Georgia_Damopoulou__Secret_Garden____
Πολιτισμός

Newland: Ξεκινάει η νέα ατομική έκθεση της Γεωργίας Δαμοπούλου στη Batagianni Gallery

Μια έκθεση εμπνευσμένη από το έργο Κρυστάλλινος Κόσμος του Βρετανού συγγραφέα J.G. Ballard

Η ατομή έκθεση με τίτλο Newland της Γεωργίας Δαμοπούλου εγκαινιάζεται την Πέμπτη 2 Μαρτίου στην Batagianni Gallery, στην Αθήνα όπου και θα παρουσιάζεται στο φιλότεχνο κοινό ως το Σάββατο 8 Απριλίου 2023.

Η έκθεση αποτελείται από επιτοίχια έργα, κατασκευές, μικρογλυπτική και εγκαταστάσεις. Στα έργα της Γεωργίας Δαμοπούλου υπάρχει έντονο το πλαστικό στοιχείο.

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ εμπνευσμένο από τις αφηγήσεις του J.G. Ballard στο έργο του The Crystal World (1966), όπου η καλλιτέχνιδα δημιουργεί και ενσαρκώνει το ρόλο της scientific artistic expeditor Dr. Isabel Blacksmith. Σε ένα παραμύθι που αφορμάται από την υπερ-πραγματικότητα που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος μέσα από μια αλληλουχία καταστροφικών γεγονότων, καθώς και την ανάγκη διατήρησης μιας σχέσης και ισορροπίας του ίδιου με τη φύση, η ηρωίδα βρίσκει καταφύγιο σε μία πλαστική εκδοχή των τροπικών δασών. Θα καταφέρει να προσαρμοστεί ο άνθρωπος στις νέες συνθήκες; Θα μπορέσει να ευδοκιμήσει ξανά; Διερωτάται η καλλιτέχνιδα και δίνει τη δική της εκδοχή.

Georgia_Damopoulou__Portable_Oasis__2022__resin__thread__reed__105x110cm

Οι εικόνες που δημιουργούνται στη Newland θυμίζουν τη ψευδαίσθηση του Παραδείσου, όπου ο άνθρωπος τριγυρνάει μέσα σε αυτόν μαγεμένος, όπως η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων.

"Η Γεωργία Δαμοπούλου, φανερά επηρεασμένη από το Θέατρο του Παραλόγου, μετατρέπει το φυτικό και ζωικό βασίλειο σε ένα ανοίκειο, συνθετικό περιβάλλον. Σαν άλλος Ionesco αντιστρέφει τους όρους της αφήγησης. Μόνο που στη Newland δε μεταμορφώνονται οι άνθρωποι σε ρινόκεροι, αλλά το ανθρώπινο περιβάλλον μετατρέπεται σε μία αφύσικα πλαστικοποιημένη εκδοχή. Στην εικονική πραγματικότητα που δημιουργεί η καλλιτέχνιδα, οι άνθρωποι δε μεταλλάσσονται σε περίεργες οντότητες, παρόλο που το γήινο περιβάλλον παραμένει το ίδιο, αλλά ξεκινάει, μία δίχως επιστροφή, μετάλλαξη του γνώριμου περιβάλλοντος σε ένα σύστημα πλαστικών υλών, που ολοένα σφίγγει και αφομοιώνει τον άνθρωπο" αναφέρει η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Αθανασιάδου.

Η Γεωργία Δαμοπούλου σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία και έκανε μεταπτυχιακά στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Σπούδασε επίσης στην Εcole Νationale de Bourges στη Γαλλία και στη Σχολή Κινηματογράφου Λ. Σταυράκου. Έχει παρουσιάσει έντεκα ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έργα της έχουν δημοσιευθεί σε εκδόσεις τέχνης και βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα με το καλλιτεχνικό της έργο εργάζεται ως Υπεύθυνη στα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου Κορυδαλλού, δίδαξε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Παντείου Πανεπιστημίου Ψυχολογία και ΜΜΕ, στο Η’ εργαστήριο της ΑΣΚΤ, στο εργαστήριο εικαστικής έκφρασης στη μονάδα εφήβων Ατραπός του ΟΚΑΝΑ, στην Ανοιχτή Τέχνη και στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Εργάστηκε ως Επιστημονική Συνεργάτιδα στην έκθεση Στην Άλλη Όχθη στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Matisse-Picasso, παραγωγή του Centre Pompidou στο Παρίσι και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Έχει τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο Μελίνα Μερκούρη του ΥΠ.ΠΟ.

Επιμέλεια: Μαρίνα Αθανασιάδου, ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια σύγχρονης τέχνης
Εγκαίνια: Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023, 18:00-22:00
Διάρκεια έκθεσης: 2 Μαρτίου – 8 Απριλίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 16:00-20:00 και Σάββατο: 11:00-15:00
Batagianni Gallery, Αντήνορος 17, 116 34 Αθήνα

TAGS: