skies
Πολιτισμός

Εγκαίνια έκθεσης «ΣΚΙΕΣ» του Νίκου Κεσσανλή στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Με συμμετοχή του κοινού σε διαδραστική εγκατάσταση

Με μεγάλη ανταπόκριση κοινού πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη (22/3/2023) το βράδυ στην Ελληνογερμανική Αγωγή τα εγκαίνια της έκθεσης ΣΚΙΕΣ του Νίκου Κεσσανλή . Ήταν άλλωστε η πρώτη μεγάλη ανοιχτή εικαστική έκθεση του σχολείου μετά τους περιορισμούς της πανδημίας. Τα έργα από τις Φαντασμαγορίες της Ταυτότητας, την πιο χαρακτηριστική ενότητα της δουλειάς του σπουδαίου δημιουργού, πρωτοπόρου της δεκαετίας 1960, παρουσιάστηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και πλαισιώθηκαν από ξεχωριστές δράσεις.

Στην, κατάμεστη από κόσμο, αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογερμανικής Αγωγής μίλησε η επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Κούκου, που είχε την τύχη να συνεργαστεί για μεγάλο διάστημα με τον Νίκο Κεσσανλή στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας της. Για την πορεία του καλλιτέχνη σχολίασε πόσο καθοριστικό ήταν το γεγονός ότι βρέθηκε στο Παρίσι εκείνη την εποχή των τολμηρών πειραματισμών στην τέχνη. Έτσι προέκυψε η mec art (Μηχανική Τέχνη), της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Τα έργα του διεύρυναν το πεδίο της ζωγραφικής μέσω της εισαγωγής του μηχανικού, του τυχαίου, του αυθόρμητου αλλά και της παράδοσης με αναφορές στο ανατολίτικο θέατρο σκιών. Η κυρία Κούκου τόνισε, τέλος, τον ρόλο του Κεσσανλή ως δασκάλου και Πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και το πάθος του να μεταδώσει στους μαθητές του την κουλτούρα του κοσμοπολιτισμού σε αντίθεση με την εσωστρέφεια.

Το πιο συναρπαστικό όμως μέρος της βραδιάς ήταν η ενεργός συμμετοχή των επισκεπτών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν τη μέθοδο με την οποία έκανε τα έργα του ο Νίκος Κεσσανλής. Μαθήτριες του σχολείου τραγούδησαν με τη συνοδεία πιάνου, ενώ μικροί και μεγάλοι, υπό τον ήχο γαλλικών τραγουδιών της εποχής του Κεσσανλή, πειραματίστηκαν και φωτογράφισαν με τα κινητά τους τις δικές τους σκιές. Όλοι οι καλεσμένοι έφυγαν έχοντας πάρει μαζί τους κάτι από τη δημιουργική ενέργεια του Κεσσανλή!

Την εκδήλωση και τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου. Ανάμεσα στους παρευρισκομένους διακρίναμε την Άννα και τον Δημήτρη Τσουμπλέκα, ανίψια του Νίκου Κεσσανλή και της Χρύσας Ρωμανού, τον Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής, κ. Βασίλη Γιαννακόπουλο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Δημάρχων Αττικής, κ. Παύλο Καμάρα, τον κ. Χρήστο Αηδόνη, υποψήφιο Δήμαρχο Παλλήνης και τ. Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον φωτογράφο Πάνο Κοκκινιά, τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων Παναγιώτη Δημητρόπουλο, τους δημοσιογράφους Κατερίνα Λυμπεροπούλου, Ισμήνη Χαραλαμποπούλου, Γιάννη Ευαγγελίδη κ.ά.Ο Πρόεδρος της ένωσης Δημάρχων Αττικής κ. Παύλος Καμάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων «Ελληνογερμανική Αγωγή» κ. Σταύρος Σάββας και ο Κώστας Παταβούκας στα εγκαίνια της έκθεσης ΣΚΙΕΣ του Νίκου Κεσσανλή στην Ελληνογερμανική ΑγωγήΟ κ. Χρήστος Αηδόνης, υποψήφιος Δήμαρχος Παλλήνης και τ. Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Πρόεδρος της ένωσης Δημάρχων Αττικής κ. Παύλος Καμάρας, η κα Καρολίνα Καλκαντάρα, Διευθύντρια Νηπιαγωγείου της Ελληνογερμανικής Αγωγής, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος και ο κ. Παναγιώτης Δημητρόπουλος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων στα εγκαίνια της έκθεσης ΣΚΙΕΣ του Νίκου Κεσσανλή στην Ελληνογερμανική ΑγωγήΗ Ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Κούκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων «Ελληνογερμανική Αγωγή» κ. Σταύρος Σάββας στα εγκαίνια της έκθεσης ΣΚΙΕΣ του Νίκου Κεσσανλή στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Info:

Ελληνογερμανική Αγωγή

Έκθεση ΣΚΙΕΣ Νίκου Κεσσανλή

Εγκαίνια: Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 και ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 22 Μαρτίου – 12 Απριλίου 2023

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 20:00

Σάββατο & Κυριακή 10:00 – 14:00

Οδός Δημητρίου Παναγέα, 15351 Παλλήνη Αττικής

τηλέφωνο: 210-8176700

www.ea.gr