Το 42ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2023 υποδέχεται το κοινό στην Παραλία του Λευκού Πύργου από την Παρασκευή 23 Ιουνίου έως και την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023, όπου κάθε απόγευμα επί 17 ημέρες θα μας συστήσει παλιούς και νέους αγαπημένους «φίλους».

Το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2023 είναι αφιερωμένο σε δύο πολύ σημαντικούς ποιητές:

- στον ποιητή και ευεργέτη της Θεσσαλονίκης Γιώργο Βαφόπουλο (120 χρόνια από τη γέννησή του, 1903-2023) για την προσφορά του στα γράμματα και στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και 

- στον Ποιητή Κωστή Παλαμά (80 χρόνια από το θάνατό του, 1943-2023) για την προσφορά και το μεγαλείο του στα ελληνικά γράμματα.

Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Παραλία, ενώ, όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βιβλίου θα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων.

Για 17 ημέρες τα λευκά κιόσκια, που τόσο αγαπούν οι βιβλιόφιλοι της πόλης αλλά και όλης της Βορείου Ελλάδας, θα ομορφύνουν τους καλοκαιρινούς μας περιπάτους, με όλα τα βιβλία της σύγχρονης ελληνικής βιβλιοπαραγωγής.

Χιλιάδες τίτλοι βιβλίων θα μας περιμένουν στοιβαγμένοι με τη σειρά στους πάγκους των εκδοτικών οίκων, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να τα αποκτήσουν και να μοιραστούν μαζί τους πανέμορφα ταξίδια στον ατελείωτο κόσμο της γνώσης.

Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, εκτός από τις ημερομηνίες διεξαγωγής, κυκλοφόρησαν και την επίσημη αφίσα της διοργάνωσης, όπου βλέπουμε τα λευκά κιόσκια πίσω και δίπλα από τις εμβληματικές «Ομπρέλες», το διάσημο γλυπτό του Ζογγολόπουλου που κοσμεί τη Νέα Παραλία.

Κατά τη διάρκεια του 42ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2023, οι δημιουργοί, συγγραφείς και εκδότες θα έχουν ξανά τη δυνατότητα να έρθουν κοντά στο αναγνωστικό κοινό, να συνομιλούν μαζί τους και να υπογράφουν τα βιβλία τους καθημερινά στα εκδοτήρια των εκδοτικών τους οίκων.

Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί και το πλούσιο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων από τους διοργανωτές και οι δράσεις που θα πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 23 Ιουνίου έως και τις 9 Ιουλίου 2023.

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2023 συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού – υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας - Θράκης).