Επειδή η συμμετοχή και η θερμή ανταπόκριση των παιδιών στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Sianti Gallery είναι ενθαρρυντική, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 στις 11:30 με αφορμή την ατομική έκθεση «Minima Moralia» του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη θα πραγματοποιηθεί νέο ραντεβού με τους μικρούς καλλιτέχνες στη Sianti Gallery στο Παγκράτι.

Η νέα εικαστική περιπέτεια με τίτλο «χοῦς καί ὕδωρ, μια πανανθρώπινη ιστορία» αποτυπώνει αυτό ακριβώς. Οι περισσότερες εκφάνσεις της ζωής του ανθρώπου σ’ αυτή την μακραίωνη ιστορία του στην γη δημιουργούνται από χώμα και νερό, από χρώμα και φως.
image8-1024x683

Γι΄αυτό και ο Παπαγιάννης θαυματουργεί με τις μικρές ανθρωπόμορφες φιγούρες φιλοτεχνώντας με ιδιαίτερη επιμέλεια και μεράκι μια ολόκληρη γλυπτική παράσταση, ένα είδος κεραμικού “κουκλοθέατρου” δημιουργώντας έτσι πορείες, εξόδους, λιτανείες, παρελάσεις με τρόπο ευφάνταστο και βαθιά υποβλητικό. Εκεί που το μικρό καθίσταται μεγάλο. Η μινιμαλιστική «πορεία» των ειδωλίων στην ιστορία γίνεται όχημα για τη διερεύνηση της εσωτερικής ανάγκης του ανθρώπου να χρησιμοποιεί στοιχεία της φύσης και να μεταπλάθει την πραγματικότητα σε ό,τι καλύτερο ονειρεύεται και ελπίζει.

Έτσι και η Sianti Gallery ήδη από το 2018 σε συνεργασία με την Πόπη Γεωργοπούλου (μουσειολόγο – μουσειοπαιδαγωγό) αναλογιζόμενη την ανάγκη παιδιών και γονιών για ενεργή εμπλοκή με το εικαστικό έργο και τους καλλιτέχνες που φιλοξενούνται σε μία γκαλερί, σχεδιάζει και προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για την Τέχνη με αφορμή τις εκθέσεις κάποιων από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες.
9061ecdb-3753-b359-2114-548202d13d46

Ο ενθουσιασμός των ίδιων των καλλιτεχνών να αλληλεπιδράσουν με το κοινό μικρότερων ηλικιών που προσεγγίζει το έργο τους με αγαθή αλλά και διερευνητική ματιά δίνει το κίνητρο για ένα νέο πολυαισθητηριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή την έκθεση των γλυπτών του Θεόδωρου Παπαγιάννη.

Η σύνδεση με τη γη, την μήτρα της ανθρωπότητας, μέσω του πηλού, και η σημασία των καρπών της, ιδιαίτερα του σιταριού για το σώμα και το πνεύμα, γίνονται κέντρα της εικαστικής δημιουργίας του γλύπτη. Ο κύκλος των ανθρώπων αλλά και των ζώων γύρω από ένα δέντρο αποκτά ιερότητα. Μύθοι, τελετουργίες και συμβολισμοί συνδέονται άρρηκτα με πήλινα χειροτεχνήματα και καλλιτεχνικά δημιουργήματα όλων των πολιτισμών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
319312199_487482156605990_9022718124388218471_n

Στις 18 Φεβρουαρίου, λοιπόν, ο γλύπτης καλεί τα παιδιά ηλικιών 7 – 11 ετών να ξεκινήσουν ένα ταξίδι στην ιστορία του πηλού: από την ανακάλυψή του περνάμε στα πήλινα νεολιθικά και μυκηναϊκά ειδώλια, καθώς και στον μύθο της Δήμητρας για να καταλήξουν στις αφρικανικές πήλινες μορφές και τον πήλινο κινεζικό στρατό. Με έμπνευση από το νοερό ταξίδι στην τέχνη και από το ζωντανό έργο της έκθεσης, οι μικροί φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα για την ατομική τους πήλινη δημιουργία.

Πληροφορίες
Δωρεάν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για παιδιά
Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023
Διάρκεια Προγράμματος : 11.30-13.00
Ηλικία : 7-11 ετών
Τοποθεσία : Sianti Gallery (Βασ. Αλεξάνδρου 2, πίσω από Εθνική Πινακοθήκη)
Σχεδιασμός & Εκτέλεση: Πόπη Γεωργοποπούλου (μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός)