Είναι μεγάλη έκπληξη συνθέτης και μαέστρος σαν τον Henry Mancini να ηχογραφεί και να έχει στο ρεπερτόριο της ορχήστρας του την «Φαίδρα» του Μίκη Θεοδωράκη. Ακόμα πιο μεγάλη έκπληξη όταν η συμφωνική ορχήστρα του Beethoven παίζει έργα του Θεοδωράκη.

Ο Μίκης κατάφερε με την μουσική του να ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και να γίνει παγκόσμιος. Μίκης International όπως λέει και ο τίτλος του άρθρου. Από τον “Zorba” και το “Serpico μέχρι μεγάλους τραγουδιστές ή ακόμα και pop star, η μουσική και τα τραγούδια του Μίκη έγιναν διεθνώς πασίγνωστα.

Το πρωινό της Πέμπτης 2 Σεπτεμβρίου 2021, ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αιωνιότητα. Ο άνθρωπος σύμβολο μιας ολόκληρης χώρας αγαπήθηκε στα πέρατα της γης. Πήρε την Ελλάδα, την έβαλε μέσα στη μουσική του και την ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο.

O ανυπέρβλητος Μίκης Θεοδωράκης στα 96 χρόνια της ζωής του συνάντησε και συνεργάστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες και είδε τις συνθέσεις του να ντύνουν ταινίες και να τραγουδιούνται από σπουδαίες φωνές τόσο της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού. Οι Beatles, η Edith Piaf, η Iva Zanicchi, η Joan Baez, η Shirley Bassey, οι Savage Republic και άλλοι πολλοί διεθνείς καλλιτέχνες έχουν τραγουδήσει κάποια από τα πιο όμορφα τραγούδια του, κάνοντας όλους μας πολύ περήφανους.

Κάνοντας μια επιλογή στις συνεργασίες του στο εξωτερικό, ας ρίξουμε μια ματιά…

Beatles

Το “Honeymoon Song” υπήρχε σαν μουσική και ήταν μέσα σε ένα συμφωνικό έργο του Μίκη. Όταν ο Βρετανός σκηνοθέτης Michael Powell του ζήτησε το 1959 να γράψει το soundtrack της ταινίας του “Honeymoon” (Luna de Miel), ο Μίκης έδωσε και το συγκεκριμένο θέμα. Ενθουσιάστηκαν οι πάντες. Αμέτρητες διασκευές. Ξεχωρίζω αυτήν της Gloria Lasso, της Petula Clark στα Γαλλικά, της ορχήστρας «Μanuel and the Music of the Mountains» που το έκανε γνωστό στην Λατινική Αμερική, του Mario Marini και φυσικά των Beatles, από ένα Live session που έκαναν στο BBC. Στα Ελληνικά ονομάστηκε “Αν θυμηθείς τα’ όνειρο μου”, στίχους έβαλε ο Νίκος Γκάτσος και πρώτη το είπε η Γιοβάννα. Έκτοτε γνώρισε δεκάδες διασκευές και επανεκτελέσεις.

__________

Το τραγούδι “Όμορφη Πόλη” έχει στίχους του Γιάννη, αδερφού του Μίκη και ανήκει στον κύκλο τραγουδιών «Λιποτάκτες» που συνέθεσε το 1952. Η πρώτη εκτέλεση ανήκει στον ίδιο τον Θεοδωράκη. Όταν το 1962 συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Jacques Plante για το soundtrackτης ταινίας “Les amants de Teruel”, του έδωσε ως κύριο θέμα την μουσική της Όμορφης Πόλης. Ο Μίκης έμεινε με το στόμα ανοιχτό όταν ο σκηνοθέτης ενθουσιασμένος του είπε ότι θα γίνει τραγούδι και πως θα το πει η Edith Piaf. Και όχι μόνο αυτό, η Piaf ήρθε το 1962 και στην Αθήνα για να το ακούσει live στην θεατρική παράσταση, που το έλεγε ο Γιάννης Βογιατζής. Είπε κι’ άλλο ένα του Μίκη, το “Quatorze Juillet”.

________

Στην Ιταλία ο Μίκης άρχισε να γίνεται γνωστός, πως λέτε; Ο ποπ τραγουδιστής Al Bano που γνώριζε απίστευτη επιτυχία, διασκεύασε το 1968 το “Γελαστό παιδί” (Il ragazzo Che Sorride) σημειώνοντας απίστευτη επιτυχία. Ήταν κάτι το ανέλπιστο για τον Μίκη, ο οποίος και τον συνάντησε και φωτογραφήθηκε μαζί του.

___________

Ακολούθησε μεγάλη πορεία στην Ιταλία. Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε συνεργαστεί και με μία από τις γνωστότερες Ιταλίδες τραγουδίστριες και ερμηνεύτρια, την Iva Zanicchi. Αρχικά ηχογράφησε ένα δισκάκι 45 στροφών τo “Fiume Amaro” (ο Καημός) και πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο δίσκους (φωτογραφία επάνω). Αμέσως έκανε και ένα άλμπουμ με τραγούδια του Μίκη που είχε τίτλο “Caro Theodorakis”.

______3

Μια και είχε γίνει δημοφιλής στην Ιταλία ακολούθησε η Milva με το άλμπουμ του 1978 “La Mia Età”, που επίσης έγινε χρυσός δίσκος.

____________2

Και η Ειρήνη Παπά έκανε στην Ιταλία δισκάκι 45 στροφών με δύο τραγούδια του Μίκη.

Το “Μαουτχάουζεν” ήταν ένας δίσκος που έκανε θραύση. Οι πάντες λάτρεψαν τις μελωδίες και τις μπαλάντες του. Μέχρι και η Joan Baez τραγούδησε στα ελληνικά, το κεντρικό κομμάτι του δίσκου, το «Άσμα Ασμάτων», που για πολλούς είναι ίσως ο ωραιότερος ερωτικός θρήνος που γράφτηκε ποτέ.

Arja_Saijonmaa

Το 1970, η μεγάλη Φιλανδή τραγουδίστρια Arja Saijonmaa συνάντησε για πρώτη φορά τον Μίκη Θεοδωράκη, όταν τραγούδησε κομμάτια του στην αίθουσα τελετών της παλιάς φοιτητικής εστίας του πανεπιστημίου του Ελσίνκι. Ο Μίκης ακούγοντας την Άρια Σαϊγιόνμαα ενθουσιάστηκε και την πήρε μαζί του στην

επόμενη παγκόσμια περιοδεία του. Ήταν η κοπέλα που τον έκανε πασίγνωστο σ’ όλη την Σκανδιναβία.

Savage_Republic_-_Walkabouts

Από τους Savage Republic στους Walkabouts. Ποιος θα μας το ‘λεγε πως δύο ροκ, εναλλακτικά συγκροτήματα θα διασκεύαζαν Μίκη Θεοδωράκη. Οι Savage Republic έκαναν μια υπέροχη ορχηστρική διασκευή στον “Αντώνη”, και οι Walkabouts από το Seatle, το “Train Leaves at 8” (Το τραίνο φεύγει στις 8).

____________________________________

Η μεγάλη Γερμανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Gisela May είπε κι’ αυτή το “Άσμα Ασμάτων” σε μια ηχογράφηση που έγινε στο Ανατολικό Βερολίνο το 1988. Ακολούθησε ολοκληρωμένος δίσκος σε τραγούδια του Μίκη, μαζί με τον Θανάση Μωραΐτη.

_________

Ποιος το περίμενε ότι η Μουσική για την ταινία του Sidney Lumet “Serpico” (1973 Al Pacino), θα έκανε τέτοια επιτυχία που μέχρι και ο Perry Como έβαλε στίχους και το τραγούδι “Beyond Tomorrow” έγινε επιτυχία. Στην Ελλάδα έβαλε στίχους ο ποιητής Μανώλης Αναγνωστάκης, το ονόμασε “Δρόμοι παλιοί” και πρώτη το είπε το 1975, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά.

Henri_Mancini_-_Dalida

Ο Henry Mancini και η ορχήστρα του ηχογράφησαν σε δίσκο 45 στροφών το “Love theme from Phaedra” και η Dalida τον “Zorba”.

Υπάρχουν κι’ άλλες πολλές διασκευές και στην Λατινική Αμερική, στο Ισραήλ, στην Ανατολική Ευρώπη κτλ. Θεοδωράκη έχουν πει και έχουν παίξει ακόμα, η μαύρη τραγουδίστρια της Jazz Jocelyn B. Smith, o André Rieu (Αντρέ Ριέ) με την ορχήστρα του, η Shirley Bassey κ.α.

Ο Μίκης φωνογραφημένος έξω από το περίφημο Piccolo Teatro στο Μιλάνο.

Piccolo_Teatro

Στα γυρίσματα του Ζορμπά με τον Μιχάλη Κακογιάννη και τον Anthony Quinn.

___________-_______-_____________________