Ένα παιδικό βιβλίο που αγαπήθηκε και διαβάστηκε πολύ από μικρούς και μεγάλους.

 

Κυκλοφόρησε λίγο πριν τα Χριστούγεννα και έγινε αμέσως best seller, με ήδη μια επανεκτύπωση και χιλιάδες μικρούς αναγνώστες στο ενεργητικό του. Το «Γέτι» είναι ο φανταστικός φίλος του αγοριού και μπορεί να πει μονάχα μια λέξη: «ακόμη». Αυτή όμως είναι μια μαγική λέξη που κάνει το μυαλό σου να δυναμώνει. «Δεν μπορώ να τα καταφέρω… ακόμη!», «Δεν έχω φίλους… ακόμη», «Δεν μπορώ να αγκαλιάσω τον παππού και τη γιαγιά… ακόμη!» Δεν αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα;






Σε μια εποχή που η ψυχική ενδυνάμωση των παιδιών είναι μείζονος σημασίας, το τελευταίο βιβλίο της συγγραφέως και εικονογράφου Μαρίνας Γιώτη δίνει μια ώθηση σε κάθε παιδί για να μην πάψει να προσπαθεί, αλλάζει την νοοτροπία του απέναντι στην αποτυχία και να κάνει πιο ανθεκτικό στις αλλαγές που βιώνουμε όλοι. Όμως η μεγάλη επιτυχία του βιβλίου είναι ότι αγγίζει παιδιά και ενήλικες κάθε ηλικίας με χαρακτηριστικά σχόλια και κριτικές σε όλες τις κοινωνικές πλατφόρμες.

 

Για όσους διάβασαν το βιβλίο, η μαρίνα Γιώτη σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς Αγγελική Χαλκιοπούλου και Γεωργία Σολωμού έχουν ετοιμάσει εκπαιδευτικό υλικό για δασκάλους και δραστηριότητες για τα παιδιά στο σπίτι, τα οποία μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν εδώ: http://marinagioti.gr/website/ekpaideftiko-yliko/

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το Γέτι είναι ο φανταστικός φίλος του Αγοριού. Το ακολουθεί παντού, αλλά μπορεί να πει μονάχα μία λέξη… ακόμη. Το Αγόρι ανακαλύπτει ότι αυτή είναι μια μαγική λέξη που, όταν τη χρησιμοποιεί σωστά, το μυαλό του μεγαλώνει και μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσει. Το παγκόσμιο εκπαιδευτικό φαινόμενο που αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις ικανότητες των παιδιών μας, μέσα από τη φαντασία της συγγραφέως και εικονογράφου Μαρίνας Γιώτη.

Για παιδιά ηλικίας: 3+

Το βιβλίο βασίζεται στις μελέτες της ψυχολόγου Carol Dweck, η οποία στο βιβλίο της Mindset: The New Psychology of Success μιλάει για δυο τύπους νοοτροπίας: Σταθερή Νοοτροπία και Νοοτροπία Ανάπτυξης:


Η σταθερή νοοτροπία -fixed mindset- θεωρεί τις ικανότητες και τον χαρακτήρα των παιδιών δεδομένα και ότι δεν μπορούν ν’ αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκειά της ζωής τους. Αυτός είναι ο τρόπος που μεγαλώνουμε τα παιδιά µας γενιές τώρα. Τα επιβραβεύουμε για την εξυπνάδα τους και μιλάμε για τα ταλέντα τους σαν να είναι κάτι που κληρονόμησαν και δεν μπορεί να αλλάξει.





Ή το ’χεις ή δεν το ’χεις. Η επιτυχία είναι μια επιβεβαίωση της έμφυτης ευφυΐας ή ικανότητάς τους, ενώ ο αγώνας για την επιτυχία και η πάση θυσία αποφυγή της αποτυχίας είναι ένας τρόπος να διαφυλάξουν αυτό το παγιωμένο αίσθημα της εξυπνάδας ή της ικανότητας. Πολύ συχνά, για να αποφύγουν την αποτυχία και να µην εκτεθούν, τα παιδιά φοβούνται να δοκιμάσουν νέα πράγματα και δεν αναπτύσσουν τις ικανότητές τους, αλλά παραμένουν στα ίδια, γνωστά μονοπάτια.



