Ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού της Αφροδίτης Δαφνίου (Αφαία) ανοίγει για πρώτη φορά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το ιερό


Σε μια βραχώδη προβολή του Ποικίλου όρους, σε μικρή σχετικά απόσταση από τη Μονή Δαφνίου, αναπτύχθηκε από τα μέσα του 5ου αι. π.Χ. ένα μικρό, αγροτικό ιερό, το οποίο αφιερώθηκε στην Αφροδίτη. Για τη θέση του επιλέχθηκε το σημείο εμπρός από την απόληξη του βράχου.

Ένας περίβολος όριζε περιμετρικά το τέμενος, ενώ μέσα σε κόγχες, στο μέτωπο του κατακόρυφου βράχου, οι πιστοί τοποθετούσαν τις προσφορές τους. Πρόκειται για μικρογραφικά ειδώλια στη μορφή της θεάς, ειδώλια ενεπίγραφων και μη περιστεριών, των ιερών πτηνών της Αφροδίτης, καθώς και ομοιώματα αιδοίων, όλα λαξευμένα σε μάρμαρο. Από τα πολλά, μεγαλύτερου μεγέθους μαρμάρινα αφιερώματα διατηρούνται κυρίως θραύσματα.

Το ιερό της Αφροδίτης αποτελούσε ορόσημο για την πορεία της Ιεράς Οδού. Σε απόσταση μόλις λίγων δεκάδων μέτρων προς τα νότια του Ιερού είχε κατασκευαστεί από τον 6ο αι. π.Χ. μία ισχυρή κατασκευή για τον έλεγχο της περιοχής. Η Οδός, εκατέρωθεν της οποίας κατασκευάζονταν ήδη από τους κλασικούς χρόνους ταφικά μνημεία, ανακαινίσθηκε επανειλημμένως κατά τη μακρά διάρκεια χρήσης της. Το σήμερα ορατό τμήμα της ανάγεται στις διαμορφώσεις των αυτοκρατορικών χρόνων (1ος – 4ος αι. μ.Χ.).

Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 08:30-15:30