Μια παράσταση αφιερωμένη στην μουσική των ανέμων, παρουσιάζουν την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Αυγούστου 2021, στις 20:00, στο Ωδείο Ακροπόλεως Ρόδου, το κουιντέτο πνευστών «Αίολος» και ο ηθοποιός Τηλέμαχος Κρεβάικας, με τον τίτλο «Αἴολος, φίλος ἀθανάτοισι θεοῖσι» (Αίολος, των αθανάτων φίλος, Οδύσσεια, ραψ. κ, μτφ. Ζ. Σιδέρη).

Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν τέσσερα νέα έργα για αφηγητή και κουιντέτο πνευστών -αναθέσεις του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής σε τέσσερις διαπρεπείς Έλληνες συνθέτες. «Το Ωρολόγιο του Κυρρήστου» του Γιώργου Σταματόπουλου, το «36°26'24"N 28°12'42"E» του Σάββα Τσιλιγκιρίδη, ο «Βορέας Κελαδεινός» του Παναγιώτη Λιαρόπουλου και το «Πεντάνεμον» του Μηνά Ι. Αλεξιάδη, είναι τα έργα που θα ακουστούν για πρώτη φορά και αντλούν την έμπνευσή τους από κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, τα οποία σχετίζονται με τον Αίολο και τους ανέμους που κρατούσε στον ασκό του.



Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από τη σουίτα της όπερας «Βορεάδες» του Jean-Philippe Rameau σε μεταγραφή για κουιντέτο πνευστών από τον Γιάννη Τσελίκα. Την επιλογή των κειμένων έκανε ο φιλόλογος Αγαμέμνων Τσελίκας. Πρόκειται για πέντε μοναδικές μουσικές συνθέσεις που εμπνέονται, κάθε μια με τον δικό της τρόπο, από τους ανέμους: τους Βορεάδες, το μνημείο των (οκτώ) Αέρηδων στην Πλάκα, τους ομηρικούς ανέμους, αλλά και τον Ζέφυρο, τον Λεβάντε, την Όστρια, τον Σιρόκο και τον Βοριά, αναδεικνύοντας, μέσω της μουσικής, τον διαχρονικά καθοριστικό ρόλο των ανέμων στη ζωή των ανθρώπων.

Το κουιντέτο ξύλινων πνευστών «Αίολος» ιδρύθηκε το 2009 στην Αθήνα από καταξιωμένους σολίστ πνευστών οργάνων, μέλη ελληνικών συμφωνικών ορχηστρών. Προσδοκία του συνόλου είναι η προβολή του πλούσιου διεθνούς και ελληνικού ρεπερτορίου το οποίο παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστο, η ανάδειξη έργων Ελλήνων συνθετών και ταυτόχρονα ο εμπλουτισμός του ρεπερτορίου με παραγγελίες νέων έργων. Στο κουιντέτο συμμετέχουν οι Βαγγέλης Σταθουλόπουλος (φλάουτο), Γιάννης Τσελίκας (όμποε), Άγγελος Πολίτης (κλαρινέτο), Άγγελος Σιωράς (κόρνο), Γιώργος Φαρούγγιας (φαγκότο).

Χρήσιμες πληροφορίες:

Οι παραστάσεις προσφέρονται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. Πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο: digitalculture.gov.gr

Οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του υπουργείου Υγείας για ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες ΚΥΑ. Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.