσμος της θάλασσας που κάθε μέρα απολαμβάνει από το μπαλκόνι της στο Σούνιο, αλλά και η ανησυχία της για όλα τα έμβια όντα που βρίσκονται μέσα σε αυτήν, ενέπνευσαν τη Ζάννα Αρτέμη να τα απεικονίσει ζωγραφικά.

Τα νέα έργα της που δημιούργησε τους τελευταίους μήνες και φυσικά κατά τη διάρκεια και της καραντίνας της περασμένης Άνοιξης, εικονογραφούν υδάτινους σχηματισμούς, χελώνες, δελφίνια, αστερίες, μικρά και μεγάλα ψάρια και αποτελούν την νέα ατομική της έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Θαλασσινή ηχώ» που παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης Artshot-Sophia Gaitani (Λεμπέση 11, Μακρυγιάννη) έως και τις 16 Οκτωβρίου 2020.

Η αναγνωρισμένη καλλιτέχνις ως ένα είδος εσωτερικής αναγκαιότητας εκφράζει μέσα στην τέχνη της τα πλούσια συναισθήματα, τα βιώματα και τις μνήμες της από τη θάλασσα και τα μετατρέπει σε σαγηνευτικές εικόνες. Από το έργο της αναδύεται μια βαθιά συγκίνηση, μια ιδιαίτερη ευαισθησία, αλλά και μια αγωνία για τον ευάλωτο αόρατο και ορατό κόσμο του θαλάσσιου βυθού.

Η ζωγραφική της μας παραπέμπει στην απύθμενη, ανεξάντλητη θάλασσα, αλλά από την άλλη αποτελεί και μια αναφορά στο θέμα της θαλάσσιας οικολογικής καταστροφής και της εξαφάνισης του θαλάσσιου πλούτου από την ασυδοσία της υπεραλίευσης.
zanna-artemi-thalassini-ixo-sophia-gaitani-1


Πως εμπνευστήκατε αυτό το θέμα για τη νέα σας έκθεση;

Η έκθεση αυτή είναι τελείως βιωματική. Ζω κοντά στη θάλασσα, στο Σούνιο και αγαπώ πολύ τη θάλασσα. Το ατελιέ μου έχει θέα στη θάλασσα και από εκεί δουλεύω κοιτώντας την. Στα έργα μου τα οποία δουλεύω τους τελευταίους μήνες, δεν δείχνω μόνο την ομορφιά της θάλασσας, αλλά έχω επικεντρωθεί γενικά στον υδάτινο κόσμο. Είναι μια κραυγή για το πώς θα τον σώσουμε. Πως θα ενδιαφερθούμε για το τι συμβαίνει με το πλαγκτόν, τα κοράλλια της, τα όστρακα και τα ψάρια.

Πως αποτυπώνεται αυτό το μήνυμα στον καμβά;

Έχω κάνει μια τεχνική με το σκίτσο, το οποίο είναι σαν να έχει πάει από πάνω ένα drone και να κάνει μια τομή στη θάλασσα. Και έχω βάλει αστερίες, χελώνες, μικρά και μεγάλα ψάρια και άλλα όντα που συνυπάρχουν με την χλωρίδα και τη βιοποικιλότητα. Εδώ στην Αττική υπάρχουν πολλές φωλιές με χελώνες και όταν είδα μια δίπλα μου καθώς κολυμπούσα, το συναίσθημα ήταν συναρπαστικό.
zanna-artemi-thalassini-ixo-sophia-gaitani-2

Ποιο στοιχείο της θάλασσας αγαπάτε πιο πολύ;

Ότιδήποτε ζει μέσα στο νερό. Δεν θέλω να μένω στην ομορφιά της θάλασσας, θέλω να δίνω και ένα στίγμα για το συμβαίνει μέσα σε αυτήν.

Αγαπάτε κάποιο συγκεκριμένο χρώμα όταν ζωγραφίζετε;

Σε αυτήν την έκθεση είναι πολύ έντονο το χρώμα. Έχω προσπαθήσει να χρησιμοποιήσω μαύρο αλλά και άλλα χρώματα που όμως έρχονται σε μια ισορροπία ώστε να μπορώ να δείξω και το σκοτεινό κομμάτι της θάλασσας, αλλά και το ευχάριστο πλατσούρισμα των ψαριών. Το αγαπημένο μου χρώμα είναι το γαλάζιο, αλλά μου αρέσει πολύ και το απαλό τιρκουάζ, το χρώμα της πισίνας. Κάνω συνδυασμό με τις αποχρώσεις του μπλε του ουρανού και της θάλασσας, που το ένα αντικατοπτρίζει το άλλο και γίνεται ενιαίο.

Η πανδημία του Κορωνοιού έχει επηρεάσει την έμπνευση σας;

Ναι, πάντα ότι συμβαίνει στους καλλιτέχνες, βγαίνει και στο έργο τους. Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι καλλιτέχνες τα βιώνουμε όλα στον υπερθετικό βαθμό. Στην αρχή το συναίσθημα ήταν ο φόβος, αλλά μετά μάθαμε από τους επιστήμονες πώς να προστατευόμαστε έως να βγει το εμβόλιο. Τότε άρχισα να έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Και βρήκα πράγματα να κάνω για τον εαυτό μου. Με ωφέλησε πολύ η καραντίνα.
zanna-artemi-thalassini-ixo-sophia-gaitani-4

Ποιες είναι οι δυσκολίες που βιώνει ο κλάδος σας την εποχή του Κορωνοϊού;

Με τον κορωνοϊό ένιωσα ότι μέσα από μια καταστροφή γεννιέται πάντα κάτι όμορφο. Όμως οι καλλιτέχνες ανήκουν στα πολύ ευαίσθητα κομμάτια της κοινωνίας. Υπάρχει μια δυσκολία και συστολή στους ανθρώπους να πάνε αυτόν τον καιρό σε εκθέσεις ζωγραφικής. Πιο εύκολα θα πάνε σε μια συναυλία, αλλά δύσκολα σε μια έκθεση.

