Η λαμπρή έκθεση τέχνης «Παρίσι - Αθήνα, η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 ‐ 1919», που εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μουσείο του Λούβρου από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη δεν θα είναι η μόνη που θα σηματοδοτήσει την πολιτιστική συνεργασία της Ελλάδας και της Γαλλίας, όπως αποκαλύπτει στα Παραπολιτικά ο Έλληνας Υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού.

Η νέα έκθεση


Πρόκειται να επεκταθεί και στο ελληνικό έδαφος, καθώς είναι σχεδόν έτοιμη μια νέα έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας μέσα στο 2021. «Πρόκειται σύντομα εντός του έτους να γίνει μια ακόμα έκθεση σε συνεργασία με τους Γάλλους με την αντίστροφη φορά. Έργα από το Λούβρο θα έρθουν στην Ελλάδα. Είναι μια έκθεση που σχεδιάζεται μεταξύ της Εθνικής μας Πινακοθήκης και του Λούβρου και αν όλα πάνε καλά πολύ σύντομα θα την εγκαινιάσουμε στην Αθήνα» αποκαλύπτει ο Υφυπουργός.

Οι συναντήσεις με φορείς Πολιτισμού της Γαλλίας


Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης στα πλαίσια του ταξιδιού του στο Παρίσι για τα εγκαίνια της έκθεσης στο Λούβρο πραγματοποίησε πλήθος συναντήσεων, με κορυφαίους ανθρώπους του γαλλικού Πολιτισμού με σκοπό να διευρύνει την ελληνογαλλική συνεργασία και σε άλλους τομείς της Τέχνης.

«Συναντήθηκα με τη νέα Πρόεδρο και Διευθύντρια του Λούβρου Laurence des Cars και συμφωνήσαμε να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο να δημιουργήσουμε και άλλα κοινά πρότζεκτ με το Λούβρο. Με τον γ.γ του ΥΠΠΟ της Γαλλίας Luc Allaire, μιλήσαμε για θέματα πολύ σημαντικά και για τις δυο χώρες, όπως το Βιβλίο, ο Κινηματογράφος και οι εικαστικές Τέχνες. Ζήτησα επίσης τη συνδρομή των Γάλλων στην παροχή τεχνογνωσίας για τη δημιουργία μιας Κρατικής Σχολής Κινηματογράφου που εμείς έχουμε ήδη εξαγγείλει στη χώρα μας. Και το ίδιο θα γίνει και για την ενίσχυση της ελληνικής χειροτεχνίας και υφαντουργίας. Θα συνεργαστούμε με το γαλλικό Κράτος και τους γαλλικούς φορείς πάνω σε αρκετά θέματα πολιτισμού» αναφέρει ο Υφυπουργός Πολιτισμού.