Παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες θα βρεθούν στη χώρα μας το Καλοκαίρι για να συναντηθούν με το ελληνικό κοινό στο Ηρώδειο, προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ Αθηνών, που έχει ως θεματική φέτος την έννοια της Ελευθερίας.

Τρία από τα κορυφαία σύγχρονα ονόματα της κλασικής μουσικής, η καταξιωμένη Γερμανίδα βιολονίστρια Άννε-Ζοφί Μούτερ, ο Κινέζος σούπερ σταρ του πιάνου Λανγκ Λανγκ και ο θρυλικός Γερμανός αρχιμουσικός Κρίστοφ Έσενμπαχ έρχονται στην Αθήνα για δύο από τις πιο αναμενόμενες συναυλίες του φετινού Φεστιβάλ.

AEF2023-Anne-Sophie_Mutter2

Η κορυφαία ερμηνεύτρια Άννε-Ζοφί Μούτερ θα παίξει στο Ηρώδειο σήμερα 12 Ιουνίου σόλο σε τρία κοντσέρτα και στο αφιερωμένο στην ίδια Νονέτο του Αντρέ Πρεβέν, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Μια ξεχωριστή μουσική στιγμή για το Φεστιβάλ αποτελεί η συνάντηση του αρχιμουσικού Κριστόφ Έσενμπαχ που έχει κατακτήσει τα πόντιουμ κορυφαίων ορχηστρών παγκοσμίως και του πληθωρικού σύγχρονου αστέρα του πιάνου Λανγκ Λανγκ, που στις 15 Ιουλίου συνυπογράφουν ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα του καλοκαιριού.

AEF2023-Lang_Lang_Olaf_Heine

Τον Ιούνιο

Ο Τζον Κέιλ, ο Ουαλός μουσικός που έγραψε ιστορία με τους Velvet Underground, έρχεται στο Ηρώδειο στις 19 Ιουνίου για μια μουσική αναδρομή σε μια πορεία που καλύπτει πάνω από έξι δεκαετίες, με αρκετό κλασικό υλικό αλλά και τραγούδια από τον νέο του δίσκο Mercy, που έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές από τον παγκόσμιο μουσικό τύπο.

Οι Waterboys που έχουν ιδιαίτερη σχέση με το ελληνικό κοινό, φέτος φέρνουν για πρώτη φορά τη μελωδικότητα και τον λυρισμό τους στο Ηρώδειο, όπου θα εμφανιστούν στις 22 Ιουνίου.

Nils-Frahm-01

Στις 23 Ιουνίου θα χαρίσει στο εγχώριο κοινό μια αξέχαστη, μυσταγωγική βραδιά ο βερολινέζος πιάνίστας Νιλς Φραμ, που είναι τόσο ταυτισμένος με τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ κλασικής και ηλεκτρονικής μουσικής, όσο κανείς άλλος μουσικός.

Μια μέρα αργότερα στις 24 Ιουνίου, θα τραγουδήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο βραβευμένος με δύο Γκράμι, Γκρέγκορι Πόρτερ, που έφερε τη σύγχρονη τζαζ στα αυτιά χιλιάδων ανθρώπων με τη ζεστή, βαρύτονη φωνή του.

Στις 27 Ιουνίου θα βρεθεί στο Ηρώδειο μια από τις πιο δημοφιλείς post-rock μπάντες του πλανήτη, οι Ισλανδοί Sigur Rós. Οι μακρόσυρτες υπνωτιστικές συνθέσεις τους, αν και τραγουδισμένες εξ ολοκλήρου στα ισλανδικά ή με καθόλου στίχο, καταφέρνουν να μιλούν μια μουσική γλώσσα οικουμενική.

Τον Ιούλιο

Ο Ιούλιος μπαίνει με τη συναυλία του Αλεξάντρ Ντεσπλά (1/7), ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής. Ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης θα διευθύνει την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ σε μια συναυλία που θα περιλαμβάνει τις σημαντικότερες συνθέσεις του για τον κινηματογράφο.

Μετά την κατανυκτική εμπειρία που πρόσφερε στο κοινό του Ηρωδείου το 2021, ο κορυφαίος δεξιοτέχνης στο ούτι Ανουάρ Μπραχέμ επιστρέφει θριαμβευτικά στις 5 Ιουλίου. Από τους πλέον καινοτόμους συνθέτες στο είδος του, συνδυάζει πλήθος μουσικών ιδιωμάτων, από την αραβική μουσική παράδοση και το ηχόχρωμα της Μεσογείου μέχρι τη λόγια δυτική μουσική παράδοση και την τζαζ, ενώ με το κουαρτέτο του έχει εξασφαλίσει μια εξέχουσα θέση στην τζαζ μουσική σκηνή.

Στις 8 Ιουλίου θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο «τζαζ τραγουδιστής της χιπ χοπ γενιάς», José James, που με το μοναδικό ηχόχρωμα της φωνής του και το βάθος της ερμηνείας του κινείται αβίαστα μεταξύ σόουλ, φανκ, χιπ χοπ και house, τιμώντας πάντα τις γκόσπελ και μπλουζ ρίζες της τζαζ.

Στις 10 Ιουλίου οι αγαπημένοι James με τις αξέχαστες εμφανίσεις στην Ελλάδα, έρχονται για να γιορτάσουν μαζί μας τα 40 χρόνια της μουσικής τους πορείας σε μια μαγική βραδιά στο πλαίσιο της περιοδείας James Lasted Orchestral Tour – 40th Anniversary.

Κορυφαία μορφή της σύγχρονης μουσικής, ο εμβληματικός τζαζ πιανίστας Χέρμπι Χάνκοκ που έχει τιμηθεί με αμέτρητα βραβεία, θα συναντηθεί με το αθηναϊκό κοινό στις 11 Ιουλίου, ενώ η διάσημη αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ Melody Gardot έρχεται στις 12 Ιουλίου στο Ηρώδειο για να ταξιδέψει το φεστιβαλικό κοινό με την βελούδινη φωνή της και με τις θαυμάσιες μπλουζ, φολκ και λάτιν ερμηνευτικές της προσμείξεις.

kraftwerk

Το εμβληματικό συγκρότημα Kraftwerk από το Ντίσελντορφ που κυριολεκτικά δημιούργησε την ηλεκτρονική μουσική στη δεκαετία του 1970, και με κάθε νέο δίσκο του επανακαθόριζε την πορεία που θα ακολουθούσε το είδος τα επόμενα χρόνια θα ανέβει στη σκηνή στις 16 Ιουλίου.

Τέλος στις 17 Ιουλίου ο Ζιλμπέρτο Ζιλ στο πλαίσιο της περιοδείας «Aquele Abraço Tour» για τα 60 χρόνια της καριέρας του, επανέρχεται στο Ηρώδειο, σε μια αποχαιρετιστήρια συναυλία που θα μας συγκινήσει βαθιά. Η φωνή και τα τραγούδια του έχουν ταυτιστεί μοναδικά με τη βραζιλιάνικη ψυχή και εξακολουθούν να μας συνεπαίρνουν.