Πως μπορείς να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, να επιστρέψεις στον πυρήνα της ύπαρξής σου, να δημιουργήσεις ευτυχισµένες σχέσεις και να αφήσεις ένα θετικό αποτύπωµα στον κόσµο µας;

Οι απαντήσεις βρίσκονται στο νέο συναρπαστικό βιβλίο της Δρ. Νάνσυς Μαλλέρου με τίτλο «Εσωκεντρισμός» που έγραψε ύστερα από πολλά χρόνια εμπειρίας στον τομέα της ψυχικής και της σωµατικής ευεξίας.

Η ∆ρ. Νάνσυ Μαλλέρου είναι CEO της Nama Group, συγγραφέας του best seller βιβλίου «Καλύτερα Γίνεται», και από τις κορυφαίες coaches, ενώ το 2020, σε απάντησή της προς το στρες, την αβεβαιότητα, τη µοναξιά και την κοινωνική αποµόνωση που επέφερε ο COVID-19, ίδρυσε τη Φυλή των Νάµα (Nama Tribe) σε µια προσπάθεια να συσπειρώσει την ελληνική κοινωνία. 
μαλλερου

Ο όρος «εσωκεντρισμός» αποτελεί τη βάση της προσέγγισής της και η ίδια μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και τη Μαριάνθη Κουνιά, εξηγεί πως αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο με αυτόν τον τίτλο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.

Καθώς σπουδάσατε Γαλλική Φιλολογία και Διοίκηση Eπιχειρήσεων, τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την Ψυχολογία και την Ευεξία;


Μου άρεσε να πάντα να μεταλαμπαδεύω γνώση κι έμπνευση. Αυτό ήταν το μεράκι μου: η ευμάρεια των ανθρώπων σε ό,τι κι αν κάνουν, η ευδαιμονία και η εξέλιξη. Μαζί με την μεγάλη μου αγάπη στην επιχειρηματικότητα. Μετά από περίπου 15 χρόνια διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο και δουλεύοντας σε πολυεθνικές, αποφάσισα να κάνω την αγάπη μου δουλειά και να δημιουργήσω μια εταιρεία που να προσφέρει ευεξία, έμπνευση, παρακίνηση και αγάπη για την πρόοδο.

Συνήθως για να γίνει κάποιος τόσο δυνατός και να καταφέρει να δίνει σπουδαίες οδηγίες ψυχικής υγείας και ευεξίας στους άλλους, όπως εσείς, έχει περάσει από κάποια τρομερή δυσκολία μέσα από την οποία έμαθε πολλά. Έχει συμβεί και σε εσάς κάτι αντίστοιχο;


Δεν πιστεύω ότι αναγκαστικά πρέπει να έχεις περάσει δύσκολα για να μπορέσεις να βοηθήσεις άλλους. Απλά συγχρονίζεσαι μαζί τους καλύτερα. Ήμουν πολύ τυχερή στη ζωή μου. Μεγάλωσα υπέροχα. Κάποια στιγμή πέρασα ένα καθολικό burnout. Αυτό με έκανε να ανα-προτεραιοποιήσω τη ζωή μου και να πάρω το ρίσκο του επιχειρείν, να ξαναδώ τις επιλογές μου μέσα από ένα άλλο πρίσμα. Στην πραγματικότητα όμως, όλη η μέχρι τώρα εμπειρία μου, οι επιτυχίες κι οι αποτυχίες μου, είναι αυτά που χρησιμοποιώ στη δουλειά μου για να βοηθήσω τους ανθρώπους. Όχι η τραυματική μου εμπειρία, αλλά η απόφαση και η διαδικασία του «προχωράω μπροστά ό,τι και να γίνει».

Εσείς από πού αντλείται δύναμη για την δική σας ευεξία;


Από τις επιλογές μου: στους ανθρώπους που συναναστρέφομαι, το πώς περνάω το χρόνο μου, πού βάζω προσοχή κι ενέργεια, πώς με φροντίζω σωματικά, ψυχικά, πνευματικά και συναισθηματικά. Από τη δουλειά μου. Από την αγάπη που δίνω και παίρνω. Από τα καινούρια ξεκινήματα που με κρατάνε σε εγρήγορση. Από τις μικρές υπέροχες στιγμές που τις συλλέγω με ευλάβεια κάθε λεπτό. Πιστεύω ότι η ευεξία, όπως και η ευτυχία, προκύπτει από τις καθημερινές μικρές και μεγάλες επιλογές μας.

Ο όρος «εσωκεντρισμός» αποτελεί τη βάση της προσέγγισής σας. Πως φτάσατε σε αυτόν τον όρο και πως αποφασίσατε να γράψετε ένα βιβλίο με αυτόν τον τίτλο;


Ο εσωκεντρισμός είναι μια λέξη που εφηύρα για να εκφράσω την καλή πλευρά του εγωκεντρισμού. Ένοιωθα ότι η απουσία της μας οδηγούσε σε ένα ενοχικό σύνδρομο κάθε φορά που κάποιος αφιέρωνε χρόνο κι ενέργεια στον εαυτό του. Κι όμως, είναι ο τρόπος να ανακαλύψουμε τον αυθεντικό, μοναδικό εαυτό μας και να διεκδικήσουμε χώρο γι αυτή την αλήθεια χωρίς να πρέπει να απολογηθούμε σε κανέναν γι αυτή: αναπολογητικά.
Δούλευα τη φιλοσοφία του εσωκεντρισμού μέσα μου για χρόνια. Την τέσταρα σε πελάτες μου χρόνια και είδα πόσο απελευθερωτική μπορεί να είναι. Έτσι αποφάσισα να την κάνω ένα βιβλίο όπου θα βρει κανείς όλες τις πτυχές και κυρίως θα μυηθεί στις πρακτικές που μπορούν να μας κάνουν αληθινούς εσωκεντριστές.
μαλλερου2

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας. Από ποιά κεφάλαια αποτελείται;


Το βιβλίο μου χωρίζεται σε δύο μέρη και μία εισαγωγή. Η εισαγωγή είναι σημαντική για να καταλάβει ο αναγνώστης ποια είμαι και τι πρέπει να περιμένει.

Στο Α’ Μέρος συζητάω τη γέννηση της φιλοσοφίας του Εσωκεντρισμού, τι ακριβώς είναι και δεν είναι. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιο Θεϊκό Σχέδιο για τον καθένα μας και αν ναι, τότε μήπως ταυτίζεται με το Εσωκεντρικό μας Σχέδιο και πώς θα το ανακαλύψουμε; Μιλάω για τη σημασία των (έξυπνων) ερωτήσεων (ναι, υπάρχουν και χαζές ερωτήσεις όταν είσαι ενήλικας!) και τη μανία μας να απολογούμαστε για να υπάρχουμε, να αρέσουμε και να ανήκουμε.

Στο Β’ Μέρος δίνω στον αναγνώστη 12 στρατηγικές για να γίνει εσωκεντριστής.
1. Μείνε μόνος, εξερεύνησε.
2. Σώπα,αφουγκράσου
3. Στάσου, νιώσε
4. Αναλογίσου,μάθε
5. Αυτοπροσδιορίσου,εκτίμησε
6. Εμπνεύσου,πειθάρχησε
7. Απελευθερώσου, συγχώρησε
8. Απαγκιστρώσου, άλλαξε
9. Έλεγξε τη διαθεσιμότητά σου
10. Αναβάθμισε τη συχνότητα/ενέργειά σου
11. Βρες τη«Φυλή» σου
12. Ζήσε αναπολογητικά

Μερικά βιβλία μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή. Ίσως ο «Εσωκεντρισμός» να είναι ένα από αυτά.

Καθώς μιλάτε με πολύ κόσμο διάφορων ηλικιών, ποια προβλήματα έχετε διαπιστώσει ότι ενδιαφέρουν περισσότερο τον σύγχρονο άνθρωπο;


Αν και οι προτεραιότητες αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία, πιστεύω ότι όλοι ψάχνουμε τα ίδια πράγματα: μια ισορροπημένη υποστηρικτική σχέση με τον εαυτό μας, όμορφες κι αληθινές σχέσεις με τους άλλους, μια δουλειά που να μας κάνει χαρούμενους και οικονομικά ανεξάρτητους, ψυχική ηρεμία, ασφάλεια, την δυνατότητα να προσφέρουμε στους αγαπημένους μας και στον εαυτό μας. Με δυο λόγια, όλοι αναζητούμε την ευτυχία, απλά ο καθένας την αναζητάει μέσα από διαφορετικό μονοπάτι.

Ποιο σύγχρονο πρόβλημα πιστεύετε πως πληγώνει πιο πολύ έναν άνθρωπο;


Η μοναξιά. Η αποξένωση όχι μόνο από τους άλλους αλλά και από τις δικές μας αξίες, τα θέλω μας. Μπερδεμένοι στο κυνήγι των κοινωνικών «πρέπει» και της δημόσιας εικόνας μας, ξεχνάμε ποιοι είμαστε και τι μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους. Έτσι χτίζουμε σαθρές σχέσεις με τον εαυτό μας και με τους άλλους. Γι αυτό φτιάξαμε και το Nama Tribe, την 1η συνδρομητική πλατφόρμα coaching κι ευεξίας στην Ελλάδα. Το Nama Tribe είναι περισσότερο από ένα μέρος γεμάτο γνώση και παρακίνηση. Είναι μια κοινότητα, μια Φυλή που στο DNA της έχει την αγάπη για εξέλιξη, πρόοδο και συνεισφορά.

Τους τελευταίους μήνες, έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία ένα μπαράζ γυναικοκτονιών. Αν συναντούσατε έναν άντρα που κακοποιεί τη γυναίκα του, τι θα τον συμβουλεύατε να κάνει για να ηρεμήσει;


Να απομακρυνθεί αμέσως από αυτήν και να συμβουλευτεί ένα ψυχίατρο για να αντιμετωπίσει τα δικά του τραύματα ή ανεπάρκειες που τον οδηγούν σε ακραίες συμπεριφορές. Η βία δηλώνει βία, και με βεβαιότητα χρειάζεται «γιατρειά».

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε γύρω μας πολλά ζευγάρια μέσα σε συμβατικούς ή κακούς γάμους. Γιατί συμβαίνει αυτό και πόσο κακό κάνει στην ψυχική αλλά και σωματική υγεία των ζευγαριών;


Νομίζω ότι πάντα συνέβαινε απλώς τώρα νιώθουμε μεγαλύτερη ελευθερία να το εκφράσουμε, να το ομολογήσουμε. Ο έννοια του γάμου θεωρώ ότι πάντα ήταν «συμβατική»: προϋποθέτει μια συμφωνία μεταξύ των μερών και απαιτεί δουλειά για να τηρηθεί σε βάθος χρόνου. Ένας κακός γάμος όμως είναι πολύ δύσκολα βιώσιμος. Η έννοια του κακού γάμου φυσικά είναι υποκειμενική. Όπως είπα, εξαρτάται τι «συμφωνία» έκανες. Τις περισσότερες φορές βλέπω ανθρώπους να παραπονιούνται για πράγματα που ήξεραν από την αρχή. Και είναι φυσικό, γιατί αλλάζουμε. Κάτι που δεν μας ήταν σημαντικό ή απαγορευτικό στην αρχή, μπορεί μετά από κάποιο διάστημα να γίνει αβάσταχτο. Παρατηρώ όμως κι ένα άλλο φαινόμενο που δυσκολεύει τα πράγματα. Τείνουμε να «αγοράσουμε» την εικόνα κι όχι την ουσία. Όταν όμως κλείσουν οι πόρτες, μένεις με την ουσία του ανθρώπου. Κι αν αυτή δεν συμβαδίζει με τη δική σου τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.

Όπως κι αν προέκυψε όμως, ένας κακός γάμος βλάπτει σοβαρά την υγεία, ψυχική και σωματική, του ζευγαριού και όλων των ανθρώπων γύρω τους: παιδιά, γονείς, φίλους. Γι αυτό και χρίζει άμεσης αντιμετώπισης.

Ποιοι φόβοι μας οδηγούν ώστε να ζούμε με πολύ μεγάλο στρες;


Η ανασφάλεια είναι ένας φόβος εγγενής στην ανθρώπινη ύπαρξη. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε μάθει να την αντιμετωπίζουμε σαν μέρος της ζωής μας. Αναλωνόμαστε μέσα σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και μονιμότητας και αναζητάμε εγγυήσεις που κανένας σύντροφος, καμία δουλειά καμία ιδέα δεν μπορεί να μας δώσει.

Ένας άλλος μεγάλος φόβος είναι «οι γνώμες των άλλων». Πηγάζουν από την ανάγκη μας να ανήκουμε, κάτι λογικό μιας και είμαστε αγελαίο ζώο, αλλά έχουν γιγαντωθεί κι έχουν δημιουργήσει μια αίσθηση ανικανότητας και ανεπάρκειας που μας απομακρύνει από τον πυρήνα μας και μας οδηγεί σε δυσλειτουργικές επιλογές.

Ποιο είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει κάποιος για να αρχίσει να βγαίνει από ένα αδιέξοδο;


Να αναγνωρίσει ότι είναι σε αδιέξοδο και να ζητήσει βοήθεια. Μπορεί από έναν ψυχολόγο, από τον πνευματικό του, ένα coach, ένα μέντορα ή το Nama Tribe. Η αλήθεια είναι ότι αν ψάξεις, θα βρεις. Αλλά πρέπει να αντιμετωπίσεις την αδυναμία σου, να την κοιτάξεις κατάματα και να αποδεχθείς ότι είναι ανθρώπινο να είσαι ατελής κι έχεις δικαίωμα και υποχρέωση να ζητήσεις βοήθεια. Κι αυτό είναι δείγμα δύναμης κι όχι αδυναμίας.
νανσυ

Ποια είναι η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου


Η ∆ρ Νάνσυ Μαλλέρου δραστηριοποιείται στον χώρο της ψυχικής και της σωµατικής ευεξίας, είναι CEO της Nama Group, συγγραφέας του best seller Καλύτερα Γίνεται, από τις κορυφαίες coaches και περιζήτητη οµιλήτρια. Μέσα από τη δραστηριότητά της, τα τελευταία 20 χρόνια, έχει επηρεάσει θετικά τη ζωή εκατοµµυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσµο. Η εκποµπή της «Καλύτερα Γίνεται» στο YouTube έχει ξεπεράσει τις 8.000.000 θεάσεις (views) και έχει φανατικούς θεατές. To 2020, σε απάντησή της προς το στρες, την αβεβαιότητα, τη µοναξιά και την κοινωνική αποµόνωση που επέφερε ο COVID-19, ίδρυσε τη Φυλή των Νάµα σε µια προσπάθεια να συσπειρώσει την ελληνική κοινωνία.

Το 2021, από κοινού µε τη Μαλού Λαρσινού, ίδρυσε το Nama Tribe, την πρώτη ελληνική συνδροµητική πλατφόρµα Coaching & Wellbeing, µε παρουσία σε 19 χώρες του κόσµου, που τιµήθηκε µε το βραβείο «Wellbeing Expert of the Year». Η ∆ρ Μαλλέρου έχει πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας, master στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων και διδακτορικό στις Στρατηγικές Ανταγωνισµού. Έχει διδάξει Μάρκετινγκ και Επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήµιο για 12 χρόνια.

Έχει 15 χρόνια εµπειρίας σε πολυεθνικές εταιρείες ποικίλων τοµέων στην Ευρώπη, ενώ είναι συγγραφέας των βιβλίων Καλύτερα Γίνεται και Ανταγωνιστές συνεργαστείτε. To 2020, στο Κάιρο, βραβεύτηκε από το Women Economic Forum µε το διεθνές βραβείο «Iconic Women Creating a Better World for All» (Μάρτιος 2020, Κάιρο).
Τέλος, έχει την πατρότητα των όρων «εσωκεντρισµός» και «εσωκεντρικός», που αποτελούν τη βάση της προσέγγισής της. Το 2019 παρουσίασε για πρώτη φορά αυτές τις έννοιες σε οµιλία της στο TEDx.