Το λαμπερό event έγινε με αφορμή την συμμετοχή της ταινίας στις 200 ταινίες που επέλεξε η Ακαδημία των Όσκαρ 2022 για να διαγωνιστούν για τις φετινές υποψηφιότητες αλλά και το βραβείο Ειρήνης με το οποίο τιμήθηκε πρόσφατα η ταινία από την UNESCO.

Την εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη κος Φώτης Παπαθανασίου.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου, βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών, κος Μάκης Μάτσας στο χαιρετισμό που απηύθυνε συνεχάρη την ηθοποιό για την καριέρα που πραγματοποιεί στο εξωτερικό ενώ επεσήμανε την δύναμη του χαρακτήρα που έχει επιδείξει καθώς πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησε από την γενέθλια πόλη της το Σουφλί χωρίς να γνωρίζει καν την αγγλική γλώσσα για να φτάσει σήμερα να είναι η πρώτη Ελληνίδα ηθοποιός μετά τη Μελίνα Μερκούρη που βρίσκεται μέσα από την ταινία αυτή στην ύστατη τιμή για ένα ηθοποιό, τα αμερικάνικα βραβεία Όσκαρ.

κ. Μαργαρίτα Πουρνάρα,κος Μάκης Μάτσας,κα Δέσποινα Μοίρου κα Λίλα ντε Τσάβες, κος Φώτης Παπαθανασίου

Η Πρόεδρος του Η&Μ, Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και Μουσεία, Athens, Paris, NY, που δραστηριοποιείται στην Πολιτιστική Διπλωματική, σε εταιρική συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, κα Λίλα ντε Τσάβες - Χρονοπούλου, με τη σειρά της μίλησε για τη γνωριμία της με τη Δέσποινα Μοίρου, την απόφασή της να την χρίσει υπεύθυνη Πολιτισμού των Heritage & Museums και τα νέα μεγαλεπήβολα projects που ετοιμάζουν για την προβολή της Ελλάδας διεθνώς.

Η δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινή που συντόνισε την ενδήλωση κ. Μαργαρίτα Πουρνάρα και η κα Δέσποινα Μοίρου

Η δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινή κ. Μαργαρίτα Πουρνάρα που συντόνισε την εκδήλωση, αποκάλυψε την κοινή αγάπη που τη συνδέει με τη Δέσποινα Μοίρου που δεν είναι άλλη από την αγάπη για το Σουφλί και γενικότερα την περιοχή της Θράκης. «Είναι χρέος μας σαν Έλληνες να στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους της Θράκης και να επισκεπτόμαστε αυτές τις περιοχές που φυλάνε Θερμοπύλες», είπε χαρακτηριστικά.

Η κα Λίλα ντε Τσάβες. η κα Δέσποινα Μοίρου και ο Dimitri Stephanides Producer International Distributor

«Είμαι περήφανη που προέρχομαι από μια περιοχή που γέννησε έναν Ορφέα, ένα Μέγα Αλέξανδρο», είπε με τη σειρά της η Δέσποινα Μοίρου. Γι’ αυτό και το πρόσφατο βραβείο μου το αφιέρωσα στους συνοριοφύλακες και στους αγρότες της περιοχής. Κι εμένα οι γονείς μου αγρότες ήταν και ξέρω τι σημαίνει να ζεις με καθημερινό ανταρτοπόλεμο στα συρματοπλέγματα».

Φανερά συγκινημένη ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και τους παραβρισκόμενους και ανέλυσε την κοινωνικοπολιτική διάσταση του μηνύματος της ταινίας. «Είναι ένα μήνυμα ειρήνης αλλά και σεβασμού στην ελευθερία του ατόμου. Η ταινία μας μιλάει για ένα χασιντίμ Εβραίο που παρότι ανήκει σε μια πολύ αυστηρή θρησκευτική ομάδα έχει σαν όνειρο να χορέψει τανγκό σε ένα μεγάλο διαγωνισμό. 



Μέσα από αυτή την ανάλαφρη ιστορία με έντονες τις κωμικές καταστάσεις που προκύπτουν, το σενάριο του Τζόζεφ Μπολόνια φέρνει μεγάλα και έντονα μηνύματα στο προσκήνιο», εξήγησε η Δέσποινα Μοίρου. «Γι ‘αυτό και αυτή την στιγμή παίζεται σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής, σε Ευρώπη και Ασία και έχει τιμηθεί στα φεστιβάλ που φιλοξενήθηκε με 23 βραβεία διεθνώς».

Η κα Λίλα ντε Τσάβες. η κα Δέσποινα Μοίρου και ο Dimitri Stephanides Producer International Distributor

Σε ερώτηση της κ. Πουρνάρα πότε θα έχουμε την χαρά να τη δούμε επιτέλους και στην Ελλάδα η κ. Μοίρου απάντησε: «Ήταν έτοιμοι να έρθουν στην Ελλάδα αρκετοί από τους πρωταγωνιστές όπως η Lainie Kazan μαζί με τον παραγωγό μας Joel Zwick - σκηνοθέτη του «Γάμος αλά Ελληνικά» - αλλά δυστυχώς δεν μας δέχτηκαν στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ήταν μια πολύ άβολη στιγμή για μένα γιατί δεν ήξερα πως να απολογηθώ στους συνεργάτες μου που θεωρούσαν δεδομένο ότι έχοντας μια Ελληνίδα στο cast το Φεστιβάλ της χώρας της θα τους δεχτεί με ανοιχτές αγκάλες».

Προβολή της συνέντευξης που έγινε μέσω zoom με τη Lainie Kazan και του Joel Zwick και τη Δέσποινα Μοίρου

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή στιγμιότυπων της ταινίας καθώς και της συνέντευξης μέσω zoom με τη Lainie Kazan και του Joel Zwick.

Με την παρουσία τους τίμησαν το event η Διευθύντρια του μουσείου Ζανέτ Μπαττίνου και ο Dimitri Stephanides Producer International Distributor.

Δέσποινα Μοίρου -Γιάννης Ξυνόπουλος -parapolitika.gr
Δ'εσποινα Μοίρου -Γιάννης Ξυνόπουλοσ - parapolitika.gr