Το περιοδικό The New Yorker έγραψε ότι είναι ίσως ο πιο επιδραστικός Αμερικανός σκηνοθέτης στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ενώ το AllMovie.com τον ονόμασε “Ανορθόδοξο εικονοκλάστη”. Ένα είναι σίγουρο, ο John Cassavetes άφησε το δικό του στίγμα και ως ηθοποιός και ως σκηνοθέτης, και σήμερα θα τα μάθουμε όλα.

Εμένα από την αρχή με γοήτευσαν οι ταινίες του γιατί δεν ήταν ψεύτικες Χολιγουντιανές παραγωγές και γιατί είχαν ψυχή. Ταινίες που περιέγραφαν τις συνθήκες διαβίωσης στις μεγαλουπόλεις και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν τα ζευγάρια. Ήταν ένα πρωτοπόρος του Αμερικάνικου ανεξάρτητου κινηματογράφου.

Ένας καθαρόαιμος Έλληνας

Ο Τζον Κασσαβέτης (John Nicholas Cassavetes), γεννήθηκε 9 Δεκεμβρίου 1929 και πέθανε νεότατος στις 3 Φεβρουαρίου 1989 λόγω επιπλοκών κίρρωσης ήπατος. Γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη από μητέρα Ελληνοαμερικανίδα που ήταν ηθοποιός και πατέρα τον μετανάστη Nicholas John Cassavetes που γεννήθηκε στην Λάρισα με καταγωγή από το το Βρυσοχώρι (Ζαγοροχώρια). Όταν γεννήθηκε το παιδί οι γονείς επέστρεψαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στον Βόλο. Εκεί πέρασε τα πρώτα του χρόνια και όταν επέστρεψαν στην Νέα Υόρκη ήταν 7 χρονών και δεν μιλούσε γρι Αγγλικά. Μεγάλωσε στο Long Island και εκτός απ’ το σχολείο έδειξε μεγάλη κλήση και στο ποδόσφαιρο.

MV5BMTIxNjI3NTgwM15BMl5BanBnXkFtZTYwMjg2MDM2__V1_
79754400_10_-____________1_

Μεγαλώνοντας τον έδιωξαν από το κολέγιο λόγω χαμηλών βαθμών και ξεκίνησε την προσωπική του περιπέτεια πηγαίνοντας με οτοστόπ στην Florida. Αφού παρέμεινε λίγο καιρό, κάποιοι φίλοι τον έπεισαν να πάει μαζί τους στην American Academy of Dramatic Arts, διότι είχαν μάθει ότι η σχολή ήταν γεμάτη από κορίτσια. Γοητεύτηκε από την υποκριτική και αφοσιώθηκε. Όταν αποφοίτησε γνώρισε και την μελλοντική σύζυγο του Gena Rowlands, η οποία είχε πάει σε οντισιόν για να μπει στην Ακαδημία. Ήταν προς το τέλος του 1953 και ερωτεύτηκαν τόσο πολύ που 4 μήνες αργότερα, αρχές του 1954, παντρεύτηκαν. Τον πρώτο καιρό ο John για να βγάζει τα προς το ζην δούλευε στο θέατρο, δεχόταν πολύ μικρούς ρόλους στο σινεμά και την τηλεόραση.

Σαν ηθοποιός έκανε κάποιες αξιοσημείωτες εμφανίσεις σε ταινίες του ’50 και του ’60: “Edge of the City” (1957), “The Dirty Dozen” (1967), “Rosemary's Baby” (1968) κ.α.

5cf014f3f06ae
feature-Cassavetes__2_

Σαν σκηνοθέτης ξεκίνησε από την τηλεόραση, όταν έπαιζε τον Johnny Staccato σε μια σειρά για έναν πιανίστα της jazz που δούλευε και ως ντετέκτιβ. Σ’ αυτήν την σειρά σκηνοθέτησε 5 επεισόδια κι’ έτσι σιγά σιγά και με την βοήθεια από φίλους και γνωστούς ξεκίνησε να σκηνοθετεί τις πρώτες του ταινίες. Ταινίες πολύ χαμηλού προϋπολογισμού αλλά με πολύ ρεαλισμό και ηθοποιούς που όλοι τους -επαγγελματίες και μη – ήταν εξαιρετικοί. Άλλωστε το καλλιτεχνικό σκηνοθετικό του στυλ φημίζεται για τον αυτοσχεδιασμό των ηθοποιών με τους οποίους συνεργάστηκε και για την ικανότητά του να αφηγείται ρεαλιστικές ιστορίες. Ο κινηματογράφος του Κασσαβέτη απασχόλησε μια σειρά ηθοποιών με τους οποίους διατηρούσε φιλικές σχέσεις για πολλά χρόνια όπως οι: Peter Falk, Ben Gazzara, Seymour Cassel καθώς και συγγενικά του πρόσωπα όπως η σύζυγός του Gena Rowlands (πρωταγωνίστρια των περισσότερών του ταινιών), με τη βοήθεια των οποίων περιέγραψε τις δυσκολίες στη ζωή των μεγαλουπόλεων και διηγήθηκε τις δυσκολίες στη ζωή των ζευγαριών. Πρώτη σκηνοθετική του απόπειρα ήταν η ταινία “Σκιές” (Shadows, 1959). Ότι χρήματα έβγαζε παίζοντας ως ηθοποιός, τα έδινε για να κάνει τις δικές του ταινίες.

Με την σύζυγο του, την ηθοποιό Gena Rowlands.

jenna

Με την Gena Rowlands απέκτησε τρία παιδιά.

_______Gena_Rowlands______________________

 

To 1959 γεννήθηκε το πρώτο τους παιδί, ο Nick, ο οποίος έμελλε να γίνει κι’ αυτός σκηνοθέτης και μάλιστα πολύ πετυχημένος.

______________________________________

Από την ταινία “Edge of the City” με τον Sidney Poitier, μια ταινία που του άνοιξε πολλές πόρτες.

_______________Edge_of_the_City

Στην ταινία “The Dirty Dozen” (1967), έδωσε ρεσιτάλ υποκριτικής και ήταν υποψήφιος για Oscar Β’ αντρικού ρόλου.

____________The_Dirty_Dozen

Ακόμα μια επιτυχία με την ταινία του Roman Polanski “Rosemary's Baby” (1968) με την Mia Farrow.

Roman_Polanski_Rosemarys_Baby

Η ταινία “Tempest” σε σκηνοθεσία του Paul Mazursky γυρίστηκε κατά ένα μεγάλο μέρος της στην Μάνη. Πρωταγωνιστές ήταν ο John Cassavetes, η Susan Sarandon (φωτό επάνω), η Gena Rowlands, ο Vittorio Gassman, ο Raúl Juliá και η Molly Ringwald που έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο.

_________Tempest