Μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες δημιουργούς, η Ευανθία Ρεμπούτσικα στις 23 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στο Κηποθέατρο Παπάγου για να ταξιδέψει το κοινό με όχημα τις πολυαγαπημένες μελωδίες της. Η επανεκκίνηση του Πολιτισμού και των συναυλιών ήταν φέτος για αυτήν μια νέα αρχή με σκοπό να ξανακερδίσει την επαφή με το κοινό της και όπως αποκαλύπτει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και τη Μαριάνθη Κουνιά τα συναισθήματα της για τις αλλαγές που βιώνει ο χώρος της μουσικής είναι ανάμεικτα. «Ενώ χαίρομαι πολύ να βρίσκομαι στην σκηνή, τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας με κρατούν σε απόσταση και αυτό είναι κάτι που δυσκολεύει τόσο εμένα όσο και τους συνεργάτες μου».

Ωστόσο φέτος αν και ήταν ρίσκο για ένα καλλιτεχνικό σχήμα να κάνει περιοδεία, το δικό της ταξίδι σε πόλεις της Ελλάδας έχει έως τώρα γνωρίσει καλές στιγμές. «Η περιοδεία πάντα έχει ένα ρίσκο. Δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί επηρεάσει την προσέλευση του κόσμου. Ήταν μια δύσκολή απόφαση που πάρθηκε μετά από ανταλλαγή προβληματισμών με τους συνεργάτες μου. Ήταν όμως και μια απόφαση που την χρειαζόμαστε κυρίως ως άνθρωποι. Είχαμε και εμείς αυτή την ανάγκη να ταξιδέψουμε και να συνομιλήσουμε με τον κόσμο. Έχουμε ήδη κάνει αρκετές συναυλίες με ένα κοινό που δείχνει με κάθε τρόπο πόσο πολύ θέλει να συμμετέχει και να ζήσει ξανά» αναφέρει.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν σκιές βίας στο χώρο της μουσικής, αναφορικά με το κίνημα me too που δημιουργήθηκε στον καλλιτεχνικό χώρο τον περασμένο Χειμώνα, η απάντησή της είναι περισσότερο από ξεκάθαρη. «Οι σκιές βίας θα χαθούν όταν οι οικογένειες μεγαλώσουν με αρχές τα παιδιά τους, όταν μέσα από το σπίτι και το σχολείο θα υπάρχει σεβασμός στο κορίτσι, στο αγόρι, δεν θα υπάρχει εκφοβισμός για το σώμα, την διαφορετικότητα, το φύλο. Τότε μόνο ως ενήλικες θα μπορέσουμε να ζούμε ελεύθεροι και με σεβασμό στον διπλανό μας. Οι σκιές της βίας υπάρχουν παντού δίπλα μας σε όλους τους χώρους και χρειάζεται χρόνος για να σταματήσουν μέσα από μια προσωπική και συλλογική προσπάθεια. Δεν τελειώνει από την μια στιγμή στην άλλη» τονίζει.

Η γνωστή συνθέτρια αν και δεν έχει δεχτεί ποτέ στην καριέρα της ακραίες κακοποιητικές συμπεριφορές, έχει ωστόσο βρεθεί κάποιες φορές σε δύσκολη θέση. «Εκτός από την σωματική υπάρχει και η ψυχολογική βία τα όρια της οποίας δεν είναι πάντα διακριτά. Προσπάθησα να το ξεπεράσω και να μην με κάνουν να αισθανθώ πως δεν έχω αξία».

Τέλος, δεν παραλείπει να στείλει ένα μήνυμα με ιδιαίτερα περιποιητικό ύφος στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν κάθε είδους κακοποίηση. «Να μιλούν και να αντιδρούν σε κάθε μορφή βίας και ασέβειας πριν συμβεί κάτι κακό. Όλες οι γυναίκες σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται, πρέπει να φεύγουν από μια κακή σχέση όσο πιο νωρίς μπορούν πριν συμβεί το κακό. Μέχρι την γυναικοκτονία υπάρχει ενδείξεις βίας και ως κοινωνία όλοι μας πρέπει να προσφέρουμε βοήθεια στις γυναίκες που κινδυνεύουν. Κυρίως όμως, οι κοινωνικές υπηρεσίες οφείλουν να λειτουργούν στο σύνολο τους άμεσα και σωστά ώστε καμία γυναίκα να μην φοβάται να απευθυνθεί σε αυτές».