ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ, αυτή η φράση γραμμένη στα Ελληνικά είναι χαραγμένη στον τάφο του Jim Morrison.

Παρ’ όλο που η φράση αυτή δεν εννοεί τον δαίμονα – όπως τον διδάσκει η Χριστιανική θρησκεία - φαίνεται ότι μερικοί καλλιτέχνες έχουν κάποιον δαίμονα που δεν τους αφήνει να ησυχάσουν. Είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα και οι απώλειες γνωστών ανθρώπων που ενώ φαινομενικά τα είχαν όλα, πέθαναν πάνω στην ακμή τους από καταχρήσεις. Κάθε είδους: ηρωίνη, κοκαΐνη, χάπια υπνωτικά, ηρεμιστικά και τις περισσότερες φορές όλα αυτά συνδυασμένα με αλκοόλ.

Ας δούμε κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις

JIM MORRISON



Το 1971, ο Μόρισον μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι μαζί με την Πάμελα Κούρσον. Του άρεσε η αρχιτεκτονική της πόλης και έκανε μεγάλους περιπάτους εκεί. Στο Παρίσι έκανε και την τελευταία του ηχογράφηση σε στούντιο με δυο Αμερικανούς μουσικούς του δρόμου. Ο Μάνζαρεκ απέρριψε αυτή την ηχογράφηση ως «ασυναρτησίες μεθυσμένων». Ένα τραγούδι από αυτήν, το "Orange County Suite" ακούγεται στο bootleg "Lost Paris Tapes". Ο Μόρισον πέθανε στις 3 Ιουλίου του 1971 σε ηλικία 27 ετών. Η επίσημη εκδοχή είναι ότι η Κούρσον τον βρήκε νεκρό στη μπανιέρα. Δεν έγινε αυτοψία, γιατί ο γιατρός που τον εξέτασε είπε ότι δεν βρήκε στοιχεία εγκληματικής ενέργειας. Η απουσία αυτοψίας έδωσε λαβή για πολλές εικασίες σχετικά με την αιτία θανάτου. Όταν η Κούρσον επέστρεψε στις ΗΠΑ, είπε ότι ο Μόρισον είχε πεθάνει από υπερβολική δόση ηρωίνης, την οποία είχε σνιφάρει νομίζοντας πως είναι κοκαΐνη.

JIMMY HENDRIX


Στις 17 Σεπτεμβρίου 1970, ο Τζίμι Χέντριξ συνάντησε τη φίλη του, Μόνικα Ντάνεμαν, στο ξενοδοχείο "Samarkand" του Νότινγκ Χιλ στο Λονδίνο. Μετά από κατανάλωση αλκοόλ, η Ντάνεμαν οδήγησε τον Χέντριξ στην οικία φίλου τους, όπου παρέμειναν για λίγη ώρα και μετά επέστρεψαν στο διαμέρισμα της, στις τρεις τη νύχτα. Σύμφωνα με τη μοναδική μαρτυρία από τη Ντάνεμαν, παρέμειναν άυπνοι μέχρι τις επτά το πρωί, όταν και αποφάσισαν να κοιμηθούν. Τέσσερις ώρες αργότερα, βρήκε τον Χέντριξ ζωντανό αλλά αναίσθητο και χωρίς να μπορεί να ξυπνήσει. Αμέσως, κάλεσε ασθενοφόρο το οποίο έφθασε 18 λεπτά αργότερα και μετέφερε τον Χέντριξ στο νοσοκομείο "St. Mary Abbot's", όπου ανακοινώθηκε ο θάνατος του στις 12:45 της 18ης Σεπτεμβρίου 1970. Η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατος του κιθαρίστα προήλθε από πνευμονική αναρρόφηση του εμετού του και ασφυξία ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια βαρβιτουρικών. Αργότερα, η Ντάνεμαν αποκάλυψε ότι ο Χέντριξ είχε λάβει εννέα ταμπλέτες "Vesparax", 18 φορές πάνω από την επιτρεπτή δόση. Ήταν 28 χρόνων.