Έχει μειωθεί η κίνηση στην αγορά της Τέχνης;

Είναι δύσκολοι καιροί αλλά τολμήσαμε να κάνουμε την έκθεση γιατί οι άνθρωποι θα αγοράσουν Τέχνη ακόμα και διαδικτυακά και αν τους αρέσει κάτι θα το παραγγείλουν. Και το άλλο είναι ότι τηρούμε πάρα πολύ αυστηρά τους κανόνες υγιεινής στο χώρο της έκθεσης. Και μου έχει κάνει εντύπωση ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται και δείχνει ενδιαφέρον γιατί θέλει να δει και κάτι χαρούμενο.

Τι προτείνετε να κάνει το κράτος για να βοηθήσει τον κλάδος σας;

Δυο πράγματα μου έρχονται στο μυαλό. Το ένα είναι ότι πρέπει να δοθεί βάρος σε μια καλύτερη εκπαίδευση καλλιτεχνική στα σχολεία. Και το δεύτερο είναι να μας παρέχει το κράτος περισσότερους προσβάσιμους χώρους ώστε να μπορούμε να εκθέτουμε τα έργα μας και να προωθούμε τη δουλειά μας. Να μας δίνει βήμα. Πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερο χώρο και χρόνο στα παιδιά να καταλάβουν, να αισθανθούν τι σημαίνει ζωγραφική. Για να μπορούν να διακρίνουν αν κάτι που βλέπουν είναι καλό ή κακό.

Ποια είναι η Ζάννα Αρτέμη

Η Ζάννα (1972) γεννήθηκε στην Αθήνα και οι πρώτες της σπουδές ήταν στην γραφιστική και διακόσμηση, στην Σχολή Πρώην Καθηγητών Δοξιάδη (Α.Τ.Ε.Σ) με καθηγήτρια στο σχέδιο, τη Χαρά Παρθένη. Το 1997 και για δύο χρόνια, έλαβε μαθήματα ζωγραφικής στα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών της ΧΑΝ όπου πήρε την υποτροφία «Ελένης Μποζώνη». Ταυτόχρονα συνέχισε τα μαθήματα της πλάϊ στον δάσκαλο Κωνσταντίνο Ρούτη. Tον Απρίλιο του 2007 πήρε έπαινο στην Πανελλήνια Έκθεση Εικαστικών Τεχνών του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, με το έργο της, «Γυμνή ψυχή μέσα στην πόλη».

Δίδαξε μαθήματα ελευθέρου σχεδίου σε τμήματα ενηλίκων της Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατ. Αττικής, Τμήμα ΝΕΛΕ (2007-2010). Το 2010-11 παρακολούθησε μαθήματα ως ακροάτρια στο μάθημα του Γιώργου Καζάζη, «Γυμνό νυκτός» στην ΑΣΚΤ Αθηνών. Έργα της ανήκουν στην Alpha Bank και σε ιδιωτικές συλλογές.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

2018
Δεκέμβριος – Cocomat Κολωνάκι (Λευκό)

2017
Ιούλιος – Λαγκάδια Αρκαδίας (Είστ’ ούλοι φερμένοι) (βίντεο)

2016
Οκτώβριος – Εκδόσεις Γαβριηλίδης (Θυμάμαι) (βιβλίο ποίησης της Ηλιάννας Λυκούδη)

2015
Οκτώβριος – Black Duck (200)
Ιούνιος – Ζάππειο Μέγαρο (360 μοίρες γύρω από το Ζάππειο)

2012
Μάϊος – Στίλ, Ψυρρή (Ορειβάτες θαλασσών) (κατάλογος)
Ιούνιος - Mercourious, Σκόπελος

2011
Μάρτιος - Χρώμα-Chroma, Σύνταγμα (Μαγεμένη Πόλη) (κατάλογος)

2010
Σεπτέμβριος – Καρύδειο, Φιλοθέη (Νύν και αεί) (κατάλογος)

2009
Φεβρουάριος – Ζάππειο Μέγαρο (Γωνιές του Ζαππείου) (έκδοση)
Ιούνιος – Σαρωνίδα Αττικής

2008
Μάρτιος - ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24) (Κοντά στη μουσική) (κατάλογος)
Νοέμβριος - Αναδρομική Εκθεση Hellenic Center, Λονδίνο (κατάλογος)

Ζωγραφικά έργα της Ζάννας πλαισιώνουν:

-Το βιβλίο της Ηλιάννας Λυκούδη “Θυμάμαι” από τις εκδόσεις “Γαβριηλίδης”.
-Tο βιβλίο του Κων/νου Ρούτη “Υπερφωτοζών” από τις εκδόσεις “Ιδεοθέατρο”.
-Tο βιβλίο της Όλγας Μιχελή “Κοντά στη Μουσική” από τις εκδόσεις ΚΨΜ.
-Το CD με μουσική του Μιχάλη Τζουγανάκη “Στα ρεύματα του κόσμου” από την LYRA.
-Το CD με μουσική του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη “Ο Νοέμβρης των ματιών της” από τις εκδόσεις Μετρονόμος