Η σκηνοθέτις και ηθοποιός Θέμις Μαρσέλλου, που έχει σκηνοθετήσει στην Ελλάδα τα ωραιότερα μιούζικαλ (Annie (2019), Hairspray (2019), Matilda (2018), Mamma Mia (2018), Jesus Christ Superstar (2018), Mamma Mia (2016), Οικογένεια Άνταμς (2016), Η Μελωδία της Ευτυχίας (2014), Rent (2009), Grease (2003) κ.ά.) μετατρέποντας τις ιστορίες τους σε μαγικά παραμύθια, µε πολύ χορό και μουσική, παρουσιάζει ξανά φέτος το δημοφιλέστερο ίσως μιούζικαλ όλων των εποχών, τη «Μελωδία της Ευτυχίας», που μετά τη μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών μεταφέρεται για ακόμα δύο Σαββατοκυριακα στον Ελληνικό Κόσμο με έναν all star θίασο, ζωντανή ορχήστρα και 12 μικρούς πρωταγωνιστές από 7 έως 14 ετών.

Οι ηθοποιοί, διαλεγμένοι ένας κι ένας, διατηρούν έξοχα το κωμικό μέτρο ακολουθώντας πιστά τον ρυθμό του έργου. Νάντια Κοντογεώργη, Λεωνίδας Κακούρης, Ναταλία Δραγούμη, Μαντώ, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος συναντιούνται στη σκηνή με αφορμή την πασίγνωστη ιστορία της Maria Augusta Trapp.

ARXH

Η σκηνοθεσία είναι άκρως ρεαλιστική και δείχνει να σέβεται απόλυτα το έργο. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας Φον Τραπ που έγινε μιούζικαλ σε μουσική Ρίτσαρντ Ρότζερς και στίχους Όσκαρ Χαμερστάιν.
Στη συνέχεια, το 1965, έγινε ταινία με την Τζούλι Άντριους και τον Κρίστοφερ Πλάμερ, η οποία απέσπασε 5 Όσκαρ και έκανε ρεκόρ εισπράξεων. Το σάουντρακ της ταινίας πούλησε περισσότερα από 11 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.
_____MelodiaTisEutuxias_VisualStoryteller-5__Medium_

Η υπόθεση του έργου


Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Αυστρία του 1930. Η Μαρία (Νάντια Κοντογεώργη), μια νεαρή και γεμάτη ζωντάνια κοπέλα, έχει αποσυρθεί σε μοναστήρι. Ωστόσο, η βαθιά αγάπη της για τη μουσική και το πάθος της για τη ζωή την εμποδίζουν να υπακούσει τους κανόνες του μοναστηριού. Έτσι, όταν ο πλοίαρχος Γκεόργκ φον Τραπ (Λεωνίδας Κακούρης) γράφει στο μοναστήρι και ζητεί κάποια μοναχή ως γκουβερνάντα, η ηγουμένη (Μαντώ) στέλνει τη Μαρία, θέλοντας να τη βοηθήσει να βρει τον δρόμο της.

MADO2

krebati

Ο πλοίαρχος, μετά τον θάνατο της γυναίκας του, μεγαλώνει μόνος του τα παιδιά του, τα οποία λόγω της απουσίας της μητέρας και των συνθηκών έχουν γίνει απείθαρχα. Όμως η άφιξη της χαρούμενης Μαρίας έχει πολύ θετική επίδραση στα παιδιά και το σπίτι του πλοιάρχου γεμίζει τραγούδια, φωνές και γέλια.Ο στενός φίλος της οικογένειας Μαξ Ντετ Βάιλερ (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος) εντυπωσιάζεται από τις μουσικές δυνατότητες των παιδιών και τους κανονίζει μια σειρά από δημόσιες εμφανίσεις.

DRAGOYMH

Ο πλοίαρχος επιστρέφει από ένα ταξίδι του έχοντας στο πλευρό του τη βαρόνη Έλσα Σρέντερ (Ναταλία Δραγούμη) και ανακοινώνει πως πρόκειται να την παντρευτεί. Η ανακοίνωση του επερχόμενου γάμου κάνει τον πλοίαρχο και τη Μαρία να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ερωτευμένοι μεταξύ τους.

