Η αγάπη της για Τέχνη είναι τεράστια και διαχρονική, καθώς από πολύ μικρή είχε την επιθυμία να συμμετέχει σε πολιτιστικές δράσεις σε όλους τους τομείς. 
Ο λόγος για τη Βασιλική Σιαντή, την υπερδραστήρια Art Director της Sianti Gallery, η οποία με βασικό της εφόδιο την εμπειρία που απέκτησε στη διεθνή Αγορά Τέχνης κοντά σε κορυφαίους οργανισμούς, όπως είναι η Saatchi Gallery και ο οίκος Sotheby’s, επέστρεψε το 2016 από το Λονδίνο στην Ελλάδα για να αναλάβει τη διοίκηση της Sianti Gallery.

Από τον ρόλο της ως Art Director συνεργάζεται με τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες ως επιμελήτρια των εκθέσεών τους και ως σύμβουλος σε ζητήματα αγοράς, προβολής και προώθησης της δουλειάς τους. Παράλληλα αναζητεί και προσελκύει νέους καλλιτέχνες, ανανεώνοντας συνεχώς το δυναμικό της Sianti Gallery. Με στόχο την καλύτερη ενημέρωσή της, διατηρεί και δημιουργεί επαφές με τη διεθνή εικαστική σκηνή εστιάζοντας στις επικρατέστερες τάσεις της αγοράς. Με όραμα να αποκαλύψει σε φιλότεχνους και μη την ανθρώπινη πλευρά των καλλιτεχνών επισκέπτεται τα ατελιέ τους και τους παρακολουθεί επί το έργον. Τα βίντεο που προκύπτουν από τις συναντήσεις αυτές δημιουργούν μια ευκαιρία σύνδεσης μεταξύ Κοινού και Καλλιτέχνη.

18-scaled

Από το ίδιο όραμα σύνδεσης Κοινού – Καλλιτεχνών, προέκυψε η ιδέα ξεναγήσεων σε σημαντικά μουσεία της Αθήνας με τη συνεργασία των εκάστοτε επιμελητών και διευθυντών. Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023 με τρία μουσεία, σημείωσε χιλιάδες προβολές στο YouTube σε πανελλήνιο επίπεδο μέσα σε λίγους μήνες, αποδεικνύοντας την ανάγκη για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Τα παιδιά, όπως και η Τέχνη, έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά της. Γι’ αυτόν τον λόγο δημιούργησε το 2017 μια γκαλερί φιλική προς αυτά, με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που βοηθούν τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι οι καλλιτέχνες είναι απλώς άνθρωποι, και όχι μυθικοί και απρόσιτοι χαρακτήρες. Παράλληλα οργανώνει κάθε χρόνο μια χριστουγεννιάτικη έκθεση, όπου οι καλλιτέχνες προσφέρουν δωρεάν κάποιο έργο, οι επισκέπτες στηρίζουν την προσπάθεια μέσω λαχνών και η γκαλερί δωρίζει όλα τα έσοδα των λαχνών στα Παιδικά Χωριά SOS.

Πάνω απ' όλα, όμως, αυτό που συγκινεί τη Βασιλική είναι η ώθηση που δίνει η Τέχνη σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Αφοσιωμένη σε αυτόν τον σκοπό συμμετέχει ενεργά σε κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα, συλλογική ή ατομική, που μπορεί να φέρει την Τέχνη κοντά σε Όλους.

Τι θα δούμε φέτος στη Sianti Gallery; Ποιες εκθέσεις σχεδιάζετε;


Με μία βαρυσήμαντη ομαδική έκθεση ανοίγουμε την αυλαία. Τρεις ιστορικές προσωπικότητες ο Κώστας Βαρώτσος, ο Κώστας Πανιάρας και ο Σωτήρης Σόρογκας παρουσιάζονται σε έναν ουσιαστικό διάλογο σε μια «γλώσσα μυστική» (τίτλος της έκθεσης), ενώ ακολουθεί ο Χρήστος Αντωναρόπουλος με εξπρεσιονιστική διάθεση. Πλησιάζοντας στα Χριστούγεννα, έχουμε την καθιερωμένη έκθεση των Μικρών Ζωγραφικών έργων, που καταρρίπτουν τον μύθο ότι τα σημαντικά έργα είναι και μεγάλα σε διαστάσεις. Ακολουθεί ο Θανάσης Λάλας που απεικονίζει την εποχή μέσα από μία ποπ χρωματιστή οπτική, για να τον διαδεχθεί η Σοφία Φωτιάδου με έργα που κινούνται ανάμεσα στην αίσθηση και την παραίσθηση. Ο γλύπτης Στέλιος Γαβαλάς καθιστά σαφή τη δυναμική επιβολή των διαφορετικών υλικών σε μία γλυπτική κατασκευή. Η σεζόν μας κλείνει με δύο ανυπέρβλητα ονόματα, εκείνα του Φασιανού και του Τσαρούχη, που δεν χρειάζονται συστάσεις, καθώς έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ευρωπαϊκή εικαστική σκηνή.

Μετά τη δυσκολία της πανδημίας του κορονοϊού, έχει αυξηθεί η κίνηση στην αγορά της Τέχνης;

Η πανδημία του κορονοϊού μάς δίδαξε ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Και το έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι μας, αν αναλογιστούμε τη ζωή μας δύο χρόνια πριν, όταν η πανδημία καιροφυλακτούσε σε κάθε μας ανάσα! Με όλα τα άσχημα γεγονότα που ακολούθησαν και μετά την πανδημία όλοι μας έχουμε την ανάγκη για ασφάλεια και ηρεμία. Ένα καταφύγιο που μπορεί η τέχνη να το εξασφαλίσει, μία διέξοδο που μπορεί να προσφέρει. Γι' αυτό και η εμπορική δραστηριότητα έχει αυξηθεί, εφόσον η κάθε μορφή τέχνης ημερεύει τα πάθη, διαμορφώνοντας μια άλλη πραγματικότητα. Πιο ανθρώπινη.

