Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μετά τη συγκινητική ανταπόκριση του κοινού στις περσινές εκδηλώσεις του στη Βόρεια Εύβοια, έρχεται για δεύτερη χρονιά πιο κοντά στους κατοίκους της, συνεχίζοντας, αυτό το καλοκαίρι αλλά και το φθινόπωρο, το πιλοτικό πρόγραμμα «Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια‒Οι Γέφυρες της Μουσικής».

Πρόκειται για μια σημαντική δράση που εγκαινιάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το 2022 και στοχεύει στην πολιτιστική αναζωογόνηση της περιοχής, φιλοδοξώντας να θέσει τα θεμέλια για την ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών με μακροπρόθεσμη προοπτική.

Το φετινό πρόγραμμα αρχίζει στις 15 Ιουλίου, ολοκληρώνεται στα τέλη Νοεμβρίου 2023 και πραγματοποιείται στη Λίμνη Ευβοίας, στην Αγία Άννα, στο Πευκί, στην Αιδηψό, στις Γούβες, στις Ροβιές και στο Μαντούδι, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Περιλαμβάνει αμιγώς μουσικές εκδηλώσεις ‒ξεχωρίζουν οι συναυλίες του Μανώλη Μητσιά (15.07), της Ελένης Τσαλιγοπούλου (22.07) και της Άλκηστης Πρωτοψάλτη (29.07)‒, αλλά και συνδυαστικές με άλλες τέχνες, όπως ο κινηματογράφος, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις.

Το πρόγραμμα


Το πρόγραμμα «Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια–Οι Γέφυρες της Μουσικής» περιλαμβάνει τρεις μεγάλες ενότητες:

· Φεστιβάλ «Ο Ιούλιος των τραγουδιών» | 15–29 Ιουλίου

· «Φωνές του φθινοπωρινού δάσους» | 15–30 Οκτωβρίου

· Εκπαιδευτικά προγράμματα | Οκτώβριος–Νοέμβριος

Το σχέδιο χρηματοδοτείται ειδικά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο στηρίζει την υλοποίηση του προγράμματος «ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ» της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο. Το πολιτιστικό πρόγραμμα του Μεγάρου υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας, τους Δήμους Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας και Ιστιαίας–Αιδηψού καθώς και με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ.

Φεστιβάλ

«Ο Ιούλιος των τραγουδιών» | 15–29 Ιουλίου

Σε αυτό τον «Ιούλιο των τραγουδιών», τρεις αγαπημένοι καλλιτέχνες θα βρεθούν κοντά στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας και στους επισκέπτες της. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το γεμάτο επιτυχίες μουσικό ταξίδι των πενήντα χρόνων του Μανώλη Μητσιά, οι τρεις γενιές που αγάπησαν την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και η τριαντάχρονη παρουσία της Ελένης Τσαλιγοπούλου στην ελληνική μουσική σκηνή αποτελούν αδιάψευστα τεκμήρια μιας εντυπωσιακής μουσικής πορείας. Μιας πορείας γεμάτης ζωντάνια και φρεσκάδα που συναντά πάντοτε τη μεγάλη αγάπη και την καταλυτική παρουσία του κοινού.

Σάββατο 15 Ιουλίου | 21:30 | Μανώλης Μητσιάς | «50 χρόνια χρυσάφι» | Λίμνη Ευβοίας

Το Φεστιβάλ «Ο Ιούλιος των τραγουδιών» αρχίζει το Σάββατο 15 Ιουλίου στη Λίμνη, με τη συναυλία «50 χρόνια χρυσάφι» του Μανώλη Μητσιά που, με την ευγένεια και το σπάνιο ήθος του, θα ξεδιπλώσει τη σπουδαία του διαδρομή σε μια ξεχωριστή βραδιά, αφιερωμένη στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας. Σε αυτό το μαγευτικό μουσικό οδοιπορικό, ο Μανώλης Μητσιάς και η ορχήστρα του θα σταθούν σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες των 50 ετών της καλλιτεχνικής του πορείας, σε μουσική των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Δήμου Μούτση, Γιάννη Σπανού, Θάνου Μικρούτσικου, Λουκιανού Κηλαηδόνη, Σταμάτη Κραουνάκη, και σε στίχους και ποίηση των Νίκου Γκάτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Γιάννη Ρίτσου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μάνου Ελευθερίου, Λίνας Νικολακοπούλου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Αχιλλέας Γουάστωρ (πιάνο). Συμμετέχουν επίσης οι μουσικοί: Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι), Γιώτης Σαμαράς (κιθάρα), Γιώργος Τσιατσούλης (ακορντεόν), Σταύρος Καβαλιεράτος (ηλεκτρικό μπάσο). Συμπαραγωγή: Cricos-Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σάββατο 22 Ιουλίου | 21:30 | Ελένη Τσαλιγοπούλου | Παραλία Αγίας Άννας

