Μετά τις δύο αποκλειστικά διαδικτυακές παραστάσεις live streaming στο Εθνικό Θέατρο και τις εξαιρετικές κριτικές που έλαβε, ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου του Μ. Καραγάτση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και διασκευή Θανάση Τριαρίδη, έρχεται ζωντανά πια στο θέατρο Πορεία στις 8 Δεκεμβρίου, με ένα καστ 18 ηθοποιών και μουσικών.

Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου


Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου αποτελεί μέρος της τριλογίας που περιλαμβάνει τα έργα Αίμα χαμένο και κερδισμένο και Τα στερνά του Μίχαλου. Αυτή η καταπληκτική τριλογία του Καραγάτση για τον αγώνα του ’21 έχει έντονα στοιχεία αυτοβιογραφίας μιας και αναφέρεται στον προπάππου του Μήτρο Ροδόπουλο.

Στο πρώτο αυτό μυθιστόρημα, ο Καραγάτσης ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή, τα χρόνια της ελληνικής επανάστασης και στήνει μπροστά μας έναν ολοζώντανο κεντρικό ήρωα, τον Mίχαλο Pούση, τον ήρωα, τον προδότη κι εξωμότη, τον εραστή και τον ηττημένο μιας ολόκληρης μυθιστορηματικής ζωής. Στην παράσταση τον υποδύεται ο Γιώργος Χριστοδούλου.

Ο Μ. Καραγάτσης είχε γράψει για το έργο του: «…την ατμόσφαιραν ενός λαού αγωνιζομένου διά την εθνικήν ανεξαρτησίαν του αλλά συγχρόνως αλληλοσπαρασσομένου από την αντιμαχίαν της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας με τας δημοκρατικάς επιδιώξεις της μεγάλης μάζας των προλεταρίων ηθέλησεν ο συγγραφεύς να αποδώσει στον Κοτζάμπαση του Καστρόπυργου…»

Στην παράσταση χρησιμοποιούνται 8 διαφορετικά μουσικά όργανα και η μουσική ερμηνεύεται ζωντανά από 4 μουσικούς επί σκηνής.

Οι φουστανέλες που φτιάχτηκαν ειδικά για την παράσταση έχουν 150 πιέτες και είναι από κάμποτο.

Έγραψαν για την παράσταση


Είναι η ωραιότερη παράσταση που είδαμε σε live streaming από το Εθνικό Θέατρο μέσα στην καραντίνα...Η σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου ευεργετεί τους καλογραμμένους χαρακτήρες, τους οποίους ερμηνεύει ένα εξαιρετικό καστ...
Αθηνόραμα

Ο Δημήτρης Τάρλοου φανερώνει μια διαφορετική πτυχή της σκηνοθετικής του ματιάς. Μέσα από σαράντα εικόνες και ακολουθώντας τη ροή του κειμένου, αποδίδει το «παραμύθι» με όλα τα συστατικά μια καλής πλην πειραγμένης, συνταγής…μπολιάζει την παράσταση με ενδιαφέρουσες νεωτεριστικές τάσεις καθώς συνδυάζει την παράδοση με σύγχρονα στοιχεία…
Μυρτώ Λοβέρδου, Βήμα

…Την πυκνή και πολυεπίπεδη αφήγηση του Μ. Καραγάτση πήρε στα χέρια του ο Θανάσης Τριαρίδης και τη διασκεύασε θαυμαστά. Και μετά πήρε τη διασκευή στα χέρια του ο Δημήτρης Τάρλοου και την σκηνοθέτησε με ρυθμό, με καθαρότητα, με ευαισθησία, με χιούμορ.
Όλγα Σελλά, AthensVoice

Ο Δημήτρης Τάρλοου, ακολουθεί πιστά τις ρίζες του και αναπαριστά τα έργα του παππού του, αναδεικνύοντας τα εσώτερα διλήμματα των Ελλήνων, όταν βρίσκονται μπροστά σε ιστορικά γεγονότα, που ξεπερνούν τα ταπεινά ατομικά πάθη.
Κ. Γ. Βασιλείου, vakxikon

Ο Γιώργος Χριστοδούλου ενσαρκώνει μοναδικά αυτό τον ανορθόδοξο ήρωα. Ο Δημήτρης Ήμελλος, είναι εξαιρετικός...
Νάγια Παπαπάνου, boemradio

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Παραστάσεις από Τετάρτη έως Κυριακή από 8 Δεκεμβρίου 2021
Παραστάσεις με υπέρτιτλους στα αγγλικά
Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2021
Πέμπτη, 06 Ιανουαρίου 2022
Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ: Τρικόρφων 3, Αθήνα

Παίζουν:
Μίχαλος Ρούσης: Γιώργος Χριστοδούλου
Κολοκοτρώνης, ενωμοτάρχης: Δημήτρης Ήμελλος
Ευαγγελία Ρούση: Βίκυ Κατσίκα
Βαγγελιώ Σπυροπούλου: Λεωνή Ξεροβάσιλα
Μουσταφάμπεης: Χρήστος Μαλάκης
Παπαφλέσσας, πρόκριτος, άντρας: Θανάσης Δόβρης
Όθωνας, Δωρόθεος: Κώστας Βασαρδάνης
Αμαλία: Ξανθή Γεωργίου
Άντρας, Σουλεϊμάν: Αλέξανδρος Μαυρόπουλος
Μοθωνίτης, Λουκάς Πύρρος, Αρβανίτης, Αχμέτ Τόσκα, Πλαπούτας, Μακρυγιάννης, Καραγιαννόπουλος:
Δημήτρης Μπίτος / Κωνσταντίνος Τριαντακωνσταντής
Γερο-Μίχαλος, Τρούκας, Χουσεΐν Αγάς, Ανδρέας Μερσίνης: Γιώργος Μπινιάρης
Μάρθα, Χανούμισσα: Αρετή Πασχάλη
Πανάγος, Κοσμάς, πρόκριτος, άντρας: Δημήτρης Καπουράνης
Ρηνούλα, χανούμισσα: Μελισσάνθη Ρεγκούκου
Μουσικοί επί σκηνής:
Γιώργος Δούσος (κλαρίνο, καβάλ), Κώστας Νικολόπουλος, Μηνάς Λιάκος (ηλεκτρική κιθάρα), Νίκος Παπαϊωάννου (μπάσο), Βασίλης Χωριανόπουλος (τύμπανα)