Ο Αλέξανδρος Κατηγούδης είναι ένας από τους ζωγράφους της νεότερης γενιάς. Έζησε στην Αγγλία και τα τελευταία 2,5 χρόνια ζει στην Ελλάδα. Ο καταξιωμένος εικαστικός μιλά στα parapolitika.gr για τη μεγάλη του αγάπη, τη ζωγραφική και τι τον εμπνέει.

Η συνέντευξη

-Πες μου για εσένα

Γεννήθηκα στο Houston και μεγάλωσα στον Κορυδαλλό. Ζωγραφιζω απο πολυ μικρη ηλικια αλλα σπουδασα διοικηση ανθρωπινου δυναμικου. Εζησα στην Αγγλια, τη Σκοτια και την Αμερικη αλλα τα τελευταια 2,5 χρονια ειμαι στην Ελλαδα παλι.



-Τι σου δίνει η ζωγραφική;

Η ζωγραφική είναι από τις πρώτες δημιουργικές εκφάνσεις του ανθρώπου. Είναι ανάγκη για τον άνθρωπο και αυτό το βλέπεις από τα μικρά παιδιά που προσπαθούν να ζωγραφίσουν χωρίς να τους δείξεις κάτι. Εμένα μου ενισχύει την αυτοεκτίμηση, με ταξιδεύει σε παράλληλα σύμπαντα και με βοηθάει στην έκφραση.



-Τι σε εμπνέει;

Οι εσωτερικές καταστάσεις, το τι συμβαίνει γύρω μου και άλλα. Όπως είχε πει και η Nina Simone είναι καθήκον μας η τέχνη μας να αντικατοπτρίζει τους καιρούς, είτε είμαστε ζωγράφοι, μουσικοί ή ποιητές.

-Πιστεύεις πως η ζωγραφική έχει κάποιο μέλλον;

Φυσικά! Έχει παρελθόν, παρόν και λαμπρό μέλλον.



-Ποια θεωρείς τη μεγαλύτερή σου επιτυχία;

Δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τη συμμετοχή μου στο  Art Basel, Miami το 2018 & 2019. Μεγάλη επιτυχία είχαν και το Back To The Future (2022) σε συνεργασία με τον DYNOZ ART ATTACK όπως επίσης και το Wonderlies (2023) σε συνεργασία με την Παυλίνα Μπεχράκη.   

-Πως καταφέρνεις να κρατάς τον εαυτό σου τόσο γειωμένο;

Εχει γινει δουλεια από το σπίτι (γέλια).



-Ποια τα σχέδιά σου για το μελλον;

Δυστυχώς δεν μπορώ να τα αποκαλυψω ολα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ετοιμάζω μαζί με άλλους καλλιτέχνες έκθεση με τίτλο UNHEARD VOICES τα εγκαίνια θα γίνουν στις 26 Ιουνίου (Διεθνής Ημέρα Κατά Των Βασανιστηρίων) και πολύ μεγάλο ποσό των εσόδων θα πάει για το συγκεκριμένο σκοπό. Επίσης ιδρύθηκε η ομάδα The Clownz και να περιμένετε πολύ δημιουργικά πράγματα.