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου μας προσκαλεί σε ένα διονυσιακό πάρτι-πανηγύρι στην τεράστια τροπική παραλία της Αγίας Άννας, το Σάββατο 22 Ιουλίου! Ύστερα από μία πορεία που μετρά 30 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην ελληνική μουσική σκηνή, επιλέγει φέτος να παρουσιάσει τις πιο ξεχωριστές στιγμές της σε μια συναρπαστική καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, συνδυάζοντας στο πρόγραμμά της την ελληνική μουσική παράδοση, λαϊκά, ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια και σύγχρονες διασκευές των τραγουδιών του Απόστολου Καλδάρα. Από το πρόγραμμά της δεν θα λείψουν, βέβαια, και εμβληματικά τραγούδια που αγαπήσαμε, όπως τα ερμήνευσε η ίδια σε πρώτη εκτέλεση. Μαζί της εμφανίζονται οι μουσικοί: Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου (κιθάρες), Απόστολος Τσαρδάκας (κανονάκι), Γιάννης Πούλιος (βιολί),Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι, μπουζούκι), Άγης Παπαπαναγιώτου (μπάσο), Βασίλης Γιασλακιώτης (τύμπανα). Συμπαραγωγή: Prospero-Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σάββατο 29 Ιουλίου | 21:30 | Άλκηστις Πρωτοψάλτη | «Έξω καρδιά» | Πευκί

Το Φεστιβάλ κλείνει το Σάββατο 29 Ιουλίου με τη συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη στο Πευκί, η οποία υπόσχεται στο κοινό μια διαφορετική μουσική συνάντηση, στέλνοντας σε όλους το μήνυμα «Έξω καρδιά»! Θα μοιραστεί μαζί μας, μεταξύ άλλων, το νέο της τραγούδι με τίτλο «Θα στο λέω». Σε αυτή τη μουσική βραδιά, η αγαπημένη ερμηνεύτρια θα φέρει το παρελθόν και το παρόν σε μουσική ισορροπία, καλύπτοντας με τα τραγούδια της όλο το φάσμα του κοινού της, το οποίο αποδεδειγμένα πλέον ανήκει σε τρεις διαφορετικές γενιές. Η εντυπωσιακή επιτυχία των συναυλιών της είναι αναμφισβήτητα το γεγονός του καλοκαιριού, ενώ το ρεπερτόριό της, η συγκλονιστική φωνή της και η αξεπέραστη ενέργειά της πάνω στη σκηνή είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ξεχωριστή.

Μαζί της, επί σκηνής, οι μουσικοί: Θωμάς Κοντογεώργης (πιάνο), Πέτρος Βαρθακούρης (μπάσο), Κώστας Καρακατσάνης (βιολί, κιθάρα, φυσαρμόνικα), Ανδρέας Λάσος (κιθάρες), Κώστας Μυλωνάς (ντραμς).

«Φωνές του φθινοπωρινού δάσους»

15–30 Οκτωβρίου

Μετά το καλοκαίρι, το Μέγαρο θα συνεχίσει να είναι παρόν στη Βόρεια Εύβοια με τις «Φωνές του φθινοπωρινού δάσους», παραμένοντας σταθερό στην πεποίθηση ότι, όταν οι επισκέπτες φεύγουν, οι κάτοικοι των απομονωμένων χωριών και περιοχών έχουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη του πολιτισμού και της ζωντανής μουσικής. Σε ένα καφενείο, σε μια πλατεία, σε ένα σχολείο, γνωστοί έλληνες καλλιτέχνες θα συναντήσουν το τοπικό κοινό και θα τραγουδήσουν με μικρά ευέλικτα σχήματα.

Στο φθινοπωρινό πολιτιστικό πρόγραμμα του Μεγάρου, που θα φιλοξενηθεί στις Γούβες, στις Ροβιές και το Μαντούδι, συμμετέχουν ο Μανώλης Μητσιάς, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η αγαπητή στην Εύβοια τραγουδίστρια Χριστίνα Μπελμέζου.

Εκπαιδευτικά προγράμματα στη Βόρεια Εύβοια

Οκτώβριος–Νοέμβριος

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε περιοχές της ελληνικής Περιφέρειας με περιορισμένη δυνατότητα διοργάνωσης βιωματικών μουσικών δράσεων μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Φέτος, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μεγάρου θα πραγματοποιηθούν στο Πευκί, στην Αιδηψό, τη Λίμνη και την Αγία Άννα.

Αυτό το φθινόπωρο, τα νεαρά μέλη της Underground Youth Orchestra, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Κώστα Ηλιάδη, θα συναντηθούν με παιδιά από σχολεία της Βόρειας Εύβοιας. Θα τους παρουσιάσουν τα μουσικά όργανα, θα τα εισαγάγουν στις έννοιες της ενορχήστρωσης και θα τους προτείνουν μια μουσική διαδρομή αντίστροφα στον χρόνο με πολύ χιούμορ και κατανοητά μουσικά παραδείγματα, πέρα από τα ακαδημαϊκά στερεότυπα.

Τέλος, τα παιδιά θα απολαύσουν την προβολή της αριστουργηματικής κωμωδίας «Ο Χρυσοθήρας» του Τσάρλι Τσάπλιν με ζωντανή μουσική συνοδεία από τον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο. Η προβολή συνδυάζεται με βιωματικό εργαστήριο, στο οποίο ο γνωστός πιανίστας και συνθέτης θα μυήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες στα μυστικά της κινηματογραφικής μουσικής και της σχέσης μουσικής-εικόνας, μέσω της χρήσης απλών φορητών οργάνων από τα παιδιά, όπως κρουστών, κιθάρας, ακορντεόν, αυτοσχέδιων οργάνων κ.λπ.

Πληροφορίες http://www.megaron.gr