Την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023, στις 19:00, η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει το τέταρτο και τελευταίο αφιέρωμα της σειράς με τίτλο «Κορυφαίοι σκηνοθέτες-σπουδαίες αμερικανικές ταινίες».

Αυτή τη φορά παρουσιάζεται ο Orson Welles (1915-1985), ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της Ιστορίας, όχι μόνο του αμερικανικού, αλλά του παγκόσμιου σινεμά. Γεννημένος στην Κενόσα του Γουισκόνσιν, ο Welles κατέκτησε σύντομα το χώρο του θεάτρου και του ραδιοφώνου, και αργότερα έκανε το ίδιο με τον κινηματογράφο υπογράφοντας, στις αρχές της δεκαετίας του 1940, την σκηνοθεσία της θρυλικής ταινίας «Ο πολίτης Κέιν» (Citizen Kane, 1941), στην οποία και πρωταγωνιστεί στον ρόλο του τίτλου. Ωστόσο, με την ιδιαίτερη, εκρηκτική προσωπικότητά του, ο Welles ήρθε συχνά σε μετωπική σύγκρουση με το «σύστημα» των αμερικανικών στούντιο και έζησε μια θυελλώδη ζωή, ως επαγγελματίας αλλά και ως ιδιώτης. Το αποτέλεσμα ήταν να κερδίσει μια θέση ανάμεσα στις πιο παρεξηγημένες περιπτώσεις ιδιοφυών καλλιτεχνών (και όχι μόνο του κινηματογράφου).

Στην εκδήλωση θα προβληθούν σκηνές από ταινίες του Welles και πάνω σ’ αυτές θα γίνει συζήτηση για τον σκηνοθέτη και το έργο του και με το κοινό.

Θα μιλήσουν ο Λουκάς Κατσίκας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» και κριτικός κινηματογράφου και ο Γιάννης Ζουμπουλάκης, κριτικός κινηματογράφου.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Μάκης Προβατάς.

Ημερομηνία
Πέμπτη 11 Μαΐου 2023, 19:00
Διεύθυνση
Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Αθήνα
Είσοδος
Είσοδος ελεύθερη