Η πανδημία του COVID-19 δεν είναι ένα καταστροφικό γεγονός όπως αναφέρεται ξανά και ξανά στην ελληνική και διεθνή ειδησεογραφία. Είναι απλά ένα βιολογικό γεγονός από αυτά που συμβαίνουν από την εποχή που δημιουργήθηκε η πρώτη οργανική ένωση στον πλανήτη μας. Η σημασία που αποδίδουμε στην αξία της ανθρώπινης ζωής και η μαζική εξάπλωση του ιού έδωσε στην πανδημία το χαρακτήρα της παγκόσμιας καταστροφής.
Σε κάποιους από εμάς η πανδημία κινητοποιεί το αίσθημα του φόβου που μας οδηγεί στο να κρυφτούμε, να προστατευτούμε και -γιατί όχι;- να συσσωρεύσουμε τρόφιμα και χαρτιά τουαλέτας.


Φραγκίσκος Γονιδάκης


Το σίγουρο είναι ό,τι όποιες και αν ήταν οι αντιδράσεις μας, η πανδημία μάς άλλαξε και στα τρία επίπεδα του χρόνου που επεκτείνεται η ύπαρξή μας.
Το βιβλίο αυτό είναι η αφήγηση σε τέσσερις χρόνους της μοναξιάς που χαρακτήρισε την πανδημία του COVID-19, των προσωπικών και κοινών ιστοριών που συνόδευσαν αυτή τη μοναξιά, αλλά και της επίμονης και σταθερής προσπάθειάς μας να μην την αφήσουμε να μας απομακρύνει από την "αγέλη" μας και από όλα αυτά που κάνουν τη ζωή μας να αξίζει κανείς να τη ζει. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)



Ο Φραγκίσκος Γονιδάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία, στη Συστημική Θεραπεία Οικογένειας και στη Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία.

Εργάζεται στη Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής της Α΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Οι επιστημονικές του δραστηριότητες εστιάζονται κυρίως στη Διαπολιτισμική Ψυχιατρική, στις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής και στην Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας.

Εκτός από το κλινικό και ερευνητικό του έργο έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την εκπαίδευση και εποπτεία ειδικών της ψυχικής υγείας στην αντιμετώπιση των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής.

Έχει συγγράψει με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής κ. Ελευθερία Βάρσου τα βιβλία: Ψυχογενής Ανορεξία και Μιλώντας για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής και με την ψυχολόγο Ντίανα Χαρίλα, το βιβλίο Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής - Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Προσέγγιση.



Στο παρελθόν έχει διατελέσει Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Φοιτητικής Επιτροπής Αιμοδοσίας, Γενικός Γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Ειδικευόμενων Ψυχιατρικής και της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς.