Η γνωστή συγγραφέας Δήμητρα Ιωάννου επιστρέφει με τη «Νοσοκόμα», ένα κοινωνικό μυθιστόρημα γεμάτο ίντριγκες και συναισθήματα με έντονες νότες crime και αστυνομικού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Η υπόθεση του βιβλίου 


Άνδρος 1960. Μια μυστηριώδης εξαφάνιση πριν από τριάντα χρόνια. Ένας κρυφός παράνομος έρωτας με δύο άντρες που διεκδικούν την ίδια γυναίκα και δύο γυναίκες που διεκδικούν τον ίδιο άνδρα. Τρεις οικογένειες με διαφορετικές καταβολές: Οι γαιοκτήμονες Δελαγραμμάτικα, οι εφοπλιστές Γαλανοί και οι αξιοπρεπείς Βαλμάδες.

Και στο επίκεντρο όλων, η «Νοσοκόμα». Η δεσποινίς Κατερίνα Συμεωνίδη που καταφθάνει στο νησί, εκδηλώνει ενδιαφέρον-σε σημείο εμμονής- για την εξαφάνιση της Φλωρέζας Δελαγραμμάτικα, σηκώνει κάθε πέτρα και πετραδάκι και σκαλίζει κάθε στοιχείο, καταφέρνοντας να αναστατώσει όλο το νησί. Η ηρεμία διαλύεται, τα στόματα ανοίγουν και το παρελθόν ξυπνά βίαια και απειλεί, βάζοντας στο μάτι τη νοσοκόμα. Θα καταφέρει να λύσει το μυστήριο και με ποιο κόστος; 

Μια ιστορία με τόσο δυνατές εικόνες, από εκείνες που άνετα θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη μεγάλη ή στη μικρή οθόνη.

9786180147032

Η ίδια η συγγραφέας μιλώντας στα parapolitika.gr, εξηγεί πως εμπνεύστηκε αυτήν την συναρπαστική ιστορία με επίκεντρο την Άνδρο.

Ποια είναι η Νοσοκόμα, το κεντρικό πρόσωπο του νέου σας βιβλίου; Είναι αληθινό πρόσωπο;


Η Κατερίνα Συμεωνίδη καταφθάνει στην Άνδρο της δεκαετίας του ’60 για να κουράρει την άρρωστη αρχόντισσα Ισαβέλλα Δελαγραμμάτικα. Δείχνει να παθιάζεται με την εξαφάνιση της δεκαοχτάχρονης κόρης της Φλωρέζας, ένα γεγονός που συνέβη τριάντα χρόνια πριν και που συγκλόνισε όλο το νησί, αφήνοντας το στίγμα του ιδιαίτερα σε τρεις οικογένειες που συνδέονταν μεταξύ τους με μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας: Τους γαιοκτήμονες Δελαγραμμάτικα, τους εφοπλιστές Γαλανούς και τους αξιοπρεπείς Βαλμάδες. Ενώ οι γόνοι των τριών οικογενειών την προειδοποιούν να αφήσει ήσυχο ένα παρελθόν που τους στιγμάτισε, εκείνη προχωρά χωρίς να διστάζει, καθώς πιστεύει πως κάποιος από όλους αυτούς κρατά στα χέρια του το κλειδί για την εξαφάνιση της νεαρής Φλωρέζας. Η Νοσοκόμα είναι προϊόν μυθοπλασίας, όμως οι χαρακτήρες είναι ζυμωμένοι με ιδιαίτερη φροντίδα και τόσο συνεπείς ως προς τον χώρο και τον χρόνο που κινούνται, ώστε κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι υπαρκτά πρόσωπα.

Πως εμπνευστήκατε την ιστορία του βιβλίου σας;


Ανέκαθεν ήθελα να γράψω για το χρονικό μιας εξαφάνισης και πόσο αυτή επηρέασε το στενότερο και ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο. Παρόλα αυτά η ιδέα παρέμενε στα συρτάρια της φαντασίας μου, σα σπόρος που δεν είχε βρει το κατάλληλο έδαφος για να καρπίσει. Μόνο όταν πάτησα το πόδι μου στην υπέροχη Άνδρο ξεκίνησε να κινητοποιείται μέσα μου η διαδικασία της έμπνευσης και της υλοποίησης. Οι ήρωες και οι καταστάσεις ζυμώθηκαν με την ανάσα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Άνδρου και δε θα μπορούσαν να γεννηθούν και να ανδρωθούν πουθενά αλλού από το υπέροχο αυτό νησί.

Ποιες δυσκολίες ή ιδιαιτερότητες συναντήσατε στη συγγραφή αυτής της ιστορίας;


Μια μεγάλη ιδιαιτερότητα αυτού του βιβλίου είναι πως δεν υπάρχουν δευτεραγωνιστές και κομπάρσοι, αλλά όλα τα πρόσωπα έχουν το δικό τους πρωταγωνιστικό ρόλο, τη δική τους ιστορία και το δικό τους δυνατό αποτύπωμα στην υπόθεση. Κάθε χαρακτήρας είναι μεστός και ανάγλυφος, με τις δικές του πεποιθήσεις, τα δικά του προβλήματα, τα δικά του μυστικά. Ο καθένας από αυτούς είναι ένας ολόκληρος κόσμος γεμάτος σκοτεινές και φωτεινές γωνίες που κινείται μέσα στον ευρύτερο κόσμο της Νοσοκόμας.

