Με ανακοίνωση του το Ευρωπαϊκό Θεατρικό Συνέδριο, το μεγαλύτερο δίκτυο θεάτρων που χρηματοδοτούνται δημόσια στην Ευρώπη, καταγγέλει την υποτίμηση των πτυχίων των ελλήνων καλλιτεχνών και στηρίζει τον αγώνα που δίνουν οι φοιτητές, οι ηθοποιοί, οι χορευτές και όλοι οι εργαζόμενοι στις παρασταστικές Τέχνες.


Η ανακοίνωση του European Theatre Convention


Η απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να αλλάξει την ταξινόμηση της τριτοβάθμιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης ώστε να ισοδυναμεί με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι ένα λάθος που θα βλάψει ολόκληρο τον ελληνικό θεατρικό τομέα και θα διαβρώσει τη Διαδικασία της Μπολόνια, η οποία εναρμονίζει τα πρότυπα και την ποιότητα των τίτλων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το Ευρωπαϊκό Θεατρικό Συνέδριο (ETC), το μεγαλύτερο δίκτυο θεάτρων που χρηματοδοτούνται δημόσια στην Ευρώπη, με 57 μέλη από 30 χώρες, καταγγέλλει την υποτίμηση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης από τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Η ΕΤΚ ανησυχεί ότι το εθνικό Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, από τον Δεκέμβριο του 2022, θα έχει σοβαρές και αρνητικές επιπτώσεις στον τομέα του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και του ευρύτερου τεχνικού τομέα Η μεταρρύθμιση εξισώνει την εκπαίδευση στις δραματικές σχολές με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Αυτό μειώνει τις ευκαιρίες για άτομα που εργάζονται ή σπουδάζουν θέατρο και κινδυνεύει να διώξει την επόμενη γενιά από την θεατρική εκπαίδευση. Αμφισβητεί επίσης την αναγνώριση πτυχίων δραματικής απόκτησης στο εξωτερικό. Αυτό έρχεται σε αντίθεση και υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες, τόσο εντός της ΕΕ όσο και του ΟΗΕ, για να διασφαλιστεί ότι οι καλλιτέχνες έχουν τα ίδια δικαιώματα, καθεστώς και οφέλη όπως για οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση παραιτήθηκε ολόκληρο το εκπαιδευτικό προσωπικό της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος στη χώρα. Το θέατρο, το οποίο είναι μέλος της ETC, έχει επίσης καταληφθεί από φοιτητές δραματικής από τον Δεκέμβριο. Το Εθνικό Θέατρο / National Theatre of Greece έχει σκιαγραφήσει την υποστήριξή του στις ειρηνικές διαδηλώσεις και την προθυμία του να ξεκινήσει διάλογο με την Κυβέρνηση.

Η ETC επαναλαμβάνει ότι η τριτοβάθμια καλλιτεχνική εκπαίδευση πρέπει να κατατάσσεται σε κατηγορία πάνω από τη δευτεροβάθμια Παρομοίως, η ETC υποστηρίζει τις ειρηνικές διαμαρτυρίες και το κάλεσμα του Εθνικού Θεάτρου για αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και ίδρυση περισσότερων πανεπιστημιακών τμημάτων στις παραστατικές.