JANIS JOPLIN



Η Τζάνις Λυν Τζόπλιν ήταν Αμερικανίδα μουσικός, τραγουδίστρια και στιχουργός. Κυκλοφόρησε μόλις τέσσερα στούντιο άλμπουμ και θεωρείται η καλύτερη, ίσως ερμηνεύτρια του μπλουζ και μία από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες της ροκ μουσικής. Την Κυριακή της 4ης Οκτωβρίου του 1970, η Τζόπλιν καθυστερούσε να εμφανισθεί στα στούντιο της Sunset Sound Recorders, κάτι που έκανε τον παραγωγό Πωλ Ροθτσάιλντ να ανησυχήσει, ώστε ξεκίνησε την αναζήτησή της, μαζί με τον Τζων Κουκ, πηγαίνοντας στο ξενοδοχείο της. Μπαίνοντας στο δωμάτιό της, τη βρήκε νεκρή, δίπλα στο κρεβάτι της. Η επίσημη αιτία θανάτου της, ήταν η υπερβολική δόση ηρωίνης, ενδεχομένως σε συνδυασμό με τις παρενέργειες του αλκοόλ. Ήταν 28 χρόνων.

JUDY GARLAND


Στις 22 Ιουνίου 1969, η διάσημη ηθοποιός και μητέρα της Liza Minelli, Judy Garland, βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο του νοικιασμένο σπίτι της στο Chelsea του Λονδίνου. Ο ιατροδικαστής Gavin Thursdon δήλωσε ότι η αιτία θανάτου ήταν «μια απερίσκεπτη υπερβολική δόση» βαρβιτουρικών. Ήταν γνωστό ότι η μεγάλη σταρ ήταν εθισμένη αρχικά στα παυσίπονα παντός τύπου, όπως και στα ηρεμιστικά και στα υπνωτικά χάπια. Ήταν 47 χρόνων.

MARILYN MONROE



Ήταν ερωτευμένη με τον Bobby Kennedy αφού πριν είχε σύντομη σχέση με τον αδελφό του, τον πρόεδρο των Η.Π.Α. J.F. Kennedy. Ο Bobby από ένα σημείο και μετά σταμάτησε να την βλέπει και δεν απαντούσε στις κλήσεις της. Η Marilyn έπεσε σε κατάθλιψη. Άρχισε να αθετεί τους όρους του συμβολαίου της. Το 1962 απολύθηκε από την εταιρία Fox, εξαιτίας της ασυνέπειας της στα γυρίσματα των ταινιών της. Μετά από ένα μήνα 5 Αυγούστου 1962, βρέθηκε νεκρή από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Όμως οι συνθήκες του θανάτου της παραμένουν ανεξήγητες. Ήταν 36 χρόνων.

PHILIP SEYMOUR HOFFMAN



Βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη, ο βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός ηθοποιός, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, σε ηλικία 46 ετών. Η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε σινεφίλ και Χόλυγουντ. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο σπίτι του ηθοποιού, η αστυνομία βρήκε σύριγγες και διάφορα εξαρτήματα καθώς και περίπου 50 σακουλάκια με ηρωίνη. Επίσης, βρέθηκε συνταγή γιατρού με διάφορα φάρμακα. Όπως ανέφεραν οι New York Times, ο ηθοποιός πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών.
- «Είναι προφανές ότι πρόκειται για υπερβολική δόση. Η σύριγγα ήταν στο χέρι του».

WHITNEY HOUSTON



Στις 11 Φεβρουαρίου 2012 ανακοινώθηκε ο ξαφνικός θάνατος της Χιούστον, σε ηλικία 48 ετών. Η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε ότι πέθανε στην μπανιέρα της. Έπασχε από στεφανιαία καρδιακή νόσο και έπειτα από υπερβολική δόση κοκαΐνης, πνίγηκε κάνοντας μπάνιο στην γεμάτη μπανιέρα της.

KURT COBAIN


Εκτός από μια ελάχιστη ποσότητα αίματος που έτρεχε από το αυτί του τραγουδιστή ο ηλεκτρολόγος που τον βρήκε, ανέφερε πως δεν είδε κανένα άλλο σημάδι τραυματισμού και αρχικά νόμιζε πως κοιμόταν, μέχρι τη στιγμή που είδε το όπλο που ήταν στραμμένο προς το πηγούνι του. Βρέθηκε ένα σημείωμα αυτοκτονίας που έλεγε, - «Δεν έχω νιώσει τη διέγερση που μου προκαλούσε το να ακούω και να δημιουργώ μουσική, μαζί με το πραγματικό γράψιμο… εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Το άψυχο σώμα του Κομπέιν βρισκόταν εκεί για μέρες. Η ιατροδικαστική έκθεση εκτιμά πως πέθανε στις 5 Απριλίου 1994. Δεν μπόρεσε ποτέ να νικήσει την κατάθλιψη που χειροτέρευε εξαιτίας της λήψης ναρκωτικών και αυτοκτόνησε. Ήταν 27 χρόνων.

