Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνου Μπούμπα, με θέμα «Τραγική καθυστέρηση των εργασιών που αφορούν στον Τύμβο Καστά», έδωσε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Περιμένουμε να μπορέσει ο Τύμβος Καστά να είναι επισκέψιμος, όπως αρμόζει στην ιστορία, όπως αρμόζει στην παγκόσμια ακτινοβολία που έχει, προκειμένου αυτό να αλλάξει όλα τα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής. Τι γίνεται, όμως; Μέχρι και χθες είναι μία ερημοποιημένη, εγκαταλελειμμένη υπόθεση», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

Η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού


Η υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, ανέφερε μεταξύ άλλων:
 
- Σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, δεν υφίσταται θέμα στατικότητας του μνημείου ούτε επικινδυνότητας για τους επισκέπτες. Έχουν, ήδη, υλοποιηθεί τα σημαντικότερα έργα που αφορούν στην αποκατάσταση της αρχικής γεωμετρίας του Τύμβου και στην προστασία του ταφικού μνημείου από τις ωθήσεις των εδαφών που το περιβάλλουν.

- Έχουν, ήδη, εξασφαλιστεί συνολικά οι συνθήκες προστασίας του μνημείου και αντιμετώπισης των κινδύνων, ώστε να είναι εγγυημένη η απρόσκοπτη πρόοδος των εργασιών. Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες της συντήρησης του τοιχογραφικού και του γλυπτικού διακόσμου, που προηγούνται των αναστηλωτικών εργασιών.

- Η πράξη στερέωση-συντήρηση-αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείου Τύμβου Καστά, όπως εντάχθηκε το 2017 στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας, περιελάμβανε επτά υποέργα. Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί τα τέσσερα, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

- Ολοκληρώθηκαν οι υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου, οι χωματουργικές υδραυλικές εργασίες, οι γεωτεχνικές παρεμβάσεις εξωτερικής προστασίας του ταφικού μνημείου και οι ανασκαφικές εργασίες.

- Στο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας βρίσκεται το έργο για την κατασκευή κελύφους προστασίας και ανάδειξης μέρους του αρχαιολογικού χώρου και είναι σε εξέλιξη και το υποέργο των εργασιών συντήρησης που έπονται των αναστηλωτικών.

- Το υποέργο που αφορά στο σημαντικό έργο της διδακτικής αποκατάστασης του περιβόλου προχωρεί κανονικά.

Έχουν ταυτιστεί είκοσι πέντε από τους μεγάλους λίθους του μαρμάρινου περιβόλου. Έχει τοποθετηθεί γερανογέφυρα για να μπορεί να γίνει αυτή η εργασία. Έχουν αποκατασταθεί, ήδη, οι εννέα και τις υπόλοιπες ημέρες θα τοποθετηθούν άλλοι δέκα.

- Προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχεια των εργασιών, να αποδοθεί σωστά στο κοινό το Μνημείο και κυρίως στους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Αμφίπολης, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το έργο θα περάσει phasing στην επόμενη προγραμματική περίοδο, ώστε να μην υπάρξει καμία διακοπή.

- Ως προς τις απαλλοτριώσεις, έχουν ολοκληρωθεί και έχουν καταβληθεί και τα χρήματα στους δικαιούχους στις 5 Μαΐου του 2023.