Η Θεοφανία Παπαθωμά υπογράφει ένα από τα μια όμορφα Χτιστουγεννιάτικα παραμύθια, παρουσιάζοντας φέτος τη σκανταλιάρικη χιουμοριστική ιστορία "Ποιος έκλεψε τη στολή του Αγιου Βασίλη" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση και είναι γεμάτη από τρυφερά μηνύματα για τις παιδικές ψυχούλες. 

Η γνωστή ηθοποιός που τα τελευταία χρόνια συνδυάζει τη  δουλειά της στο θέατρο και την τηλεόραση με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων, μας εξηγεί σήμερα μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ποια αφορμή την ώθησε στο να γίνει συγγραφέας.

Πως εμπνευστήκατε την ιστορία του νέου σας βιβλίου;


Αγαπώ τον Άη Βασίλη πολύ! Λατρεύω να διαβάζω ιστορίες της Πρωτοχρονιάς και πάντοτε ήθελα να γράψω μία δική μου. Και ήρθε επιτέλους η στιγμή. Εκανα την πρόταση στον εκδότη μου, του άρεσε πολύ και να το βιβλιαράκι μας. Πάντα όταν γράφω ένα βιβλίο, το πρώτο μου μέλημα είναι να είναι ευχάριστο στα παιδιά, διασκεδαστικό και μετά βέβαια να περνάει ένα σημαντικό μήνυμα.

poios_eklepse_stoli_SMALL

Πως συνδυάζετε το πάθος σας για τη συγγραφή βιβλίων με το επάγγελμα του ηθοποιού και την υπόλοιπη καθημερινότητά σας;


Μου αρέσει να γράφω. Θα ήθελα να έχω χρόνο να γράφω περισσότερο. Η συγγραφή είναι μία μορφή έκφρασης διαφορετική, συμπληρωματική όλων των άλλων.

Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;


Η αφορμή ήταν ο γιος μου Αχιλλέας. Οταν τον γέννησα ταυτόχρονα μου γεννήθηκε η επιθυμία να διηγηθώ στα παιδιά πώς έρχονται στον κόσμο. Έτσι γεννήθηκε ο «Ηρακλής Μπιμπερό» η σύλληψη, η κύηση και η γέννηση, που εξηγεί στα παιδιά το θαύμα της δημιουργίας.

Ποιο είναι το στοίχημα για έναν συγγραφέα που απευθύνεται σε παιδιά;


Τα παιδιά είναι δύσκολοι πελάτες. Δύσκολα κερδίζεις το ενδιαφέρον τους. Δύσκολα τα κάνεις και διασκεδάζουν. Σίγουρα πρέπει να τους πεις κάτι ενδιαφέρον και χρήσιμο με διασκεδαστικό τρόπο.

Έχετε σκεφτεί να γράψετε και βιβλία για ενήλικους αναγνώστες;


Ναι το έχω σκεφτεί. θέλω να γράψω ένα βιβλίο που να μιλάει για τα παιδιά, αλλά αυτή τη φορά να απευθύνεται στους μεγάλους.

Η πανδημία του Κορωνοιού έχει επηρεάσει την διάθεση του κόσμου για το βιβλίο;

Η πανδημία του Κορωνοιου έχει επηρεάσει τη διάθεσή του κόσμου γενικότερα σε όλα τα επίπεδα. Όσον αφορά το βιβλίο ελπίζω να την επηρέασε θετικά και να διαβάζουμε περισσότερο πια.

Από πού αντλείτε γενικά έμπνευση για τις ιστορίες που γράφετε;


Η έμπνευση είναι ένα θείο δώρο. Κάθε φορά που θες να γράψεις κάτι συνδεεσαι με την Πηγή και ο λόγος ρέει.

Τι θυσιάσατε για να έχετε χρόνο και να γράψετε τα βιβλία σας;

Δεν θυσιασα τίποτα. Απεναντίας αισθάνομαι πιο πλούσια από τότε που έγραψα τα βιβλία μου.

Τι λένε τα παιδιά σας για τα βιβλία που έχετε γράψει;


Τους αρέσουν πολύ. Τα περισσότερα είναι ιστορίες δοκιμασμένες, δηλαδή είναι παραμύθια που τους τα λέω χρόνια και πολύ αργότερα έγιναν βιβλία. Έχω κι άλλες ιστορίες που δεν έχουν γίνει ακόμα.

Τα παιδιά τα τελευταία χρόνια περνούν την ώρα τους παίζοντας συχνά με τα κινητά των γονιών τους. Το κινητό είναι εχθρός του βιβλίου;


Τα παιδιά δεν πρέπει να παίζουνε καθόλου με τα κινητά. Όχι μόνο γιατί βλέπουν ανοησίες στο κινητό που καταστρέφουν την αύρα τους και τον εγκέφαλό τους, αλλά επίσης γιατί είναι πολύ βλαβερά λόγω ακτινοβολίας.

Πως μπορούμε να το σταματήσουμε αυτό και που είναι καλό να στρέψουμε την προσοχή τους;


Τα παιδιά με το κινητό μπαίνουν σε μία εικονική πραγματικότητα και σταματούν να ζουν την πραγματική ζωή. Έτσι δεν βρίσκουν κανένα ενδιαφέρον πια. Δεν πρέπει να μάθουν το κινητό εξαρχής, ούτε και το tablet. Πρέπει να ασχολούνται με άλλα πράγματα. Η μαμά μπορεί να διαβάσει ένα παραμύθι ή επιλεγμένα να τους δείξει κάτι στο tablet όπως ήμερα η άγρια ζώα, μπαλέτο η ένα θέαμα υψηλής δονήσης. Σίγουρα χρειάζεται να παίζουνε με άλλα παιδάκια και κυρίως έξω στη φύση. Είναι επίσης πολύ καλό να ακούνε κλασική μουσική.

Η Θεοφανία Παπαθωμά έχει γράψει πέντε ακόμα βιβλία:
HRTHAN_TA_XRISTOYGENNA_3

AMALASOUN8A_SMALL

sulipsi_teliko
kuisi_teliko


hraklis_gnisi