MICHAEL JACKSON



Στις 25 Ιουνίου 2009 ο Τζάκσον βρέθηκε αναίσθητος στην κατοικία που νοίκιαζε στον αριθμό 100 της οδού North Carolwood Drive, στην περιοχή Holmby Hills του Λος Άντζελες. Η υπηρεσία πρώτων βοηθειών του Λος Άντζελες έλαβε επείγουσα κλήση στις 12.22 π.μ. και έφτασε στο σημείο τρία λεπτά αργότερα. Αναφέρθηκε ότι δεν ανέπνεε και εφαρμόστηκε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη. Οι προσπάθειες ανάνηψης συνεχίσθηκαν κατά τη μεταφορά του στο Ιατρικό Κέντρο Ronald Reagan του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες και για μία ώρα μετά την άφιξή του εκεί, στις 1.13 π.μ. Ανακοινώθηκε ότι ήταν νεκρός στις 2.26 π.μ. Η είδηση του θανάτου του έκανε το γύρο του κόσμου μέσα σε λίγα λεπτά και προκάλεσε ραγδαία αύξηση της κυκλοφορίας στο Διαδίκτυο. Η υγεία του Τζάκσον τον τελευταίο καιρό ήταν επιβαρυμένη και επίσης ήταν εθισμένος σε παυσίπονα φάρμακα. Ο θάνατος του προκλήθηκε από οξεία δηλητηρίαση μετά τη λήψη ισχυρού αναισθητικού, ηρεμιστικού καθώς και άλλων φαρμάκων. Κατηγόρησαν τον γιατρό του, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Ο Michael ήταν 50 χρόνων.

HEATH LEDGER




O Heath Ledger βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμα της ηθοποιού Μέρι Κέιτ Όλσεν στη Νέα Υόρκη στις 22 Ιανουαρίου 2008. Ήταν μόλις 28 ετών. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε δηλητηρίαση από την ταυτόχρονη κατάποση παυσίπονων, υπνωτικών, αντιαγχωτικών και αντι-ισταμινικών χαπιών και θεωρήθηκε ατύχημα και όχι αυτοκτονία. Συγκεκριμένα, ο θάνατος του επήλθε έπειτα από τη λήψη υψηλών δόσεων του οπιοειδούς αναλγητικού OxyContin, των αγχολυτικών Valium και Xanax και των υπνωτικών Restoril και Unisom.

ANNA NICOLE SMITH



Η Άννα Νικόλ Σμιθ γεννήθηκε στο Τέξας και έγινε διάσημη καθώς επιλέχθηκε ως playmate του περιοδικού Playboy το 1993. Παντρεύτηκε τον κατά 63 χρόνια μεγαλύτερό της εκατομμυριούχο J. Howard Marshall Smith στις 27 Ιουνίου 1994 (εκείνος ήταν 89 ετών και εκείνη 26) ο οποίος πέθανε ένα χρόνο αργότερα. Η ίδια πέθανε σε ξενοδοχείο, το 2007, υπό μυστηριώδεις ακόμα συνθήκες. Πολλοί μίλησαν για λήψη ναρκωτικών. Τα κοσμικά κουτσομπολιά επικαλούνται δηλώσεις της μητέρας της η οποία είχε μιλήσει για την εξάρτηση της κόρης της Ανν Νικόλ από τα ναρκωτικά σε τηλεοπτική εκπομπή. Ο πρώην δικηγόρος της Λέναρντ Λιντς, δήλωσε: "Είχε μια πολύ προβληματική ζωή. Πολλά, πάρα πολλά προβλήματα". Ο ίδιος είπε ότι σ' όλη της τη ζωή αγωνιζόταν να μοιάσει στο είδωλο της, την Μέριλιν Μονρόε, που πέθανε από υπερβολική δόση το 1962 σε ηλικία 36 χρόνων. "Ήθελε πάντα να μοιάσει στην Μέριλυν και, τί ειρωνεία, πέθανε με τον ίδιο τρόπο" σχολίασε ο Λιντς. Ήταν 40 χρόνων.

