Πριν από λίγες μέρες, η Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών προχώρησε σε καταγγελία κατά του κ. Λιβαθινού για χρήση απαράδεκτων εκφράσεων απέναντι τους τον Δεκέμβριο του 2017. Όπως αναφέρουν σε κείμενο που απέστειλαν στον Σύλλογο Ελλήνων Ηθοποιών, τους είχε πει: «θα γεμίσει το Εθνικό με ανάπηρους…»…«το θέμα δεν είναι το δικαίωμα, αλλά το πως θα ανταπεξέλθεις στις πρόβες»….«αν βάλω έναν ανάπηρο πάνω στη σκηνή και δίπλα του έναν ηθοποιό, τον καλύτερο ηθοποιό να βάλεις, όλοι θα κοιτάνε τον ανάπηρο. Πώς είναι όταν βάζεις ένα ζώο στη σκηνή; Κανένας δεν κοιτάει τον ηθοποιό, όσο καλός κι αν είναι, όλοι κοιτάνε το ζώο». Το λιγότερο που θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος για τον πρώην Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού θεάτρου, διορισμένο από τον κ. Τσίπρα, είναι ότι όταν τις εκστόμιζε βρισκόταν σε παραλήρημα.

Ο «Δάσκαλος», με την ευρεία έννοια, οφείλει να μην κάνει διακρίσεις, να ενθαρρύνει τη διαφορετικότητα και να ενσωματώνει στις πρακτικές του εναλλακτικές εκπαιδευτικές τεχνικές, ώστε η γνώση, σε όποια σχολή και δη σε Σχολή τέχνης όπως είναι το Εθνικό Θέατρο, να μεταλαμπαδεύεται ελεύθερα σε όλους ανεξαιρέτως. Το Θέατρο, η μουσική, ο χορός, η ποίηση είναι αναπόσπαστα μέρη της Τέχνης και του πολιτισμού, προάγουν το πνεύμα και δεν περιορίζονται από καμία αναπηρία παρά μόνο από απόψεις σαν αυτές του κ. Λιβαθινού.

Καλλιτέχνες όπως η Ali Stroker, η πρώτη ηθοποιός σε αναπηρικό καροτσάκι που κέρδισε βραβείο Tony, ο Roy Frank ''R.J'' Mitte πρωταγωνιστής με εγκεφαλική παράλυση σε μια από τις καλύτερες δραματικές σειρές όλων των εποχών, ο Stevie Wonder ο τυφλός τραγουδιστής και συνθέτης με τα 22 βραβεία Grammy, η Alicia Alonso η μερικώς τυφλή πρίμα μπαλαρίνα και κορυφαία χορογράφος της Κούβας, η Sudcha Tsadran με τεχνητό πόδι, μια από τις καλύτερες χορεύτριες της Ινδίας, ο Christy Brown Ιρλανδός συγγραφέας, ποιητής και ζωγράφος με εγκεφαλική παράλυση και φυσικά ο Vincent Van Gogh ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, ο L.V. Beethoven ο οποίος κωφός συνέθεσε τα ωριμότερα και βαθύτερα έργα του και πολλοί άλλοι αποδεικνύουν μέσω των προσωπικών τους επιτυχιών, των έργων τους και της πολιτιστικής κληρονομιάς τους ότι όσα απαράδεκτα υποστηρίχθηκαν από τον κ. Λιβαθινό διαψεύδονται στην πράξη.

Αν στον κόσμο μας επικρατούσαν αντιλήψεις όπως αυτές του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου ορισμένου από τον κ. Τσίπρα, ο Beethoven δε θα έγραφε την 9η Συμφωνία του, η Ali Stroker δε θα ασχολούνταν με την ηθοποιία και κανένας ανάπηρος με το όνειρο της ζωής του.

Κώστας Λολίτσας, Επικεφαλής της Γραμματείας Ατόμων με Αναπηρία της Νέας Δημοκρατίας