Ο έρωτας τι ρόλο παίζει στο βιβλίο σας;


Τον ίδιο ρόλο που παίζει και στη ζωή. Κεντρικό. Νευραλγικό. Αναντικατάστατο. Κινεί τα νήματα και τις διαδράσεις των πρωταγωνιστών, δημιουργεί μπερδέματα, ίντριγκες, πάθη, μίση, επικίνδυνες καταστάσεις. Τι συμβαίνει όταν δύο άντρες ερωτεύονται την ίδια γυναίκα; Ή όταν δύο γυναίκες ερωτεύονται τον ίδιο άντρα; Είναι η στιγμή που διασταυρώνονται αγριεμένα τα ξίφη, διεκδικώντας τα πάντα: την ψυχή, το μυαλό, την καρδιά. Γιατί στον έρωτα και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στον κόσμο της Νοσοκόμας.

Ποια σημεία της ιστορίας περιέχουν τον μεγαλύτερο πόνο;


Νιώθω ότι γδέρνεται η ψυχή μου κάθε φορά όπου ένας άνθρωπος κακοποιείται από κάποιον ισχυρότερο και σε αυτό το βιβλίο υπάρχουν τέτοια γεγονότα, σημαντικά για την εξέλιξη της ιστορίας. Η κακοποίηση μιας γυναίκας, ενός παιδιού, ενός ανθρώπου με ιδιαίτερες ανάγκες με συγκλονίζουν, ματώνουν την καρδιά μου και δοκιμάζουν τις ψυχικές μου αντοχές. Παρόλα αυτά, τέτοια περιστατικά πρέπει να αναφέρονται, να έρχονται στην επιφάνεια, να τιμωρούνται και να στηλιτεύονται.

Πώς φτάνουν στην κάθαρση οι ήρωες του βιβλίου;


Με την αποκάλυψη της αλήθειας. Υπάρχουν πολλές ίντριγκες και σκοτεινές αποφάσεις που έχουν σκεπάσει το φως και δεν το αφήνουν να λάμψει και να βγει στην επιφάνεια. Η έλευση της Νοσοκόμας, μιας γυναίκας ξένης που δεν έχει συμφωνήσει με τις συμβατικότητες της ντόπιας κοινωνίας, ούτε έχει αποδεχτεί να σιωπήσει για τις αλήθειες που έχουν παραχωθεί βιαστικά κάτω από το χαλί γίνεται ο καταλύτης και έτσι αρχίζει να ξετυλίγεται ο μίτος που θα οδηγήσει στην αλήθεια και στο φως.

Τι ρόλο έπαιξε η Άνδρος στην έμπνευσή σας για αυτήν την ιστορία;


Θα έλεγα πως ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από το όλο εγχείρημα. Πήγα για να ξεκουραστώ λίγες μέρες και έφυγα με την υπόθεση ενός ολόκληρου βιβλίου στα χέρια μου! Πώς λοιπόν να μην της έχω μεγάλη αδυναμία; Με το που περιπλανήθηκα στη Χώρα άρχισα να βλέπω τους ήρωες να στρίβουν στα στενά της Ρίβας, να μου γνέφουν από τις αυλές και τα νεοκλασικά αρχοντικά της αγοράς, να συναντιούνται στην Παναγιά Θαλασσινή, στο Παραπόρτι, στο Νημποριό, να κάνουν εκδρομές στο Κόρθι, στην Άχλα, να επισκέπτονται το Μπατσί και το Γαύριο. Η Άνδρος είναι ένα μαγευτικό νησί που ξεχειλίζει από ομορφιές και η ενέργεια της είναι αποτυπωμένη σε κάθε σελίδα του βιβλίου.

Ποιό σημείο της ιστορίας απολαύσατε περισσότερο καθώς το γράφατε;


Απόλαυσα ιδιαίτερα την ιστορία του cousin Jeffrey. Είναι η ιστορία του “κάλπικου Άγγλου”, ο οποίος στην πραγματικότητα ονομάζεται Ιωσήφ Ευσκαρπιώτης και έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στα στενά της Τρούμπας εκείνης της εποχής. Ένας αντισυμβατικός χαρακτήρας που χαρίζει άφθονο γέλιο, δημιουργεί πολλές εντάσεις και μπερδέματα αλλά παράλληλα είναι μια αυθεντική παρεξηγημένη ψυχή που δε διστάζει να δώσει το είναι της σε εκείνους που αγαπά πραγματικά. Τον αγάπησα τον Τζέφρι και τον αγάπησαν πολύ και οι αναγνώστες, καθώς έχω λάβει πληθώρα μηνυμάτων που αφορούν το συγκεκριμένο χαρακτήρα.

Η Δήμητρα Ιωάννου


Η Δήμητρα Ιωάννου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση. Η μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων, συμπεριφορών και διαδράσεων ανέκαθεν τη γοήτευε, ενώ το γράψιμο είναι το μεγάλο της πάθος. Η αγάπη της για την Ελλάδα είναι ριζωμένη βαθιά, γι’ αυτό και ερευνά επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά κάθε γωνιάς της. Το πρώτο της μυθιστόρημα, «ΚασσάνδραΤο Μυστικό της Μάγισσας», ενθουσίασε το αναγνωστικό κοινό και από τότε έχει γράψει οκτώ ακόμη μυθιστορήματα που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. «Η Νοσοκόμα» είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο της.