Το βιβλίο «Στρατηγικό Management για Πολιτικά Κόμματα», της συγγραφέως Δέσποινας Ν. Κάντα, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση. Το εν λόγω σύγγραμμα αποτελεί μια θεωρητική προσέγγιση του τρόπου με τον οποίο τα πολιτικά κόμματα θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη φιλοσοφία, τα πρότυπα διοίκησης και τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν στις επιχειρήσεις-πρότυπα, όσον αφορά στον τρόπο λήψης αποφάσεων και στον σχεδιασμό των πολιτικών.

e3e9-b268012-0-2-600x315
Αποδίδεται μια σφαιρική εικόνα για θέματα που αφορούν στην τυπολογία των πολιτικών κομμάτων και την εξέλιξή τους, στα μοντέλα της δημόσιας διοίκησης, στους σύγχρονους προβληματισμούς γύρω από τα πολιτικά κόμματα, στα πρότυπα διοίκησης των επιχειρήσεων, στη μελέτη του εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος αυτών κ.ά. Καθώς γίνεται εκτενής ανάλυση των παραπάνω αντικειμένων όπως και άλλων συναφών θεμάτων, βάσει πλούσιας βιβλιογραφίας, το βιβλίο «Στρατηγικό Management για Πολιτικά Κόμματα» θα φανεί χρήσιμο σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις τόσο για τα πολιτικά κόμματα, τον σχεδιασμό πολιτικής και τη δημόσια διοίκηση, όσο και για τα εργαλεία και τις μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις-πρότυπα.

Το εν λόγω βιβλίο βασίστηκε στη σκέψη πως αυτό που χρειάζονται τα κόμματα είναι ο επαναπροσδιορισμός των αξιών, η καλύτερη οργάνωση, η υιοθέτηση νέων, εκσυγχρονισμένων πρακτικών και η εξυγίανση παλαιωμένων μεθόδων που έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς στην κάλυψη των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, καθώς υποστηρίζει πως σε μια ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων μπορούν να υιοθετηθούν οι αρχές του στρατηγικού management. Στο «Στρατηγικό Management για Πολιτικά Κόμματα» εξετάζεται πώς οι υγιείς επιχειρήσεις-πρότυπα, οι οποίες προσαρμόστηκαν, μελέτησαν και υιοθέτησαν καλές πρακτικές που τους επέτρεψαν όχι μόνο να παραμείνουν βιώσιμες, αλλά και να καταστούν αποτελεσματικές, μπορούν να αποτελέσουν οδηγό εκσυγχρονισμού και αποτελεσματικότητας των πολιτικών κομμάτων.