Η νοοτροπία της ανάπτυξης -growth mindset-, από την άλλη, λατρεύει μια καλή πρόκληση και βλέπει την αποτυχία όχι ως απόδειξη έλλειψης ικανότητας των παιδιών µας, αλλά ως μια ευκαιρία να αναπτύξουν τις ικανότητές τους. Έτσι, όταν δεν καταφέρνουν κάτι, δεν σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά έξυπνα ή ικανά, αλλά ότι απλώς χρειάζονται περισσότερη δουλειά. Κάθε αποτυχία είναι μια πρόκληση που θα πρέπει να τα ενεργοποιεί και όχι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρέπονται. Κάθε φορά που δεν τα καταφέρνουμε είναι μια ευκαιρία να μάθουμε κάτι καινούριο και να προσπαθήσουμε ξανά.





Η νοοτροπία της ανάπτυξης βασίζεται στην ιδέα ότι οι βασικές ιδιότητες μπορούν να καλλιεργηθούν μέσα από την προσπάθεια. Παρόλο που τα παιδιά είναι διαφορετικά, στα πηγαία ταλέντα και στις κλίσεις τους, στα ενδιαφέροντα ή στην ιδιοσυγκρασία τους, αυτά είναι όλα σημεία έναρξης της προόδου, και μπορούν ν’ αλλάξουν και να ωριμάσουν µέσω της πρακτικής και της εμπειρίας. Μπορούν όλα να γίνουν ένας νέος Μπετόβεν; Όχι, όμως οι πραγματικές δυνατότητες ενός παιδιού παραμένουν άγνωστες και είναι αδύνατον να προβλέψει κανείς τι μπορεί να επιτύχει κάποιος µε πολύχρονη πρακτική εξάσκηση και αφοσίωση.





Η Δύναμη του Ακόμη: Μελέτες έχουν δείξει ότι το IQ μας αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Μπορεί να πάει προς τα επάνω ή και προς τα κάτω. Μπορούμε δηλαδή να γίνουμε εξυπνότεροι και να δημιουργούμε συνάψεις απλά με το να προκαλούμε το μυαλό μας, να το γυμνάζουμε. Η Λέξη Ακόμη είναι μια μαγική λέξη που βοηθά το μυαλό μας να δυναμώνει. «Δεν μπορώ να το κάνω… ακόμη», «Δεν έχω φίλους… ακόμη», «Δεν ξέρω την απάντηση… Ακόμη!»

  



ΒΙΟ

Η Μαρίνα Γιώτη είναι βραβευμένη συγγραφέας και εικονογράφος της επιτυχημένης σειράς «Παραμύθια Αλλιώς», του βιβλίου για μαμάδες «Μια καρδιά» και άλλων παιδικών βιβλίων από τις Εκδόσεις Διόπτρα, αλλά και ακούραστη εξερευνήτρια της παιδικής φαντασίας. Μετά το «Δώσε Λύση στο Μελίσσι» που τόσο αγαπήθηκε από τα παιδιά, κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Μελισσάκια στα Θρανία» με τίτλο «Το Κάτι τι;» και πιο πρόσφατα το «Γέτι, η δύναμη του ακόμη». Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και ιταλικά. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη Μαρίνα, τα βιβλία της ή να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες στο www.marinagioti.gr

 

 

Άλλα links:

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ: https://www.dioptra.gr/vivlio/paidika-vivlia/geti--i-dunami-tou-akomi/

 

Ακολουθήστε την Μαρίνα στα Social:

Κλειστή Ομάδα Αναγνωστών Μαρίνας Γιώτη στο Facebook: https://www.facebook.com/groups/193774821199274/

Facebook σελίδα https://www.facebook.com/marinagiotiofficial

Instagram https://www.instagram.com/marina_gioti/