5-scaled

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν σήμερα έναν εικαστικό καλλιτέχνη στη χώρα μας;

Η τέχνη στη σύγχρονη πραγματικότητα με έναν χειροποίητο, άμεσο τρόπο συγγενεύει συμβολικά με την αιώνια ανθρώπινη συνθήκη. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι οι καλλιτέχνες δεν αναλώνονται σε εύκολα φολκλόρ θέματα, αλλά εμβαθύνουν σε διαχρονικά μηνύματα με τη σύγχρονη ευαισθησία της τέχνης τους. Και επειδή ακριβώς η τέχνη είναι παντού γύρω μας, οι καλλιτέχνες είναι απαραίτητο να είναι ενταγμένοι σε όλους τους τομείς που συνθέτουν την καθημερινότητά μας. Ως φορέας παιδείας οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εικαστικών με τη σταθερότητα στις συνεργασίες μας ως γκαλερί και τη στήριξή τους με την προώθηση του έργου τους και των πεποιθήσεών τους. Εν ολίγοις, αυτό είναι και το σημαντικότερο πρόβλημά τους: η έμπρακτη αναγνώριση της όποιας μορφής τέχνης ως απαραίτητη για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

Τι αποτύπωμα άφησε η πρόσφατη μεγάλη έκθεση της Art Athina στο Ζάππειο, όσον αφορά την προβολή καλλιτεχνών στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό;


Στην Art Athina, τη μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση της Αθήνας, οι καλλιτέχνες έδωσαν δυναμικό «παρών», θέτοντας υποψηφιότητα για έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην εικαστική σκηνή της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Οι διαφορετικές μορφές έκφρασης, οι ετερόκλητοι καλλιτέχνες, η ποικιλία στη θεματολογία, η χρήση διαφορετικών υλικών αλλά και η πρωτοτυπία στην επιμέλεια των booth κλείνουν το μάτι στην απόδοση της σύγχρονης πραγματικότητας. Αυτά θεωρώ, άλλωστε, ότι είναι τα συστατικά για να μπορέσει η τέχνη να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας. Η δική μας γκαλερί παρουσίασε την ομαδική έκθεση «Tondo» με κυκλικά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής. Ο γνωστός αναγεννησιακός όρος, που σημαίνει κύκλος, συμβολίζει το σύμπαν, τον ήλιο, τη σελήνη και τους πλανήτες και προκαλούσε ζωγράφους όπως ο Ραφαήλ, ο Μικελάντζελο ή ο Μπροντζίνο. Τα έργα, όμως, των σύγχρονων καλλιτεχνών προσφέρουν μία διευρυμένη οπτική του κύκλου της ζωής. Αυτό από μόνο του αφήνει το δικό του αποτύπωμα.

IMG_3832

Πώς αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές πλάι στον Κώστα Μπακογιάννη;


Στην αρχή, ομολογουμένως, όταν μου έγινε η πρόταση, ήμουν επιφυλακτική. Η αγάπη μου, όμως, για την τέχνη και συνεπώς η εξέλιξη που θα ήθελα να δω στην πόλη που ζω και εργάζομαι ήταν και η κινητήριος δύναμη για να αποδεχτώ την πρόταση του δημάρχου της Αθήνας να ενταχθώ στην ομάδα των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων για την επόμενη θητεία του. Είναι γεγονός ότι η Αθήνα έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη μεταμόρφωσή της σε ένα ευρωπαϊκό κέντρο τέχνης και στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων της πόλης μας με την καθοδήγηση έμπειρων επαγγελματιών. Κύριος στόχος μου είναι η καλλιέργεια της αισθητικής από την παιδική ηλικία. Άλλωστε, στα παιδιά ανήκει το μέλλον. Τελικά, η συνειδητοποίηση ότι μόνο με τη συλλογικότητα μπορούμε να αλλάξουμε την πόλη μας και να καλυτερεύσουμε την καθημερινότητά μας, ήταν αυτό που με έκανε να πω το ναι στην ομάδα του Κώστα Μπακογιάννη.

Ως Art director της Sianti Gallery μπορώ να σας βεβαιώσω ότι η τέχνη είναι απαραίτητη στη ζωή μας πέρα από κάθε πολιτική τοποθέτηση. Από την άλλη, ως παιδί του κέντρου αναγνωρίζω ότι η τέχνη είναι παντού γύρω μας και η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να προαχθεί σε ένα κέντρο Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Αρχής γενομένης με την κάθε γειτονιά της Αθήνας που λειτουργεί αυτόνομα με δική της πολιτιστική ταυτότητα και που αποτελεί ένα κομμάτι της σύνθεσης του Αστικού Πολιτισμού. Και τι σημαίνει αυτό; Κάθε είδος τέχνης από τη ζωγραφική και τη γλυπτική, τη λογοτεχνία και την ποίηση, μέχρι το θέατρο και τον κινηματογράφο, μέχρι ακόμα και τον τρόπο ζωής ή τη διατροφή ο Αστικός Πολιτισμός αφορά και ανήκει σε κάθε ηλικία, φύλο, επάγγελμα, εθνικότητα! Γιατί πολιτισμός χωρίς παιδεία, δεν υπάρχει και αυτό είναι το μόνο εφόδιο για να διαμορφώσει κάποιος ηθική υπόσταση. Γι' αυτόν τον πολιτισμό θέλω να παλέψω μέχρι να γίνει αυταξία.