ELVIS PRESLEY



Στις 16 Αυγούστου 1977 στο Μέμφις του Τενεσί, ο Πρίσλεϊ βρέθηκε ξαπλωμένος στο πάτωμα του μπάνιου, από τη μνηστή του Τζίντζερ Όλντεν, στο σπίτι του, τη περίφημη βίλα Graceland. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Baptist Memorial όπου και στις 3:30 μ.μ. ανακοινώθηκε ο θάνατος του. Ο Πρίσλεϊ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 42 ετών. Σε μια συνέντευξη τύπου που δόθηκε αργότερα, οι γιατροί ανακοίνωσαν πως ο θάνατος επήλθε από καρδιακή αρρυθμία η οποία προκλήθηκε από μεγάλη δόση ναρκωτικών.

BRUCE LEE


Η επίσημη εκδοχή θανάτου του Bruce Lee αναφέρει ότι βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε, στις 20 Ιουλίου 1973, στα 32 του χρόνια. Αιτία θανάτου ήταν εγκεφαλικό οίδημα, έπειτα από αλλεργία που παρουσίασε σε φάρμακο για τον πονοκέφαλο, που του είχε χορηγήσει μια ηθοποιός από το Χονγκ Κονγκ. Άλλη ανεπίσημη εκδοχή αναφέρει, ότι ο άσος των πολεμικών τεχνών πέθανε από λήψη υπερβολικής ποσότητας ναρκωτικών. Κάποιοι μίλησαν για «δαίμονες» και διαβολικά πνεύματα που προκάλεσαν την εξόντωσή του, ενώ άλλοι πίστευαν ότι ήταν καταραμένος. Η θεωρία της «κατάρας του Bruce Lee» ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με τον θάνατο του γιου του Brandon, στα γυρίσματα της ταινίας «Το Κοράκι», το 1993.

AMY WINEHOUSE



Η Amy Jade Winehouse βρέθηκε νεκρή στις 23 Ιουλίου 2011 στο σπίτι της στο Λονδίνο. Αιτία του θανάτου ήταν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μετά από περίοδο αποτοξίνωσης. Πολλοί μιλούν και για ασυλλόγιστη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Το γεγονός είναι ότι αυτή η σπουδαία τραγουδίστρια είχε πολύ βεβαρημένο παρελθόν όσον αφορά τις εξαρτήσεις της στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ. Ήταν 28 χρόνων

RIVER PHOENIX



Ο Joaquin Phoenix δεν θα ξεχάσει ποτέ την νύχτα που πέθανε ο αδερφός του, River Phoenix. Το 1993, ο River είχε πεθάνει έξω από το διάσημο club του Λος Άντζελες, Viper Room, μετά από θανατηφόρα δόση ηρωίνης και κοκαΐνης. Ήταν 23 χρόνων. Τότε ο Joaquin τον είχε βγάλει έξω από το μαγαζί για να πάρει αέρα αλλά ειδοποίησε το ασθενοφόρο μόνο όταν τον είδε να παθαίνει κρίση. Το Viper Room είχε ανοίξει λίγους μήνες πριν από τον Johnny Depp που έψαχνε ένα χώρο για να ακούει μουσική και να διασκεδάζει με τους φίλους του. Γρήγορα έγινε πόλος έλξης των μεγαλύτερων celebrities της εποχής όπως η Kate Moss, η Naomi Campbell, η Chrissie Hynde και ο Leonardo Di Caprio κτλ. κτλ. Ο θάνατος του 23χρονου River τους σόκαρε όλους.

JOHN BELUSHI



Ο Τζον Άνταμ Μπελούσι ήταν Αμερικανός κωμικός – Αλβανικής καταγωγής - ηθοποιός και μουσικός. Βραβευμένος με Emmy για την δουλειά του στην τηλεοπτική εκπομπή «Saturday Night Live», και ήταν επίσης γνωστός για τη συμμετοχή του στην ταινία "The Blues Brothers". Στις 5 Μαρτίου 1982, ο Μπελούσι, σε ηλικία 33 ετών, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Bungalow #3 του Chateau Marmont στη Sunset Boulevard στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Αιτία θανάτου ήταν ένα speedball, δηλαδή μια ένεση μείγματος κοκαΐνης με ηρωίνη.