Τη δυνατότητα να επισκέπτονται στο εξής τον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη μέχρι την έναρξη των εργασιών ελάφρυνσης των εσωτερικών υποστυλωμάτων στο μνημείο θα έχουν ειδικές ομάδες κοινού όπως ανακοίνωσε προημερών η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Το μνημείο θα μπορεί να είναι επισκέψιμο από ειδικές ομάδες κοινού, όπως στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, τουριστικοί πράκτορες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Η επίσκεψη θα προγραμματίζεται σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και βάσει της διαδικασίας που θα ορίσει η ΕΦΑ. Με την έναρξη των εργασιών στο εσωτερικό του μνημείου, η δυνατότητα επίσκεψης θα διακοπεί και θα συνεχιστεί μετά την ολοκλήρωση των έργων.
newego_LARGE_t_1101_54396066-720x340

"Παρά την καθυστέρηση στις εργασίες, που προκάλεσε το έντονο πλημμυρικό φαινόμενο του Ιουνίου του 2022, οπότε η ΠΕ Σερρών κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς χρειάστηκε να επαναληφθούν οι εργασίες αποκατάστασης της γεωμετρίας του τύμβου που είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί, διαπιστώνουμε ότι πλέον ότι το έργο προχωρεί ικανοποιητικά και εντός χρονοδιαγράμματος. Έχουν διορθωθεί πλήρως οι στρεβλώσεις του παρελθόντος, της περιόδου 2016-2017, που αφορούσαν στην υποχρηματοδότηση του έργου και στον λάθος σχεδιασμό του. Η πρώτη φάση του έργου της συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου, η οποία χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας ολοκληρώνεται στο τέλος του 2023" δήλωσε η κ. Μενδώνη.

Οι εργασίες συντήρησης


Μέχρι στιγμής στον Τύμβο Καστά έχουν γίνει εργασίες συντήρησης, στο βαθμό που μπορούν να ολοκληρωθούν τέτοιου είδους εργασίες στο εσωτερικό του μνημείου, ενώ στη φάση δημοπράτησης και ανάδειξης αναδόχου βρίσκεται το έργο εγκατάστασης στεγάστρου και υποχρεωτικής ελάφρυνσης των εσωτερικών ικριωμάτων. Η Διεύθυνση Συντήρησης, εκτός από την κατά χώραν εργασίες, έχει αναλάβει τη μελέτη του γλυπτού διακόσμου και των θραυσμάτων, τα οποία αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια της ανασκαφής από το 2012 έως το 2014.

Πρόκειται για ένα σύνθετο και δύσκολο έργο δεδομένου ότι το έργο το 2016 εντάχθηκε με μειωμένο προϋπολογισμό. Προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα της μειωμένης χρηματοδότησης και να είναι εφικτή η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διέθεσε πιστώσεις ύψους 500.000 ευρώ, πρόσθετες στα 300.000 ευρώ από τους εθνικούς πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι μελέτες


Παράλληλα, η αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων έχει δρομολογήσει τις μελέτες της συνολικής ανάδειξης του μνημείου. Οι συγκεκριμένες μελέτες θα επιτρέψουν να υλοποιηθεί με ασφάλεια το έργο της συνολικής αποκατάστασης του μνημείου προκειμένου την προσεχή πενταετία να αποδοθεί πλήρως επισκέψιμο. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης και την καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες μέχρι τέλος Απριλίου 2023, ξεκινά το έργο της διευθέτησης του περιβάλλοντος χώρου.

Η υποδοχή επισκεπτών


Στο πλαίσιο των μελετών ανάδειξης του μνημείου προβλέπονται και υποδομές υποδοχής και εξυπηρέτησης για τους επισκέπτες, όπως εκθεσιακή υποδομή και αναψυκτήριο, με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, καθώς το μνημείο δεν μπορεί να δεχθεί συνεχή ροή επισκεπτών και η επίσκεψή του θα γίνεται πάντοτε οργανωμένα από μικρές ομάδες έως πέντε ατόμων, οπότε θα απαιτείται χρόνος αναμονής.

Ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στις Σέρρες


Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφτηκε και το Πάρκο Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Καραμανλής», όπου είχε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Σερρών Γιάννη Δεσποτίδη, με αντικείμενο την πρόταση ίδρυσης Αρχαιολογικού Μουσείου στις Σέρρες, σε χώρο του π. Στρατοπέδου Παπαλουκά και σε διατηρητέα κτήρια του στρατοπέδου, για τα οποία δεν έχουν καθοριστεί χρήσεις, ιδιοκτησίας του Δήμου Σερρών.