Με πληρότητα 50% και αυστηρά μέτρα προστασίας ανοίγουν σήμερα Παρασκευή 28 Μαϊου 2021 όλα τα θερινά θέατρα της χώρας μετά από εφτά περίπου μήνες αναστολής της λειτουργίας τους. Νέες θεατρικές παραγωγές, αλλά και παλιότερα έργα θα αρχίσουν από σήμερα να ανεβαίνουν σιγά σιγά στη σκηνή με τον καλλιτεχνικό κόσμο να βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες υποσχόμενος να χαρίσει στο κοινό ένα Καλοκαίρι γεμάτο θεατρικές συγκινήσεις.

Έργα αφιερωμένα στο 1821
epithewrisi_veakeio

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς καλούν στη σκηνή μια πλειάδα καλών ηθοποιών παρουσιάζοντας την κωμωδία «Η παράσταση 1821 - Η Επιθεώρηση». Παίζουν οι Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Eλένη Κοκκίδου, Νίκος Καραθάνος, Γιώργος Γάλλος, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Γιάννης Νιάρρος, Λυδία Φωτοπούλου, Μαρία Καβογιάννη, Μάρθα Φριντζήλα, Χρήστος Λούλης κ.ά. (πρεμιέρα 4/6, Βεάκειο Θέατρο Πειραιά).

karaiskakis2_DomnikiMitropoulou

Ο Λάκης Λαζόπουλος έχει ετοιμάσει ένα ολοκαίνουριο έργο με το ερώτημα πώς θα ήταν ο Καραϊσκάκης σήμερα και ποιος ο μύθος του μέσα από την κωμωδία «Περιμένοντας τον Καραϊσκάκη», στην οποία υπογράφει τα κείμενα και πρωταγωνιστεί μαζί με την Ελένη Ουζουνίδου και τον Σπύρο Γραμμένο, ο οποίος έχει αναλάβει τη μουσική σύνθεση και επιμέλεια. Σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συμμετέχοντας στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, κατά την περίοδο της καραντίνας παρουσίασε διαδικτυακά μια βιντεοσκοπημένη διαδρομή στην πόλη του Πειραιά, με αφετηρία το «Λουκή Λάρα» του Δημητρίου Βικέλα, το ιστορικό μυθιστόρημα βασισμένο στις μαρτυρίες ενός υπαρκτού προσώπου που έζησε κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821. Ήρθε η στιγμή η όλη η ιδέα να πάρει σάρκα και οστά στη θεατρική σκηνή με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Μανώλη Μαυροματάκη σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Γιοβανίδη. Πρόκειται για μια ακόμα συνάντηση με την ιστορία της ελληνικής επανάστασης, ψηλαφώντας τη ζωή της ηρωίδας Μαντώ Μαυρογένους. Η Θεοδώρα Καπράλου έγραψε το κείμενο της παράστασης «MANTΩ: la bella Greca» που θα περιοδεύσει. Τρεις ηθοποιοί η Ευγενία Σαμαρά, Γιώργος Τσαμπουράκης και η Αντιγόνη Φρυδά φέρνουν στη σκηνή ιστορικά και φανταστικά πρόσωπα, τα οποία μεταφέρουν την εμπειρία τους από τα χρόνια της επανάστασης αλλά και από την σχέση τους με τη Μαντώ.

filiki_etairia

Ιστορικά γεγονότα συνδυάζονται με τη μυθοπλασία στην παράσταση «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση» σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη και πρωτότυπο κείμενο της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη, βασισμένο σε έρευνα των δύο συγγραφέων-ερευνητών. Ο τίτλος τα λεει όλα, το δωδέκατο θεατρικό έργο τους «ξετυλίγει επί σκηνής το μελαγχολικό νήμα που διέπει τις ζωές των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, από το τρελό και παθιασμένο όραμα της εθνικής ανεξαρτησίας ως το σκληρό και μοναχικό βίωμα της προσωπικής προδοσίας». Οι ηθοποιοί Νεφέλη Κουρή, Αγησίλαος Μικελάτος, Κώστας Νικούλι, Δέσποινα Σαραφείδου πρωταγωνιστούν στην παραγωγή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), που θα κάνει πρεμιέρα 15/7 και να περιοδεύσει το καλοκαίρι του 2021 στους ανοιχτούς χώρους των εννέα Μουσείων του ΠΙΟΠ, αλλά και στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος στην Αθήνα, με δωρεάν είσοδο για το κοινό. Επίσης έχει προσκληθεί και θα παρουσιαστεί και στη Νέα Υόρκη, στο θέατρο THE TANK στο Μανχάταν, τον Απρίλιο του 2022, για τρεις βραδιές με αγγλικούς υπέρτιτλους.

