Η θεατρική παράσταση είναι βασισμένη στα βιογραφικά στοιχεία του Ηλία Πετρόπουλου και δημιουργήθηκε για να μνημονεύσει την πολύπλευρη, οξυδερκή και ανήσυχη προσωπικότητα ενός από τους ευφυέστερους ερευνητές της καθημερινότητας, που δεν δίστασε να κάνει τις ατυχίες του ευκαιρίες. Δεν αγαπάμε τον Ηλία μόνο για το έργο του αλλά κυρίως για την βαθιά σοφία και την τέχνη του στο να μεταμορφώνει τα ''μικρά'' σε ''τεράστια''....

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου συμμετέχει στην παράσταση «Ηλίας Πετρόπουλος - ο Λαογράφος του Άστεως» και έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση, αλλά και για τον ίδιο τον Πετρόπουλο, που όπως υποστηρίζει «ήταν μέγας εραστής της αλήθειας» Μάλιστα επισημάνει ότι «κυρίως η αστική τάξη, τον χαρακτήριζε αιρετικό, γιατί αυτά που κατέγραφε ως λαογράφος του περιθωρίου, έθιγε τα συμφέροντά τους, στραπατσάριζε την καθωσπρέπει αφήγησή τους»

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου μίλησε στo parapolitika.gr και τον Γιάννη Ξυνόπουλο για την ιδιαίτερη θεατρική παράσταση με θέμα τον Ηλία Πετρόπουλο, την προσωπικότητα και το έργο του.

O Γιώργος Παπαγεωργίου στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Ηλίας Πετρόπουλος

Φέτος συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από το θάνατο του Ηλία Πετρόπουλου. Θεωρείς ότι είναι κάποιου τύπου μνημόσυνο αυτό;

« Όχι! Χρωστάμε στον Ηλία, όπως και σε εκατομμύρια άλλους ανθρώπους που έβαλαν με τις πράξεις και τις επιλογές τους, πετραδάκια στο οικοδόμημα της ελευθερίας, του Λόγου – και όχι μόνο. Και μην πω ότι αργήσαμε κιόλας, παράσταση για τον Πετρόπουλο θα έπρεπε να έχει γίνει χρόνια τώρα…»

O Γιώργος Παπαγεωργίου στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Ηλίας Πετρόπουλος

Πως θα χαρακτήριζες εσύ ο ίδιος την παράσταση;

«Για μένα η παράσταση είναι σαν ένα ιστιοφόρο, που ενώ έχει ξεκινήσει το μακρύ και δύσκολο ταξίδι του, συναντά κεραυνούς. Η θάλασσα είναι τα συναισθήματα, το ταξίδι είναι οι εικόνες και τα βιώματα μιας ιδιαίτερης και ανατρεπτικής προσωπικότητας και οι κεραυνοί είναι οι διάσπαρτες αλήθειες που εκστομίζονται απότομα, αλήθειες που κατακεραυνώνουν».

O Γιώργος Παπαγεωργίου στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Ηλίας Πετρόπουλος

Γιατί να έρθει κάποιος να δει αυτή την παράσταση;

«Καταρχήν, πιστεύω ότι η ερώτηση αυτή, αφορά όσες και όσους δεν γνωρίζουν τον Ηλία Πετρόπουλο, οπότε θα είναι μια σπουδαία αφορμή να πρώτο έρθουν σε επαφή, με αυτή την προσωπικότητα. Τώρα, για όσες και όσους τον γνωρίζουν ήδη, μάλλον η ερώτηση θα είναι μάταιη. Εκτός αν συνυπολογίσουμε, ότι στα δύο χρόνια ενδελεχούς έρευνας που προηγήθηκαν της παράστασης, ανακαλύψαμε και πράγματα που δεν είναι από τα ευρέως γνωστά, όπως για παράδειγμα, για την σχέση του με τον Μίκη Θεοδωράκη».

O Γιώργος Παπαγεωργίου στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Ηλίας Πετρόπουλος

Ο Ηλίας Πετρόπουλος θεωρείται από αρκετούς, αιρετικός συγγραφέας. Συμφωνείτε με αυτό;

«Όχι. Ο Πετρόπουλος ήταν μέγας εραστής της αλήθειας. Κυρίως η αστική τάξη, τον χαρακτήριζε αιρετικό, γιατί αυτά που κατέγραφε ως λαογράφος του περιθωρίου, έθιγε τα συμφέροντα τους, στραπατσάριζε την καθωσπρέπει αφήγησή τους. Για τον Ηλία όμως, η λεπτομερέστατη καταγραφή της λαϊκής αστικής παράδοσης, ήταν το ανάχωμα στην επέλαση της αμερικανοποίησης του ελληνικού πληθυσμού. Στο κάτω - κάτω, γιατί να τον πούμε αιρετικό και να μην τον πούμε προφήτη; Όταν από τη δεκαετία του 90, δήλωνε ότι δεν απομένει άλλο μέλλον για τους Έλληνες, από το να αποβούν γκαρσόνια σε τουριστικά ρεστοράν ή συλλέκτες καποτών στο δρόμο, από τις καπότες που θα πετάνε οι τουρίστες».



Αν ζούσε σήμερα ο Ηλίας, πιστεύετε θα άλλαζε κάτι στην παράσταση;

«Πιστεύω με αρκετή βεβαιότητα ότι θα προτιμούσε, στην τελευταία σκηνή που παίζει χαλί, το αγαπημένο του κομμάτι, «avec le temps», να είναι η εκτέλεση του Leo Ferre, και όχι η ορχηστρική εκτέλεση που επιλέξαμε εμείς για τεχνικούς λόγους».



Συντελεστές:

Σενάριο – Σκηνοθεσία : Στέβη Λύτρα
Ενδυματολογική Επιμέλεια : Κρυσταλλία Λύτρα
Γραφιστικά: Κατερίνα Ρουχίτσα
Light Designer: Αναλογικός
Στήριξη παράστασης : Κωνσταντίνος Σπηλιώτης

O Γιώργος Παπαγεωργίου στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Ηλίας Πετρόπουλος

Παίζουν:

Γιώργος Παπαγεωργίου, Ανδρέας Μανούχος, Νικολέτα Κόκκορη, Μαρία Μπακάλη, Κώστας Ταταράκης, Στάθης Παπαδόπουλος, Νικόλαος - Στυλιανός Χανακούλας, Αλεξάνδρα Παγανή, Αποστόλης Λάγιος, Ανδρέας Ασημακόπουλος, στη φωνή του Δικαστή: Κυριάκος Σάμιος.

O Γιώργος Παπαγεωργίου στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Ηλίας Πετρόπουλος

Info:

Παρασκευή 17 & 24 Φεβρουαρίου 2023
Έναρξη: 9.00 μ.μ.
Διάρκεια παράστασης: 90λεπτά με διάλειμμα
Τιμή εισιτηρίου: 16€ κανονικό, 10€ μειωμένο (ανέργων, φοιτητικό, ΑΜΕΑ)
Προπώληση εισιτηρίων: Ticketmaster.gr

O Γιώργος Παπαγεωργίου στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Ο Ηλίας Πετρόπουλος

Τοποθεσία:

Θέατρο Noūs- Creative Space
Το Θέατρο Νους βρίσκεται: Τροίας 34 και Πατησίων
Τηλ. Επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες: 6974655559



O Γιώργος Παπαγεωργίου στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Ο Ηλίας Πετρόπουλος