Ψάχνοντας πληροφορίες στο διαδίκτυο για τους EKMEK, το μάτι μου έπεσε σ΄ένα βιογραφικό τους, αρκετά περιγραφικό.

«Μέσα σε ενάμιση χρόνο, από τον Σεπτέμβρη του 2009, η παρέα από την Θεσσαλονίκη κατάφερε πατώντας στην ευφάνταστη διασκευή γνωστών τραγουδιών να καθιερωθεί ως μια από τις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς προτάσεις στο liveστερέωμα, και εντυπωσίασαν από το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο «Γλυκαίνει και δεν παχαίνει» που είχε κυκλοφορήσει απά την εταιρεία «Lyra».

Οι ΕΚΜΕΚ συνδύασαν στην μουσική τους τις έθνικ τάσεις με τις καλύτερες πλευρές της ελληνικής τραγουδοποιίας, το φρέσκο κλίμα της νέας γενιάς μουσικών με την κριτική ματιά και το σχόλιο, την ενέργεια και το ρυθμό με τις πνευματώδεις μπαλάντες, τις παιχνιδιάρικες μελωδίες με το βάθος και την οξυδέρκεια του στίχου».

Οι Εκμεκ, θέλοντας να επικοινωνήσουν με το κοινό τους εμφανίζονται ζωντανά στο «Caja de Musica» την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, σε ένα εκρηκτικό μουσικό event, φωτισμένο από τα τραγούδια με τα οποία το κοινό τους γνώρισε και τους αγάπησε, αλλά και το νέο τους single «Όνειρα».

Άλκης Κανίδης - EKMEK

Η μπάντα που κατάφερε για πάνω από μία δεκαετία να κατακτά το κοινό σε κάθε της εμφάνιση, ενεργοποιείται και πάλι συναυλιακά και δισκογραφικά και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα γεμάτο από παλιές και νέες επιτυχίες. Με την μοναδική τους ταυτότητα, οι Εκμεκ, υπόσχονται να κάνουν το βράδυ της Παρασκευής 24 Φεβρουαρίου μία αξέχαστη μουσική εμπειρία.

Ακούστε το νέο τους τραγούδι



Ο Άλκης Κανίδης είναι η φωνή των Εκμεκ, μίλησε στο parapolitika.gr και τον Γιάννη Ξυνόπουλο, για την δημιουργία του συγκροτήματος, τις δυσκολίες, την δισκογραφία, το νέο τους τραγούδι με τίτλο «Όνειρα» και τον νέο τους δίσκο, τον τέταρτο στη σειρά..

Σύντομο βιογραφικό

Ο Άλκης Κανίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Μικρός ήθελε να παίζει μόνο μπάλα και από το πιάνο που είχαν οι γονείς του στο σπίτι χρησιμοποιούσε μόνο τα πετάλια για να κάνει πως οδηγάει. Μετά ερωτεύτηκε τα ροκ συγκροτήματα, αγόρασε μια κιθάρα και τραγουδούσε μαζί με τους δίσκους. Στο πανεπιστήμιο μορφώθηκε αλλά ίσως και να παραμορφώθηκε όπως λέει ο ίδιος. Λέει επίσης πως είναι πρώτα στιχουργός και μετά μουσικός. Όταν ήρθε στην Αθήνα φοβόταν πως θα χάνεται εύκολα. Τελικά την έμαθε.

Άλκης Κανίδης - EKMEK

Πως δημιουργήθηκε το συγκρότημα ΕΚΜΕΚ; Πως μπήκατε στην δισκογραφία;

«Όταν τα άλλα συγκροτήματα που είχαμε ως τότε χτύπησαν αδιέξοδα, αλλά εμείς θέλαμε να παραμείνουμε δημιουργικοί, και φτιάξαμε τους Εκμέκ. Ξεκινήσαμε τα live και κάνα χρόνο μετά έγραψα τρία τραγούδια, τα ντεμάραμε και τα στείλαμε στις εταιρείες. Ήμασταν πολύ τυχεροί γιατί αμέσως υπήρξε πολύ θετική ανταπόκριση από την "Lyra", μία από τις σημαντικότερες τότε δισκογραφικές στην Ελλάδα. Σ' εκείνο το τηλεφώνημα με ρώτησαν οι άνθρωποι αν έχω έτοιμα και άλλα τραγούδια για να συμπληρωθεί ο δίσκος. Ήτανε για κάποιο λόγο βιαστικοί. Εγώ για να μη χαλάσει η δουλειά τους είπα ψέματα πως έχω πολλά ακόμη στο συρτάρι. Δεν είχα όμως ούτε μισό ρεφρέν. Η χαρά και η τρέλα μου με οδήγησαν να γράψω πολύ γρήγορα και τα υπόλοιπα. Έτσι βγήκε το “Γλυκαίνει και δεν παχαίνει”. Αν και άλλαξε αρκετά η ταυτότητα μας πια, εκείνον τον δίσκο με όλα τα λάθη και την αφέλεια του τον αγαπώ όλο και πιο πολύ, γιατί είχε ταυτόχρονα και μια αθωότητα».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ekmek (@ekmektheband)


Γίνατε γνωστοί ως live μπάντα της Θεσσαλονίκης, από τότε έχει περάσει πολύ χρόνος. Τι έχει αλλάξει στον ήχο σας και στην μπάντα;

«Το αστείο με εμάς ήτανε πως ακόμη κι όταν ζούσαμε εκεί, οι Θεσσαλονικείς πίστευαν πως είμαστε αθηναϊκή μπάντα. Δεν πήγαινε το μυαλό τους στο ότι μπορεί κάποιος να μένει στην Θεσσαλονίκη και να τον ακούν στο ραδιόφωνο. Τώρα που το σκέφτομαι βέβαια, είχανε κάποιο δίκιο γιατί κι εμείς τελικά στην Αθήνα καταλήξαμε. Ο ήχος μας δεν άλλαξε, θα έλεγα όμως πως η ταυτότητα μας εξελίχθηκε με τον χρόνο, όσο συνειδητοποιούσαμε ποια πράγματα μας ταιριάζουν και θέλουμε να κάνουμε, και ποια όχι. Αυτό που προστέθηκε ήτανε η εσωτερικότητα και η προσωπική αναζήτηση στα λόγια των τραγουδιών μας. Για μένα ο στίχος ήταν πάντα το πρώτο πράγμα που ακούω σε ένα τραγούδι. Οι τρομπέτες, οι χορευτικές κιθάρες, το ακορντεόν είναι διαχρονικά κομμάτια της ταυτότητας μας, όπως είναι και το ταξιδιάρικο αίσθημα των τραγουδιών μας και η εξωστρεφής διάθεση των live μας».

Άλκης Κανίδης - EKMEK

Η τραγική μοίρα των συγκροτημάτων στην Ελλάδα είναι να μαλώνουν και να διαφωνούν. Στην δική σας περίπτωση προχωράτε ενωμένοι... Τι είναι αυτό που σας δένει; 

«Αυτό που μας κρατάει ενωμένους είναι ο σεβασμός και η αγάπη που έχουμε ο ένας για τον άλλον. Ακόμη κι όταν διαφωνούμε, από κάτω υπάρχουν πάντα αυτά τα δύο στοιχεία που δεν αφήνουν να ξεφύγουν τα πράγματα. Επίσης, περνάμε όντως καλά μεταξύ μας. και κάπως μετράει κι αυτό. Η ελληνική δισκογραφία είναι και ήτανε πάντα, σε όλα τα στιλ της, από το ευρέως λαϊκό μέχρι το πειραματικό, και από το pop μέχρι το έντεχνο, προσωποκεντρική. Ευνοούσε τις μονάδες και όχι τα σύνολα. Κι όμως πάντοτε θα ξεπηδούν ομάδες ανθρώπων που έχουν να προτείνουν τη μοναδική τους οπτική, καινούριες ιδέες και ήχους».



Πως χαρακτηρίζεις την μουσική σας, μιας που ο ήχος σας είναι διαφορετικός

«Ο ήχος μας μπορεί να έχει πολλά στοιχεία από το εξωτερικό, όμως για εμένα κάναμε και κάνουμε πάντα ελληνικό τραγούδι. Αν γράφεις και τραγουδάς αυτό που βιώνεις στα ελληνικά, τότε κάνεις ελληνικό τραγούδι. Επίσης, κατάλαβα κάποια στιγμή πως η ποιότητα ενός τραγουδιού δεν μπορεί να κρίνεται από το πόσο σκοτεινό ή στενάχωρο είναι. Ήθελα να εκφράσω πράγματα δικά μου και βαθιά, αλλά χωρίς την μαυρίλα που είχε συχνά το έντεχνο. Οι Εκμέκ τελικά είμαστε εξωστρεφείς στην μουσική μας και εσωστρεφείς στον στίχο μας».



Πολύ πρόσφατα κυκλοφορήσατε νέο τραγούδι, είναι προάγγελος νέου δίσκου;

«Ναι, πριν λίγο καιρό κυκλοφορήσαμε τα "Όνειρα" και τώρα που πήραμε μπρος δεν σταματάμε! Θα βγει πιθανότατα ένα ακόμη τραγούδι πριν απ' το καλοκαίρι και το αργότερο Σεπτέμβριο θα έρθει και ο δίσκος. Ο τέταρτος».

Άλκης Κανίδης - EKMEK

Επίσης προετοιμάζεστε για ακόμη μια συναυλία σας. Πες λίγα λόγια γι αυτή

«Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου θα είμαστε στο Caja De Musica. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι' αυτό. Θα παίξουμε τα τραγούδια μας, αλλά και τραγούδια άλλων καλλιτεχνών, φιλτραρισμένα μέσα από το δικό μας πρίσμα. Στις συναυλίες μας στήνεται πάντα μια γιορτή. Μου αρέσει αυτό. Μου αρέσει να βλέπω τους ανθρώπους να ανυψώνονται για λίγο, πάνω από αυτό που ζούμε καθημερινά».



Πως σχολιάζεις την ελληνική μουσική σκηνή, αυτά που παίζουν τα ραδιόφωνα, αυτά που παίζονται στα live...

«Προσωπικά βαριέμαι ένα μεγάλο κομμάτι αυτού που θα λέγαμε mainstream. Δεν το κακολογώ, απλά δεν το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Από την άλλη υπάρχει ένα άλλο μέρος της ελληνικής σκηνής που παραμένει καλλιτεχνικά δυνατό, και διαρκώς ανήσυχο. Αυτό είναι που μου αρέσει, και αυτό παρακολουθώ πάντα».



Μια ευχή για το τέλος

«Η ευχή μου για τους Εκμεκ είναι να είμαστε πάντα δυνατοί και δημιουργικοί. Το ίδιο θα ευχόμουν για όλους. Α!, και οπωσδήποτε να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε».



Οι ΕΚΜΕΚ ζωντανά στο Caja de Musica

Σινώπης 27 και, Μιχαλακοπούλου, Αθήνα, 115 27
Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 στις 22:00
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6944610061