Η «Ναπολεοντία» του Ανδρέα Στάικου μας μεταφέρει στην μετεπαναστατική Ελλάδα, του 1833, την ημέρα έλευσης του Όθωνα, στο Ναύπλιο. Θα παιχτεί στον πολυχώρο Αλεξάνδρεια σε σκηνοθεσία της Κερασίας Σαμαρά, η οποία παράλληλα παίζει μαζί με τους Μιχάλη Μαρκάτη, Βίκυ Μαραγκάκη, Ιζαμπέλλα Φούλοπ. Στο ρόλο του αγωνιστή της Επανάστασης, ο Χάρης Γρηγορόπουλος.

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας μετά από παραγγελία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον εορτασμό των 200 Χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και με την συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, θα παρουσιάσει την παράσταση «Υλικό Καποδίστριας» μια θεατρική σύνθεση του Γιάννη Μαργαρίτη ο οποίος υπογράφει και την σκηνοθεσία. Παίζουν: Νίκος Ορφανός, Χρυσάνθη Δούζη, Δημήτρης Καλαντζής, Γιώργος Τσαπόγας, Άρης Τσαμπαλίκας και Γιάννης Μαργαρίτης.

Οι νέες θεατρικές παραγωγές

Στις 17 Ιουλίου θα κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο βράχων του Βύρωνα η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Τον σκληρό βασιλιά Κρέοντα θα ερμηνεύσει ο Θανάσης Παπαγεωργίου, που ορθώνει την εξουσιαστική του δύναμη απέναντι στην Αντιγόνη, ένα από τα τέσσερα παιδιά που γεννήθηκαν από την αιμομικτική σχέση του βασιλιά της Θήβας Οιδίποδα με τη μητέρα του Ιοκάστη. Ο Θέμης Μουμουλίδης σκηνοθετεί και εμπιστεύεται τον ομώνυμο ρόλο στην Χριστίνα –Χειλά Φαμέλλη.

OTHELLO_2_PatroklosSkafidas

Τη διάσημη τραγωδία του Σαίξπηρ «Οθέλλος» με σκηνικό τη Βενετία και κεντρικό ήρωα τον ερωτευμένο μαυριτανό στρατηγό που «δηλητηριάζεται» από τη ζήλια και οδηγείται στο έγκλημα, θα ξεδιπλώσουν σε πανελλήνια τουρνέ το φετινό καλοκαίρι ο Γιάννης Μπέζος ως πρωταγωνιστής και ο Αιμίλιος Χειλάκης ως συμπρωταγωνιστής και σκηνοθέτης. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 24 Ιουνίου στο Θέατρο Βράχων και μένει να δούμε αν θα σταθμεύσει και θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και σε μεγάλα ανοιχτά θέατρα της Αττικής.

Ο Μάρκος Σεφερλής παραμένει για 17η συνεχή χρονιά στο θέατρο «Δελφινάριο» και ως μοναδικός «survivor» της επιθεώρησης κερδίζει το έπαθλο επικοινωνίας με το κοινό, παρουσιάζοντας την ολοκαίνουργια παράστασή του με τίτλο: «Δες τα ρε Ελλάδα όλα αυτά!». Ζωντανή σύνδεση με τον Άγιο Δομίνικο. Αποκλειστική συνέντευξη της λοιμωξιολόγου Ματίνας Παγώνη. Τι συμβαίνει στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας. Ένα σπαρταριστό επεισόδιο του τηλεπαιχνιδιού «5Χ5». «Οι τρεις αδερφές» του Τσέχωφ σε live streaming. Οι ήρωες της επανάστασης του 1821 παίρνουν θέση για τα καλώς και κακώς κείμενα της χώρας που ελευθέρωσαν πριν από 200 χρόνια. Όλα αυτά είναι μέσα στην νέα του παράσταση.

Ο Πέρης Μιχαηλίδης, η Σαββίνα Γιαννάτου, η Ραφίκα Σαουίς, ο Σπύρος Περδίου και η Νίκη Σερέτη συναντιούνται στην «Φαίδρα», μια παράσταση που αποτελείται από μια σπονδυλωτή επιλογή κειμένων από τα έργα: «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη, «Φαίδρα» του Σενέκα και «Φαίδρα» του Ρακίνα. Η μουσική σύνθεση είναι του Δημήτρη Μαραμή.
ΖΑΧΑΡΑΤΟΣ

«Πάμε γι' άλλα…» θα μας πει ο Tάκης Ζαχαράτος στο θερινό Θέατρο Άλσος, στο καινούριο και ολόφρεσκο σόου του με την Άντζελα Δημητρίου ως γκεστ σταρ. Οι στίχοι του τραγουδιού της έναρξης έχουν την υπογραφή του Γιάννη Ξανθούλη και η μουσική του Κωστή Μαραβέγια (πρεμιέρα 4/6).

thilia_geniki

Το ψυχολογικό θρίλερ του Πάτρικ Χάμιλτον «Θηλιά» ανεβαίνει σε μια καλοκαιρινή εκδοχή γεμάτη σασπένς και μυστήριο στο Θερινό Θέατρο Αθηνά σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν με πρωταγωνιστές τους Γωγώ Μπρέμπου, Αργύρη Αγγέλου, Θύμιο Κούκιο, Γιάννη Σίντο, Ελένη Κρίτα και Παντελή Καναράκη. Το έργο αυτό είναι πρώτη σαρωτική θεατρική επιτυχία του Πάτρικ Χάμιλτον, μεταφέρθηκε δε και στον κινηματογράφο το 1948 από τον δεξιοτέχνη του είδους Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Ο Θανάσης Κουρλαμπάς και η Αμαλία Νίνου είναι οι πρωταγωνιστές στο καινούργιο θεατρικό έργο του Ανδρέα Φλουράκη με τίτλο «Μία χώρα δύο αιώνες μετά», που διαπραγματεύεται με χιούμορ το πώς οι σημερινοί Έλληνες διαχειρίζονται τη νεότερη ιστορία τους, αλλά και για το πώς την δημιουργούν. Μαθαίνουμε πως η παράσταση, σε σκηνοθεσία της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, θα έχει τον χαρακτήρα μιας μεγάλης γιορτής, σε πρωτότυπη σύνθεση του Θεόδωρου Λεμπέση.


Οι Πέμυ Ζούνη, Αναστάσης Ροϊλός, Εριέττα Μανούρη και ο Κωνσταντίνος Ελματζίογλου πρωταγωνιστούν στο «Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες» του Λέοναρντ Γκέρς. Πρόκειται για μια τρυφερή, ερωτική ιστορία που διαδραματίζεται σε μια εποχή που οι αντιλήψεις αλλάζουν και ο κόσμος νιώθει απελευθερωμένος από τα πρέπει - στην εποχή της χαράς και της ελευθερίας. Σκηνοθετεί η Ρέινα Εσκενάζυ και η μουσική σύνθεση είναι του Σταμάτη Κραουνάκη.
ΝΥΦΙΚΟ

Το «Νυφικό κρεβάτι» του Γιαν Ντε Χάρτογκ διασκεύασε ο Αλέξανδρος Ρήγας και ο Δημήτρης Αποστόλου, σε σκηνοθεσία του πρώτου. Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και ο Ορέστης Τζιόβας πρωταγωνιστούν στην τρυφερή κωμωδία που παρουσιάζει έναν άντρα και μια γυναίκα από την γνωριμία τους και την πρώτη νύχτα του γάμου τους μέχρι και το τέλος της ζωής τους.

«ΠΛΟΥΣ - πλεύση- εν πλω- απόπλους...» είναι ο τίτλος της παράστασης που παρουσιάζει στην αυλή του Χυτηρίου η Εταιρία Θεάτρου Μπιπ για 4 παραστάσεις ( 29, 30 και 31 Μαΐου & Τρίτη 1 Ιουνίου) σε κείμενο και σηνοθεσία της Χριστίνας Χριστοφή. Οι Πέτρος Αποστολόπουλος, Σπύρος Ασημένιος, Ηλίας Γκογιάννος, Χριστίνα Καζάζη, Ευαγγελία Καπόγιαννη, Βαγγέλης Κουντουριώτης, Μαρία Μπρανίδου, Νίκος Μπρανίδης και Δημοσθένης Φίλιππας με χιούμορ ονειρεύονται καινούριες διαδρομές και τρόπους αλλότριους για να ξανασυστηθούν σ’ αυτήν την αναποδογυρισμένη πραγματικότητα που ζήσαμε στην καραντίνα.

