Μια συγκλονιστική ιστορία για την αγάπη, το ψέμα και τη δύναμη της στιγμής είναι το καινούριο μυθιστόρημα του Θοδωρή Δεύτου «Ασπασία: Το μυστικό της Καπετάνισσας» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.

Η ιστορία που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, ταξιδεύει τον αναγνώστη στην Κύθνο τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Ο Ιάσονας και η Ασπασία φωτίζονται από τη φλόγα του έρωτα, όμως καίγονται στην πυρά της πιο σκληρής τιμωρίας.

Η υπόθεση του βιβλίου


Κύθνος, αρχές της δεκαετίας του 1950. Ο Ιάσονας και η Ασπασία φωτίζονται από τη φλόγα του έρωτα. Καίγονται όμως στην πυρά της πιο σκληρής τιμωρίας, που επιφυλάσσει η μικρή, κλειστή κοινωνία του όμορφου κυκλαδίτικου νησιού. Αθήνα, 2002. Ένα επικίνδυνο παιχνίδι της μοίρας, φέρνει έναν ώριμο άνδρα μπροστά σε μια σκληρή αλήθεια, που ανατρέπει ό,τι ήξερε μέχρι τότε. Ποιος άλλος άραγε εκτός από τη μητέρα του, θα μπορούσε να τον λυτρώσει; Η κάθαρση είναι αναπόφευκτη ή είναι πια πολύ αργά; 

Ο ίδιος ο συγγραφέας, ο κ. Θοδωρής Δεύτος μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και τη Μαριάνθη Κουνιά εξηγεί πως αποφάσισε να καταπιαστεί με μια τόσο ιδιαίτερη ιστορία.
COVER

Πως σκεφτήκατε να καταπιαστείτε με ένα θέμα που αφορά το νησί της Κύθνου και μάλιστα πολλές δεκαετίες πίσω, το 1950;


Ο ήρωας μου κατάγεται από την Κύθνο, την οποία αγαπώ και επισκέπτομαι συχνά. Προβληματίστηκα πολύ είναι αλήθεια, αν θα έπρεπε να αλλάξω τον τόπο εξέλιξης της ιστορίας για ευνόητους λόγους. Αλλά επειδή γνώριζα καλά πόσο πολύ αγαπούσε το νησί του ο φίλος γιατρός, αποφάσισα να μην την μετακομίσω σε άλλο Κυκλαδίτικο νησί.

Πρόκειται για αληθινή ιστορία;


Το βιβλίο βασίζεται σε αληθινή ιστορία, την οποία μου την διηγήθηκε ο ίδιος ο παθών, φίλος αγαπητός και εξαίρετος επιστήμων πριν από είκοσι επτά χρόνια. Τον επισκέφτηκα κάποια στιγμή στο ιατρείο και τον βρήκα σε άθλια κατάσταση. Δεν χρειάστηκε παρά μόνο η ερώτηση μου, αν είναι καλά και ακολούθησε μια συγκλονιστική αφήγηση που με άφησε άφωνο! Την ίδια μέρα είχε μάθει, ότι αυτός που τον μεγάλωσε με πολύ αγάπη, δεν ήταν ο πραγματικός του πατέρας.

Οι ήρωες του βιβλίου σας βιώνουν δύσκολες καταστάσεις και χρειάζονται τη δύναμη της σωστής στιγμής. Ποια είναι κατά την γνώμη σας η σωστή στιγμή για δυο ανθρώπους που αγαπιούνται;

Η σωστή στιγμή στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν σίγουρα μια. Η πρώτη μεγαλειώδης στιγμή για δύο ανθρώπους που αγαπιούνται παράφορα, είναι ασφαλώς η στιγμή της πρώτης τους συνεύρεσης. Για μένα σωστή στιγμή είναι κι εκείνη που ο γιατρός πηγαίνει να την κλέψει, αλλά…

Πως προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου σας;


Αυτό είναι λίγο αστείο. Η μικρή μου κόρη, μου έκανε κάποια στιγμή παράπονα λέγοντας μου, ότι έχω γράψει επτά μυθιστορήματα και δεν έχω χρησιμοποιήσει σε κανένα το όνομα της. Μα έχω ωραίο όνομα, μου είπε, γιατί δεν το χρησιμοποιείς; Συμφώνησα μαζί της, έχεις δίκιο Ασπασία, γι αυτό κι εγώ θα σε κάνω εξώφυλλο, της απάντησα και κράτησα την υπόσχεσή μου.

