zoyboylaki
Πολιτισμός

Γκαλερί Ζουμπουλάκη: Ζωγραφικά και γλυπτικά έργα της Ισπανίδας Clara Cebrián μιλούν για την ενηλικίωση (εικόνες)

Από 1 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου 2023

Στην έκθεση ‘Hello Adulthood’ η Cebrián χαιρετίζει την ενήλικη ταυτότητα διαμορφώνοντας ένα σύμπαν αυθόρμητων σκέψεων

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Ισπανίδας εικαστικού Clara Cebrián στην Ελλάδα, με τίτλο "Hello Adulthood", που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 1η Ιουνίου 2023.

Στην πρώτη της μεγάλη ατομική έκθεση στην Αθήνα, η Clara Cebrián διερευνά τι σημαίνει να είσαι ενήλικας στη σημερινή εποχή, αντιπαραβάλλοντας στερεότυπα που συνοδεύουν την ενηλικίωση με παιδικές φαντασιώσεις.

thumbnail_Clara_Cebrian_My_aunts_house_2023_Oil_on_canvas_60x50cm_photo_credits_by_ThanassisGatos__ZoumboulakisGalleries

Το πολυδιάστατο έργο της Cebrián περιπλέκει ιδέες αφαίρεσης, αναπαράστασης και υλικότητας καθώς επεξεργάζεται ένα σύνολο εικονογραφικών και αυτοβιογραφικών αναφορών, προσδίδοντας έντονο αφηγηματικό περιεχόμενο στα πιο απλά αντικείμενα και καταστάσεις.

Στο ‘Hello Adulthood’ η Cebrián χαιρετίζει την ενήλικη ταυτότητα διαμορφώνοντας ένα σύμπαν αυθόρμητων σκέψεων που αγγίζουν ζητήματα κοινωνικά αποδεκτών ‘ενήλικων’ συμπεριφορών και δραστηριοτήτων.

thumbnail_Clara_Cebrian_Pearl_Harbour_2023__Oil_pencil_and__pastel_on_cans

Η ζωγραφική


Στις ζωγραφικές αφηγήσεις της, η ενηλικίωση παίρνει τη μορφή μιας ψηλής βουνοκορφής στην οποία όταν φτάσουμε, ανακαλύπτουμε ότι αυτή η κορυφή, αποτελεί τελικά μια απέραντη επίπεδη γη που απαιτεί προσπάθεια για διαρκή ανάπτυξη. Τα ευφάνταστα έργα της πυροδοτούν πληθώρα συνειρμών από επαναλαμβανόμενα μοτίβα που ανατρέχουν στην ιδέα της ρουτίνας και της σταθερότητας, σε οικιακά αντικείμενα και εργασίες που αποτίουν φόρο τιμής στη σχολαστική οικιακή οργάνωση που προτείνουν συνήθως οι γονείς στα ανήλικα παιδιά τους.

Η γλυπτική


Στις παιγνιώδεις γλυπτικές της εγκαταστάσεις, περιπλέκει τις εφαρμοσμένες με τις καλές τέχνες, ενσωματώνοντας υλικά που έχει συλλέξει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της. Η αίσθηση του εαυτού δεν είναι κάτι στατικό, αλλά εξελίσσεται και μεταβάλλεται συνεχώς. Η Cebrián αποδίδει συμβολική αξία -τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά- σε κοινωνικούς ρόλους, εμπειρίες και αντικείμενα, καλώντας μας να αναλογιστούμε το βάρος που συσσωρεύουμε και τον αντίκτυπο που έχει αυτό στην δόμηση μιας ενήλικης ταυτότητας που δεν ορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τη βιολογική ανάπτυξη ή από θεσμοθετημένα κριτήρια.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων το κοινό καλείται να διαδράσει με τα έργα, με την παρουσία της καλλιτέχνιδος ακολουθώντας τις οδηγίες της.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα


Η Clara Cebrián (1991, Ισπανία) αποφοίτησε το 2013 από το London College of Communication με πτυχίο στο Design for Interactive and Moving Image. Η Clara επιδιώκει να προβάλλει τις ιδέες της μέσω σκόπιμα απλών διαδικασιών, αποδίδοντας προσοχή σε καθημερινά αντικείμενα ή ιδέες. Στο έργο της προσεγγίζει την αφαίρεση που αντανακλά το δικό της δημιουργικό σύμπαν εμπνευσμένο από την καθημερινότητά της, με παραστατικές λεπτομέρειες αναμεμειγμένες με λέξεις οι οποίες αφηγούνται τόπους μνήμης και συναισθήματα.

Το 2015 πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση στην γκαλερί Slowtrack στη Μαδρίτη, με τίτλο "Bullfighters and Rockets", και έκτοτε έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων οι, "Made in China", στο We Collect, Μαδρίτη, "Toreros y Cohetes", στο Slowtrack, Μαδρίτη και την περφόρμανς, "IKEAA" στο Cerámicas Suro, GDL, Μεξικό, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Το 2018 ήταν υπότροφη του Proyectote Residency, που διοργανώθηκε από την Galeria Hispanica, στο Μεξικό.

Το 2020 είχε ένα ατομικό περίπτερο στο Salon Acme Art Fair, στην Πόλη του Μεξικού και, ήταν artist-in-residence στο Residency Hotel el Ganzo, Baja california, Μεξικό. Τον Οκτώβριο του 2023 θα συμμετάσχει στο Art Residency, Utopias Domesticas, Casabanchel στη Μαδρίτη, Ισπανία.

Της απονεμήθηκε το βραβείο Video Talent Award (2013), από το Ίδρυμα Banco Santander στην Ισπανία. Για το έργο της έχει λάβει δημοσιεύσεις στην VOGUE Spain, EL CULTURAL, Piece With Artist, ABC CULTURAL, DesignBoom, μεταξύ άλλων. Σήμερα ζει και εργάζεται μεταξύ Μαδρίτης, Σικελίας και της Πόλης Του Μεξικού.

Πληροφορίες
Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιουνίου – 1 Ιουλίου 2023
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20
Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ. & Παρ. 11.00 -20.00
Τετ. & Σάβ. 11.00 –15.00
Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

TAGS: