Συνεχίζεται η ανταλλαγή αντιφατικών δηλώσεων μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας αναφορικά με τη δυνατότητα συζητήσεων για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Η δήλωση εκπροσώπου του Βρετανικού Μουσείου


«Δεν έχουν γίνει ούτε προγραμματίζονται νέες συνομιλίες με την Ελληνική Κυβέρνηση για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα», ξεκαθαρίζει στην εφημερίδα «Καθημερινή» με δήλωσή του εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου με την Λίνα Μενδώνη να απαντάει αναλόγως.

Η απάντηση της Λίνας Μενδώνη


"Στις πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπου του Βρετανικού Μουσείου ότι δεν υπάρχουν και δεν προγραμματίζονται συνομιλίες με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σημειώνει τα εξής: Η αλληλογραφία μεταξύ ΥΠΠΟΑ και Βρετανικών Αρχών, όπως και η Σύσταση της ΟΥΝΕΣΚΟ της 20/5/2022 αποδεικνύουν ότι ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου έχει έλλειμα ενημέρωσης" απαντάει το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας μας.

Το κάλεσμα της UNESCO


Υπενθυμίζεται ότι πριν από πέντε ημέρα η UNESCO, στο πλαίσιο της 23η συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικής Περιουσίας στις Χώρες Προέλευσης ή της Αποκατάστασής της, είχε καλωσορίσει την πρόθεση των υπουργών Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας να συναντηθούν σύντομα μετά από αίτημα του πρώτου το οποίο έγινε αποδεκτό.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα αυτή αντίδραση του Βρετανικού Μουσείου επιβεβαιώνει, δυστυχώς, τις ανησυχίες της UNESCO για το γεγονός ότι δεν συνεργάζεται με την κυβέρνηση της χώρας για το σημαντικό αυτό ζήτημα το οποίο αποτελεί εκκρεμότητα από 1984.