Με κεντρικό θέμα «Οι γειτονιές του κόσμου» διοργάνωσαν η Ακαδημία Παιδικής Τέχνης και το Μουσείο Παιδικής Τέχνης ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ, στη Συδηνή Ξάνθης την 9η Biennale παιδικής ζωγραφικής.

Οι ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν σε ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού και της εφαρμογής αυστηρών περιοριστικών μέτρων δεν πτόησαν διόλου την εικαστικό και πρόεδρο του μουσείου, Λίτα Μαυρογένη, να ανανεώσει αυτό το μοναδικό ραντεβού που δίνεται κάθε δυο χρόνια με τα παιδιά όλου του κόσμου, έχοντας την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας και την αμέριστη βοήθεια των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας στις χώρες του εξωτερικού.

Ένα σύγχρονο ψηφιακό μουσείο τέχνης

Ειδικά φέτος, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης ΟΙΚΟΥΜΕΝH κατάφερε να ενεργοποιήσει τους ακούραστους συνεργάτες του και εθελοντές δημιουργώντας μια μεγάλη διαδικτυακή Biennale παιδικής ζωγραφικής και ένα εντυπωσιακό ψηφιακό μουσείο, στο οποίο εκθέτονται τα έργα των παιδιών που συμμετείχαν, το οποίο σχεδίασε η σχεδίασε η Μανταλένα Μελισσουργάκη Βόζνιακ από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Συνολικά 7.000 παιδιά από 27 διαφορετικές χώρες συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ενώ 5.000 παιδιά συμμετείχαν από την Ελλάδα. Οι συμμετοχές αυτές, είτε ομαδικές ανά σχολείο, είτε ατομικές, ήταν πολύ λιγότερες σε σύγκριση με παλιότερες διοργανώσεις. Αρκεί να σημειωθεί ότι στην 6η Biennale συμμετείχαν συνολικά 130.000 παιδιά από 134 χώρες που εντάσσονται σε 930 φορείς (σχολεία, σύλλογοι, παιδικά μουσεία), ενώ από την Ελλάδα συμμετείχαν τότε 7.380 παιδιά από 87 πόλεις.

Αύριο, Κυριακή, στις 19.00 το απόγευμα, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ (www.oikoumeni.gr) και η Ακαδημία Παιδικής Ζωγραφικής διοργανώνουν μια μεγάλη διαδικτυακή γιορτή μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom για την ψηφιακή απονομή των βραβείων, με τη συμμετοχή όλων των παιδιών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Επίσης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.artsteps.com/view/6093181043e166d87f7a7fc4?currentUser, υπάρχει διαθέσιμο το ψηφιακό μουσείο όπου έχουν αναρτηθεί οι εκατοντάδες ζωγραφιές των παιδιών σε μια παρουσίαση που πραγματικά εντυπωσιάζει και συγκινεί.