SKHNOTHESIA2

Η σκηνοθεσία


Τη μεταφορά του μιούζικαλ στα ελληνικά, τη σκηνοθεσία, καθώς και την απόδοση του κειμένου και των στίχων υπογράφει η Θέμις Μαρσέλλου

KOYRTINESMelodiaTisEutuxias_VisualStoryteller-39__Medium_

Η γνωστή σκηνοθέτις στις παραστάσεις της στοχεύει πάντα στην αλήθεια, την οποία και εδώ αναδεικνύει στο έπακρο, τόσο στη σχέση του πλοιάρχου και της Μαρίας, που αγαπιούνται με πάθος, όσο και στην εκπληκτική ζεστασιά που εκπέμπουν τα παιδιά απέναντι στον πατέρα τους αλλά και στη ζωή γενικά.

SKHNOETH

Η τρυφερή σκηνή που ο πλοίαρχος κάθεται παγωμένος απέναντι στα παιδιά, ενώ αυτά τον πλησιάζουν αργά αργά με σκοπό να τον αγκαλιάσουν, αλλά και το τραγούδι «Climb every mountain» που ερμηνεύει συγκλονιστικά η Μαντώ ως ηγουμένη του μοναστηριού ωθώντας τη Μαρία να βγει στη ζωή και να ζήσει το όνειρό της, ανήκουν στις πιο δυνατές στιγμές του έργου, δημιουργώντας εύλογα στο κοινό την υπέρτατη συγκίνηση.

Η Θέμις Μαρσέλλου κάνει μια εξαιρετική απόδοση του έργου απογειώνοντας τους χαρακτήρες του, καθώς πρόκειται για μια αληθινή ιστορία που τη ρουφάς έως το μεδούλι.

Οι πρωταγωνιστές


syntrivani

Ο Λεωνίδας Κακούρης


Ο Λεωνίδας Κακούρης, που τα τελευταία χρόνια χαίρει της μέγιστης αγάπης του κοινού λόγω των μεγάλων θεατρικών και τηλεοπτικών επιτυχιών του, στη «Μελωδία» βιώνει παράλληλα και μία από τις δικές του κορυφαίες στιγμές, καθώς κάθε βράδυ στη σκηνή απολαμβάνει την πιο όμορφη θεατρική διάδραση με τα επτά «παιδιά» του.
peftei_katv

Στο έργο αυτό αφήνει πίσω του την άκαμπτη και σκληρή στάση του Δούκα Σεβαστού από τη μεγάλη επιτυχία του ΑΝΤ1 «Άγριες μέλισσες», στην οποία πρωταγωνιστούσε για δύο χρόνια, και εμφανίζει με υπέροχο τρόπο την άλλη πλευρά του εαυτού του, αυτή του τρυφερού πατέρα και συζύγου που τον μεταμορφώνει ο έρωτας. Στη «Μελωδία» ο Λεωνίδας Κακούρης σκύβει για να αγκαλιάσει τα παιδάκια του και δεν διστάζει να πέσει και στο πάτωμα παίζοντας μαζί τους. Σε αυτήν την υπέροχη ιστορία αγάπης που έχει συγκινήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, ο γνωστός ηθοποιός καταφέρνει να δείξει πως ένας άντρας που έχει εγκαταλείψει τις χαρές της ζωής μπορεί να ξαναβρεί την ευτυχία του. Τονίζει την ηθική του ανθρώπου που δεν υποκύπτει στις επιθυμίες του χιτλερικού καθεστώτος ρισκάροντας τη ζωή του και αναδεικνύει ότι η αγάπη και η συνοχή της οικογένειας όλα τα νικάνε.

KAKAOYRHS

Ο Λεωνίδας Κακούρης φαίνεται να απολαμβάνει αυτόν τον ρόλο. Πετυχαίνει να δημιουργήσει στο κοινό μια εντελώς καινούργια αίσθηση, ωθώντας τον θεατή να ζήσει τη μαγεία ενός παραμυθιού με αίσιο τέλος. Για τον ίδιο η παράσταση αυτή είναι πολύ ιδιαίτερη και για ακόμα έναν λόγο, καθώς παίζει για πρώτη φορά στη σκηνή μαζί με τον γιο του Βαγγέλη, που υποδύεται τον Κερτ, τον μικρότερο από τους δύο γιους της οικογένειας Φον Τραμπ.

VAGGELHS

Η Νάντια Κοντογεώργη


Η Νάντια Κοντογεώργη είναι στα καλύτερά της. Η πολυετής άσκησή της στο είδος του μιούζικαλ εξαργυρώνεται και εδώ με χαρακτηριστική άνεση απέναντι στις μεγάλες απαιτήσεις τόσο στα τραγουδιστικά όσο και στα χορευτικά μέρη. Σε αυτό το έργο φέρει το συμβολισμό της γυναίκας-οδηγού προς την ευτυχία, σαν να είναι ένα χέρι που δείχνει τον δρόμο.
nantia1

Η κοριτσίστικη αθωότητα που εκπέμπει στην αρχή δίνει με θαυμάσιο τρόπο τη σκυτάλη στη δυναμική γυναίκα που στη συνέχεια τους αγκαλιάζει όλους. Κρατάει το ίσο του έργου από την αρχή έως το τέλος με τη μουσική και τα υπέροχα τραγούδια που ερμηνεύει εξαιρετικά. Βοηθάει τα παιδιά να νιώσουν την ομορφιά της ζωής δίνοντάς τους αγάπη και λειτουργώντας ως ενδιάμεσος κρίκος για να ζωντανέψει η σχέση πατέρα–παιδιών.

GAMOSSMelodiaTisEutuxias_VisualStoryteller-72__Medium_

Μερικά από τα συναισθήματα που εκφράζει εξαιρετικά στη σκηνή η Νάντια είναι αυτά της συγχώρεσης, του νοιαξίματος, του έρωτα και της αφοσίωσης σε έναν σκοπό. Αξιοσημείωτες είναι και οι χιουμοριστικές στιγμές της, αλλά και το ταίριασμα με τον Λεωνίδα Κακούρη, με τον οποίο οδηγούνται μαζί σε απολαυστικές υποκριτικές ατραπούς.

MAZI


Η Μαντώ

Η Μαντώ κάνει φέτος την έκπληξη πρωταγωνιστώντας για πρώτη φορά σε μιούζικαλ. Είχε ανέβει σε θεατρική σκηνή στην αρχή της καριέρας της σε ηλικία 13 ετών, συμμετέχοντας σε μιούζικαλ του Μίμη Πλέσσα στο θέατρο Καλουτά, αλλά τώρα στη «Μελωδία» όλα είναι καινούργια γι' αυτήν. Ύστερα από δύο μήνες πρόβας και καταφέρνοντας να μάθει θεατρικά λόγια σαν επαγγελματίας ηθοποιός, κρατά έναν ρόλο που δείχνει τον δρόμο για τη λύτρωση της ψυχής. Κατέχοντας τον ρόλο της ηγουμένης του μοναστηριού, στο οποίο καταφεύγει η Μαρία, μεταμορφώνεται σε μια καλόψυχη και γαλήνια καλόγρια που με την αξεπέραστη φωνή της καθηλώνει το κοινό.

MADO1

Θεατρικά υποστηρίζει υπέροχα το σύμβολο «γυναίκα-Παναγία» που μετατρέπει ένα κορίτσι σε γυναίκα ωθώντας το να φύγει από το μοναστήρι και να αναζητήσει έξω τον λόγο για τον οποίο γεννήθηκε. Χτίζει τον λόγο της με εξαιρετική ορθοφωνία, σπουδαίες θεατρικές παύσεις και μεγάλη εσωτερικότητα, η οποία μεταφέρεται απόλυτα και στα τραγούδια που εμβολίζονται στην πρόζα της. Σε κάποια σημεία η ερμηνεία της σε ταξιδεύει εκεί που θέλεις να πας, μόνος σου, κρυφά από όλους.

mandoMelodiaTisEutuxias_VisualStoryteller-178__Medium_

Μουσικά η Μαντώ αφήνει το υψηλό φωνητικό της χάρισμα να ξετυλιχτεί, καθώς τα τραγούδια της παράστασης απαιτούν την κλασική, οπερετική της φωνή που σπάει τα καθιερωμένα. Τη στιγμή που ερμηνεύει το τραγούδι «Climb every mountain» κάνει την προσωπική της υπέρβαση και δημιουργεί μια συγκλονιστική σκηνή. Το κάνει δικό της, το γεύεται ολόψυχα και το προσφέρει απλόχερα στο κοινό που τη χειροκροτεί συγκινημένο. Είναι το τραγούδι που λέει «Σκάψε τον δρόμο, σπάσε βουνά, άδειασε ποτάμια, μπες μες στη φωτιά» και η Μαντώ το λέει με τόση ένταση που σίεται η σκηνή.

