Τη μαύρη κωμωδία του Dimitri Danilov «Ο Σεργκέι είναι και πολύ βλάκας» σκηνοθετεί η Ταμίλλα Κουλίεβα αυτή τη σεζόν από τις 7 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Πρόκειται για ένα έργο ανατρεπτικό για όλα τ’ απρόβλεπτα που μπορούν να φέρουν τα πάνω-κάτω στην καθημερινότητά μας.

Ο Σεργκέι είναι και πολύ βλάκας

Ένας νεαρός προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, λαμβάνει ξαφνικά ένα δέμα και η ζωή του μετατρέπεται σε μαύρη κωμωδία.

Το μυστηριώδες πακέτο δεν το φέρνει ένας courier αλλά… ΤΡΕΙΣ. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο οι courier δεν παραδίδουν αμέσως το δέμα. Παραμένουν στο σπίτι του Σεργκέι, συζητάνε άσχετα πράγματα και στο ερώτημα πότε επιτέλους θα φύγουν και θα τον αφήσουν στην ησυχία του, η απάντηση είναι: «Αφού σας είπαμε, όταν σας πήραμε τηλέφωνο, ότι θα είμαστε στο σπίτι σας στη διάρκεια μιας ώρας. Και τώρα πρέπει να μείνουμε μαζί σας μια ώρα».

Πώς αντιμετωπίζει κάνεις αυτή την παράδοξη κατάσταση; Ποιοι είναι αυτοί οι courier και τι θέλουν; Τι έχει μέσα το δέμα; Και γιατί ο Σεργκέι, ένας λογικός, υγιής, νεαρός προγραμματιστής είναι «…και πολύ βλάκας;».

Τι μπορεί να συμβεί στη ζωή ενός καθημερινού ανθρώπου όταν «συναντηθεί» με το απροσδόκητο;

Ο καθένας καλείται να βρει την δική του απάντηση.

koylieva6

Ο συγγραφέας για το έργο

Ο Dimitri Danilov, στην ερώτηση ποιο είναι το θέμα το έργου «Ο Σεργκέι είναι και πολύ βλάκας» έδωσε την εξής απάντηση: «Θα έλεγα πως το έργο αυτό είναι για το πώς στην απλή, συνηθισμένη ζωή ενός ανθρώπου της "διπλανής πόρτας", ανά πάσα στιγμή μπορεί να εισβάλει κάτι ανεξήγητο - και πώς αναγκαστικά ο άνθρωπος αυτός καλείται να αντιμετωπίσει, να αντιδράσει σ' αυτή την εισβολή».

Η σκηνοθέτης για το έργο

Για μένα στο έργο αυτό, πίσω από τις κωμικές καταστάσεις, βρίσκεται ανεξάντλητο βάθος, που αποκαλύπτει τον πολύ επίκαιρο, σοβαρό και ανθρώπινο προβληματισμό: Πόσο ευάλωτος είναι ο άνθρωπος, απέναντι στους μηχανισμούς του συστήματος. Μέσα από τις καταστάσεις του έργου, στην κωμική αποτύπωσή τους, βλέπουμε τη δική μας πραγματικότητα… και εκεί το γέλιο σταμάτα…

Οι ήρωες είναι τόσο «αναγνωρίσιμοι», που ο καθένας μπορεί να δει τον εαυτό του μέσα από αυτούς. Μαζί με την πολιτική σάτιρα, την απόρριψη του απολυταρχισμού, τις ακραίες φιλελεύθερες ιδέες, τον παραλογισμό της προτεινόμενης συνθήκης του έργου, υπάρχει ένας βασικός άξονας, ως προβληματισμός: Η ύπαρξη του ατόμου και της ατομικής ευθύνης, απέναντι στον εγκλωβισμό του συστήματος και στην προσωπική αντίληψη για τον κόσμο.
Ταμίλλα Κουλίεβα

Ταυτότητα παράστασης
Ο Σεργκέι είναι και πολύ βλάκας
Του Dimitri Danilov
Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Ταμίλλα Κουλίεβα
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια: Βασίλης Ζούλιας, Περικλής Κονδυλάτος
Μουσική: Dof Twogee
Τραγούδια: ΛΕΞ

Παίζουν: Παναγιώτης Μπουγιούρης, Σαμουήλ Ακίνολα, Πάνος Ζυγούρος, Αλίκη Κακολύρη και ο Γρηγόρης Καραντινάκης
Πού: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, τηλ.: 210 3418550, mcf.gr
Πότε: Από 7 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Εισιτήρια: Κέντρο: 25€ (20€ μειωμένο*), Πλαϊνά: 20€ (15€ μειωμένο*)
Διάρκεια: 80’