Πως πλέξατε την ερωτική σχέση της Ασπασίας και του Ιάσωνα;


Από την στιγμή που είχα όλα τα δεδομένα μπροστά μου, δεν ήταν καθόλου δύσκολο για μένα να συνθέσω τα πραγματικά γεγονότα με την απαραίτητη μυθοπλασία και τα ιστορικά και πολιτικά στοιχεία της εκάστοτε εποχής, που παρακολουθούν τις ζωές των ηρώων μου.

Ποια σημεία του βιβλίου σας απολαύσατε περισσότερο όταν τα γράφατε;


Ασφαλώς τον κεραυνοβόλο έρωτα που προέκυψε ανάμεσα στα δύο νέα παιδιά, τις περιγραφές της Μακρονήσου, τις σκηνές με τον εκβιαστή και φυσικά την τελική σκηνή στο νοσοκομείο την οποία ολοκλήρωσα κλαίγοντας πρέπει να σας πω.

Ενώ είστε εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, τι σας έκανε πριν αρκετά χρόνια να γίνεται συγγραφέας και να γράφετε μυθιστορήματα;


Η μεγάλη μου αγάπη για την ιστορία. Από τα προηγούμενα οκτώ βιβλία μου, τα επτά είναι ιστορικά μυθιστορήματα. Μόνο το πρώτο είναι λαογραφικό ‘’Ο Ηπειρώτικος γάμος ‘’.

Από πού αντλείτε έμπνευση για τις ιστορίες που γράφετε;


Έμπνευση μου έδιναν πάντα, μεγάλες στιγμές του Ελληνισμού ή μεγάλες τραγωδίες του. Επεδίωκα μέσα από ένα καλογραμμένο ιστορικό μυθιστόρημα, ο αναγνώστης να εμπλουτίζει τις ιστορικές του γνώσεις, γιατί κακά τα ψέματα, δύσκολα θα διαβάσει κάποιος ένα βιβλίο ιστορίας. Ενώ μέσα από ένα μυθιστόρημα, γίνεται πολύ πιο εύπεπτη η γνώση της ιστορίας.

Τι χρειάζεται να κάνει κάποιος για να γίνει συγγραφέας; Εσείς τι θυσιάσατε για να έχετε χρόνο και να γράψετε τα βιβλία σας;


Ασφαλώς να έχει ταλέντο και να αφοσιωθεί σε αυτό, αν επιλέξει να το κάνει επάγγελμα. Γιατί πολλοί είναι ευτυχισμένοι αν κάποιος εκδοτικός οίκος τους εκδώσει ένα βιβλίο και μένουν σ’ αυτό. Επιπλέον πρέπει να προσέξει την επιλογή του εκδοτικού οίκου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί όλοι δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Εγώ προσωπικά δεν θυσίασα τίποτε, γιατί αυτό που κάνω το γουστάρω πολύ. Θυσιάζεις, όταν κάνεις κάτι αγγαρεία, αν το βαριέσαι, κι εγώ δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία, απεναντίας θα έλεγα.

Βιογραφικό συγγραφέως


Ο Θοδωρής Δεύτος γεννήθηκε στα Γιάννενα. Έχει δύο κόρες, τη Μαριλίζα και την Ασπασία. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε τη δημόσια εκπαίδευση για τριάντα δύο έτη. Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου για δέκα χρόνια (2001­2011). Εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ιλίου (2006­2018) και υπηρέτησε ως πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού για έξι χρόνια. Επίσης, το 2006 εκλέχτηκε στο Δ.Σ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 2004 με το λαογραφικό του έργο: «Ο Ηπειρώτικος γάμος». Ακολούθησαν επτά μυθιστορήματα: «Μη ρωτάς γιατί» (2006), «Σμύρνη συγγνώμη» (2008), «Μήπως αγάπησα λάθος πατρίδα;» (2011), «Τραπεζούντα, το διαμάντι της Ανατολής» (2015), «Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ» (2016), «Το Πέρασμα Αντίκρυ» (2018), «Ο Αλεξιπτωτιστής ήταν δικός μας» (2020).