Το φως του αιγυπτιακού ουρανού είδε το αρχαιότερο ίσως ζυθοποιείο στον κόσμο, 5.000 ετών, σε έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Αιγύπτου, από μία Αμερικανο-αιγυπτιακή ομάδα. Η ανακάλυψη έγινε στην αρχαιολογική σκαπάνη της αρχαίας Αβύδου, κοντά στη σημερινή πόλη Σοχάγκ, που βρίσκεται πάνω στον Νείλο στην κεντρική Αίγυπτο, και όπως πιστεύουν οι αρχαιολόγοι, ίσως αλλάξει την παγκόσμια ιστορία της μπίρας. Οι ανασκαφές, όπως αναφέρει ο «Guardian», έφεραν στο φως οκτώ μεγάλες ημιυπόγειες εγκαταστάσεις, που ίσως απαρτίζουν την παλαιότερη παραγωγή μπίρας βιομηχανικής κλίμακας στον κόσμο, σύμφωνα με τα αντικείμενα που ανακαλύπτονται, τα οποία, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, πηγαίνουν τουλάχιστον 5.000 χρόνια πίσω στο παρελθόν.

Ο γενικός γραμματέας του Αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μουστάφα Ουαζίρι, δήλωσε ότι το ζυθοποιείο τοποθετείται χρονικά στις απαρχές της αρχαίας αιγυπτιακής ιστορίας. Χρονολογείται από το 3000 π.Χ., την εποχή του πρώτου φαραώ της Αιγύπτου, Νάρμερ, που ένωσε τα βασίλεια της Άνω Αιγύπτου και της Κάτω Αιγύπτου και αποτέλεσε τον ιδρυτή της 1ης δυναστείας (γύρω στο τέλος της 4ης χιλιετίας π.Χ.). Ο Μάθιου Άνταμς του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που ηγείται της αρχαιολογικής αποστολής μαζί με την Ντέμπορα Βισκάκ του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, εξηγεί ότι οι οκτώ μεγάλες ημιυπόγειες εγκαταστάσεις του ζυθοποιείου είχαν μήκος περίπου 20 μέτρα, πλάτος 2,5 μέτρα και βάθος 40 εκατοστά.

Κάθε εγκατάσταση ζυθοποιίας περιείχε περίπου 40 μεγάλους κεραμικούς κάδους (με διάμετρο περίπου 65-70 εκατοστά και ύψος 70 εκατοστά), που φαίνεται να χρησιμοποιούνταν ως δεξαμενές για τη θέρμανση του μείγματος σιτηρών και νερού που χρειαζόταν για την ζύμωση και παραγωγή μπίρας. Το εργοστάσιο προφανώς χτίστηκε σε αυτήν την περιοχή για να παρέχει μπίρα στις βασιλικές τελετές, δεδομένου ότι οι αρχαιολόγοι βρήκαν στοιχεία που δείχνουν τη χρήση μπίρας σε τελετές αρχαίων Αιγυπτίων.

Μετρήσεις εκτιμούν ότι κάθε παραγωγή μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 22.000 λίτρα, ποσότητα που φαίνεται να εξυπηρετούσε τις ανάγκες των ταφικών εθίμων των πρώτων φαραώ της Χώρας του Νείλου. Να σημειωθεί ότι Βρετανοί αρχαιολόγοι είχαν εντοπίσει την αρχαιολογική περιοχή από τις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά η σημασία της δεν είχε γίνει κατανοητή εκείνη την εποχή και στην πορεία η ακριβής τοποθεσία των σημερινών ευρημάτων είχε χαθεί. Οι τωρινές ανασκαφές ξεκίνησαν και πάλι το 2018 και συνεχίστηκαν πέρυσι, οπότε και ανακαλύφθηκε αυτό που ίσως και να συνιστά το αρχαιότερο ζυθοποιείο βιομηχανικής παραγωγής στον κόσμο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time