Θλίψη σκόρπισε στο πανελλήνιο η είδηση του θανάτου του σπουδαίου λαϊκού τραγουδιστή, Σταμάτη Κόκοτα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών, τα ξημερώματα του Σαββάτου, ύστερα από σύντομη νοσηλεία σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Με την κρυστάλλινη φωνή του, ο Σταμάτης Κόκοτας διασκέδαζε ανθρώπους του μόχθου και του μεροκάματου, βασιλιάδες, πρωθυπουργούς, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, ηθοποιούς, σε γλέντια μέχρι τα ξημερώματα που άφησαν εποχή.

Τον Αριστοτέλη Ωνάση και τους καλεσμένους του στον Σκορπιό και τη θαλαμηγό Χριστίνα. Τη Μαρία Κάλλας, που ο έρωτάς της με τον Ωνάση χτίστηκε με τα τραγούδια του Κόκοτα, την Τζάκι Κένεντυ, τη Χριστίνα Ωνάση και τον αδελφό της Αλέξανδρο.

«Ο Ωνάσης δεν έκανε χωρίς εμένα, του έλεγα ‘τώρα τέλειωσα’, μου έλεγε ‘δεν πειράζει, θα κοιμηθείς εδώ’. Στον Σκορπιό γλέντια με καλο φαΐ, κέφι, πούρο». Την ώρα που ο Κόκοτας τραγουδούσε στον Σκορπιό, ο Ωνάσης υπέγραφε συμβόλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ρίσκο στη ναυτιλία

Με ένα «Όνειρο Τρελό», όπως είχε γράψει η Ευτυχία Παπαγιαννόπουλου, ο Κόκοτας το ‘77 πήρε το ρίσκο να μπει στον χώρο της ναυτιλίας. Αγόρασε το πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου STAKOKO που το βάφτισε από τα αρχικά του ονόματός του.

Το ρίσκο όμως δεν του βγήκε. Έναν χρόνο αργότερα, το πλοίο «κόλλησε» στα νερά του Ασπρόπυργου. Φορτωμένο με τόνους τσιμέντου, παραμένει ναυαγισμένο στο ίδιο σημείο από τότε.

Ένα βίντεο ντοκουμέντο έρχεται στα τέλη του ’60, όταν ο Κόκοτας εκτός από πετυχημένος τραγουδιστής ήταν και αναγνωρισμένος οδηγός αγωνιστικών αυτοκίνητων.

Συμμετείχε σε αγώνες με πολύ καλές επιδόσεις, όπως στην ιστορική ανάβαση της Πάρνηθας. Ο μύθος του λαϊκού τραγουδιού είχε πάθος με τα αυτοκίνητα γι’ αυτό ο Ωνάσης του έκανε δώρο μια πανάκριβη, συλλεκτική Lamborghini.

Εκτός όμως από πάθη, ο Κόκοτας είχε και γλυκές εμμονές.

Δυστυχώς, ο Οκτώβριος συνέχισε το καλλιτεχνικό μακελειό του περασμένου μήνα. Έκανε ποδαρικό με την απώλεια του Σταμάτη Κόκοτα, μετά από αυτές του Κώστα Καζάκου, της Ειρήνης Παπά και της Μάρθας Καράγιαννη.

Ο Σταμάτης Κόκοτας πήρε το «απατηλό όνειρο» μαζί του και πέρασε στην αιωνιότητα. Η οικογένειά του, οι φίλοι, οι συγγενείς και οι άνθρωποι που τόσο τον αγάπησαν μέσα από τις ερμηνείες του, θα πουν το τελευταίο αντίο την Τρίτη στο κοιμητήριο Ζωγράφου.