Η ομάδα C for Circus ετοιμάζει τον «Γλάρο» του Άντον Τσέχωφ σε μετάφραση της Ξένιας Καλογεροπούλου, σκηνοθεσία του Νικόλα Παπαδομιχελάκη και δραματουργία της Άρτεμις Γρύμπλα. Τους ήρωες ερμηνεύουν: Αρκάντινα- Βαλέρια Δημητριάδου, Τρέπλιεφ- Βαγγέλης Αμπατζής, Σόριν- Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Νίνα- Μαρία Μοσχούρη, Σαμράγιεφ- Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Πωλίνα- Ειρήνη Μακρή, Μάσα- Χρύσα Κοτταράκου, Μεντβεντένκο- Άλκης Μπακογιάννης, Ντορν- Παύλος Παυλίδης, Τριγκόριν:-Γιώργος Κισσανδράκης.

Επαναλήψεις που αξίζει να δείτε

Ο Χάρης Ρώμας σκηνοθέτησε, διασκεύασε και πρωταγωνιστεί στην θεατρική μεταφορά της εμβληματικής κωμωδίας του 1961 «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός» που ανέβηκε στο Alhambra Art Theatre τον περασμένο Οκτώβριο. Με συμπρωταγωνιστές την Τάνια Τρύπη, τον Γιώργο Γαλίτη, την Ευτυχία Φαναριώτη κ.ά. ετοιμάζεται για μια μεγάλη πανελλαδική περιοδεία.
o-kipos

Ο Στέλιος Μάινας και η Κάτια Σπερελάκη ξανά μπαίνουν στον «Κήπο» του Μπρους Γκουτς αυτό το καλοκαίρι. Το 2018 παρουσίασαν σε παγκόσμια πρώτη αυτό το υπέροχο έργο, που μιλά για τη μνήμη, την απώλεια και τη συνύπαρξη σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά και είναι παραγωγή του Από Μηχανής Θεάτρου.

Δυο ακόμα παραγωγές του Από Μηχανής ετοιμάζονται για περιοδεία «Το Δάνειο» του Τζόρντι Γκαλθεράν με πρωταγωνιστές τους Σωτήρη Χατζάκη και Δημήτρη Μυλωνά και «Η Κληρονομία» του Μαριβώ σε σκηνοθεσία του Γιάννη Νταλιάνη με τους Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Νίκο Νίκα, Γιάννη Σοφολόγη κ.ά
mhdeiads

Για δεύτερη χρονιά ετοιμάζεται το επιτελείο της ανατρεπτικής σατιρικής «Μήδειας» του Μποστ, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη για μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία. Ο Μάκης Παπαδημητρίου παραμένει στον πρωταγωνιστικό ρόλο και στο θίασο προστίθενται οι ταλαντούχες Μαρία Διακοπαναγιώτου και Άννα Φιλιππάκη.
istoria-xoris-onoma

Από το Βεάκειο ξεκινά την περιοδεία της η παράσταση που σκιαγραφεί το μυθιστορηματικό έρωτα της Πηνελόπης Δέλτα και του Ίωνα Δραγούμη. Την «Ιστορία χωρίς όνομα» του Στέφανου Δάνδολου σκηνοθέτησε ο Κώστας Γάκης, με πρωταγωνιστές τους Τάσο Νούσια, Μαρία Παπαφωτίου, Μπέτυ Λιβανού, Νίκο Ορφανό κ.ά. (από 28/5).

Με το αυτοσχέδιο «Mute», που έσπασε τα ταμεία του Θεάτρου του Νέου Κόσμου θα ταξιδέψει ο Γιώργος Χρυσοστόμου, ο Γιώργος Ηλιόπουλος θα μας δώσει μερικές ακόμα συμβουλές για το «Πως να καταστρέψετε τη ζωή σας» από το θερινό Λαμπέτη, ενώ στην ίδια σκηνή η Λίλα Μπακλέση και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής θα πρωταγωνιστήσουν στο κοινωνικό έργο «Οι κάτω από τα αστέρια» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα.

Οι Σπύρος Πούλης, Σπύρος Σπαντίδας, Σταύρος Νικολαΐδης και Μυριέλλα Κουρεντή θα περιοδεύσουν και φέτος με το «Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω» και τρεις κυρίες του θεάτρου θα ξανά συναντηθούν με αγαπημένους ρόλους: η Κατερίνα Διδασκάλου στο «Η πόρνη από πάνω», η Δήμητρα Παπαδήμα στο «Μαρίκα Κοτοπούλη-Το αγρίμι» και η Φαίδρα Δρούκα στο «Υπέροχο μου διαζύγιο».
petaloudces_eleftheres