Ο ρόλος αυτός, όπως η ίδια έχει δηλώσει, ήταν μια πρόκληση γι' αυτήν. «Ήθελα πολύ να το κάνω, πάντα λάτρευα το είδος του μιούζικαλ. Μια ηγουμένη συνήθως χαρακτηρίζεται από μια συντηρητική ιδιότητα. Όμως στο έργο αυτό δεν είναι έτσι. Η ηγουμένη επιλέγει να παροτρύνει μια μικρή καλόγρια να βγει στη ζωή και να ζήσει τις χάρες της, τον μεγάλο έρωτα. Γιατί θεωρεί πως η αγάπη μιας γυναίκας για έναν άντρα είναι το ίδιο ιερή με την αγάπη της για τον Θεό. Κάτι πολύ προχωρημένο για εκείνη την εποχή. Και φυσικά με αντιπροσωπεύει απόλυτα η άποψη αυτή», είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή της στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.

porta

Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος


Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος διατηρεί πάντα τη στόφα του μεγάλου θεατρίνου. Η παρουσία του, η φωνή του, το εξαιρετικό ταμπεραμέντο του, αλλά και η μεγάλη θεατρική πείρα του χτίζουν έναν ρόλο πολύ γνώριμο και οικείο. Υποδύεται τον Μαξ, φίλο της οικογένειας Τραπ, που στη δύσκολη στιγμή τη σώζει από τους σκληρούς Γερμανούς του Χίτλερ.

DRAGOYMH2

Η Ναταλία Δραγούμη


Η Ναταλία Δραγούμη υποδύεται τη βαρόνη Σρέιντερ μεστά και με ιδιαίτερη χάρη. Ο λόγος της είναι σαν γάργαρο νερό, που μαζί με την επιβλητική, πανύψηλη κορμοστασιά της δημιουργεί πολύ εύκολα την εικόνα της πλούσιας κυρίας με την υψηλή αισθητική.

ANNA_MARIA


Η Άννα-Μαρία Κόρνια


Η 22χρονη Άννα-Μαρία Κόρνια που υποδύεται τη Λιζλ, τη μεγάλη κόρη του πλοιάρχου Φον Τραπ, βάζει στη «συνταγή» του έργου τη φρεσκάδα της νιότης, με την παρουσία της να είναι ερμηνευτικά άψογη. Απόλυτα θεατρική, με καλά δουλεμένη κίνηση στα μουσικοχορευτικά κομμάτια, είναι ένα δώρο για την παράσταση, καθώς είναι ένα κορίτσι που προέρχεται από το μιούζικαλ «Annie» του 2013. Ήταν η μικρή Άννυ με τα κόκκινα μπουκλάκια στην παράσταση που παρουσιάστηκε τότε με μεγάλη επιτυχία στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με πρωταγωνιστές τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, την Κατερίνα Παπουτσάκη, την Άννα Παναγιωτοπούλου και πολλούς ακόμα γνωστούς ηθοποιούς. Η νεαρή ηθοποιός μαζί με τον χορευτή Πάνο Μαλακό δίνουν αξιοθαύμαστα μία από τις λυρικότερες σκηνές του έργου, το ραντεβού κάτω από το φεγγάρι, ενώ σε αυτό το χορευτικό τους νούμερο φαίνεται και η επίσης αξιέπαινη δουλειά της χορογράφου Άννας Αθανασιάδη.

MelodiaTisEutuxias_VisualStoryteller-4__Medium_

Τα παιδιά


Την παράσταση απογειώνει η παρουσία δώδεκα μικρών παιδιών (έξι σε κάθε παράσταση λόγω διπλής διανομής) που εκπαιδεύτηκαν να χορεύουν και να τραγουδούν μεταφέροντας στο κοινό τα πασίγνωστα τραγούδια του έργου πάντα με τη συνοδεία ζωντανής ορχήστρας.

NATALIAMelodiaTisEutuxias_VisualStoryteller-42__Medium_

Οι μικροί πρωταγωνιστές με την αμεσότητα και την ενέργειά τους ξεχωρίζουν από την πρώτη στιγμή. Έχουν σκέρτσο, μεγάλη ευλυγισία, υπέροχη φωνή και γλυκά προσωπάκια. Αποτελούν ένα σύνολο που δίνει στο έργο ένα γκελ ονειροπόλησης περνώντας στο κοινό μαγικά τη μελωδία της ευτυχίας. Τα πασίγνωστα κομμάτια του έργου «Ντο ρε μι», «Η φύση ξυπνάει», «My favorite thinks», «Sixteen going on seventeen», «The lonely goatherd», «So long farewell», «Edelweiss» μπαίνουν στα μικρά στοματάκια τους και απλώνονται δυνατά παντού στην αίθουσα του θεάτρου.

PAIDIAMelodiaTisEutuxias_VisualStoryteller-77__Medium_

Διανομή
Μαρία Ράινερ: Νάντια Κοντογεώργη
Πλοίαρχος Φον Τραπ: Λεωνίδας Κακούρης
Μαξ Ντετβάιλερ: Αλέξανδρος Αντωνόπουλος
Βαρόνη Σρέιντερ: Ναταλία Δραγούμη
Ηγουμένη: Μαντώ
Λιζλ: Άννα-Μαρία Κόρνια
Ρολφ: Πάνος Μαλακός
Φράου Σμιτ: Θέμις Μαρσέλλου
Φραντς: Πέτρος Ιωάννου
Αδελφή Μπέρθα, Καλεσμένη: Κατερίνα Σούσουλα
Αδελφή Σοφία, Ούρσουλα: Μαρία Βασιλάτου
Αδελφή Μαργαρίτα, Χωρική, Καλεσμένη: Λητώ Αμπατζή
Χερ Ζέλερ: Κώστας Κοράκης
Φον Σρέιμπερ, Χωρικός, Καλεσμένος: Γιάννης Λεάκος
Μοναχή, Κυρία Έλμπερφελντ, Χωρική, Τρίο Χέρβεγκεν: Ντόρα Γκέγκα
Μοναχή, Κυρία Ζέλλερ, Χωρική, Τρίο Χέρβεγκεν: Χριστίνα Αλεξίου
Έλμπερφελντ, Χωρικός, Ιερέας, Φρουρός, Φροϊλάιν Σβάιγκερ: Στέργιος Περτσινίδης
Μοναχή, Χωρική, Καλεσμένη, Τρίο Χέρβεγκεν: Κατερίνα Βερβέρη

Διανομή παιδιών:
25/12 – 26/12 (20:30) -29/12 -01/01 (20:30) – 04/01- 06/01 (17:30)- 07/01 (17:30) – 08/01 – 14/01 (17:30) -15/01 – 21/01 (17:30) – 22/01

Φρίντριχ: Μάριος Χρυσομάλλης
Λουίζα: Δανάη Τσούμου
Κερτ: Βαγγέλης Κακούρης
Μπριγκίτα: Λυδία-Ήλια Κατσιμιλή
Μάρθα: Χρυσάνθη Ντζαμάκου
Γκρέτελ: Αριάδνη Δρόσου

26/12 (17:30) – 28/12 – 01/01 (17:30) – 02/01 – 05/01 – 06/01 (20:30) – 07/01 (20:30) – 13/01 – 14/01 (20:30) - 20/01 – 21/01 (20:30)

Φρίντριχ: Τίμος Παπαευθυμίου-Καζλάρης
Λουίζα: Σοφιλένια Τζανέτου (υποδυόταν το 2018 τη μικρή Madilda στο Θέατρο Ακροπόλ)
Κερτ: Ηλίας Ρέλλας
Μπριγκίτα: Μικαέλα Πετράκη
Μάρθα: Κατερίνα Πέτσα
Γκρέτελ: Υρώ Αργυρού

Μουσικοί επί σκηνής
Βανέσσα Αθανασίου: Βιολί
Αγγελική Κασδά: Βιολί
Αδριανή Γιακουμέλου: Πλήκτρα
Φώτης Ματζαρίδης: Πλήκτρα
Χαρίλαος Μέρμηγκας: Κοντραμπάσο
Βασίλης Παναγιωτόπουλος: Κρουστά
Οχέδα Φαμπιόλα: Βιολοντσέλο
Διονύσιος Κοκόλης: Τρομπέτα
Δήμητρα Χαλιανάκη: Φλάουτα
Γάσπαρης Μάμμας: Κλαρινέτο
Ευάγγελος Βαβυλουσάκης: Κόρνο

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία, Απόδοση κειμένου-στίχων: Θέμις Μαρσέλλου
Ενορχήστρωση-μουσική ορχήστρας: Αχιλλέας Γουάστωρ
Διεύθυνση ορχήστρας: Αχιλλέας Γουάστωρ, Νικόλας Γουάστωρ
Χορογραφία: Άννα Αθανασιάδη
Σκηνικά: Νατάσσα Παπαστεργίου
Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού
Σχεδιασμός ήχου-ηχοληψία: Χρήστος Λαμπρόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου, Χάρης Δάλλας
Φωνητική Διδασκαλία: Λητώ Αμπατζή
Σχεδιασμός video: Κάρολος Πορφύρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Βασιλάτου
Βοηθός Χορογράφου: Ντόρα Γκέγκα
Βοηθός σκηνογράφου: Μαριάνθη Ράδου
Βοηθός ενδυματολόγου: Σοφία Κοζανίτη

Info
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Πειραιώς 254, Ταύρος
*Το θέατρο διαθέτει δωρεάν parking

Ημέρες παραστάσεων
Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023---- 7.30 μμ
Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 ----- 6.00 μμ
Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 ---- 7.30 μμ
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 ----- 6.00 μμ