Τα Χριστούγεννα έρχονται λίγο νωρίτερα στην Παιδική Σκηνή του «Από Μηχανής» Θεάτρου και φέρνουν κάτι από τη λάμψη, τη συγκίνηση και τη μαγεία των εορτών.

Δύο τρυφερές παραστάσεις, βασισμένες σε βιβλία, ζωντανεύουν για πρώτη φορά στη σκηνή.

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου έκανε πρεμιέρα το «Εγώ Το Ξωτικό» της Μαριβίτας Γραμματικάκη, σε θεατρική διασκευή της ιδίας και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. Παιδιά από 3 έως και 7 ετών ταξίδεψαν στο μαγικό κόσμο των Χριστουγέννων, μέσα από την ιστορία του γκρινιάρικου ξωτικού Μουρμούρ.

Μια μέρα αργότερα, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, ξεκίνησε η ωραιότερη αντιπολεμική ιστορία. Η πολυβραβευμένη κι υποψήφια για το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2024 Αγγελική Δαρλάση, διασκευάζει το βιβλίο της «Το Ωραιότερο Χριστουγεννιάτικο Στολίδι», το οποίο είναι βασισμένο στη συγκλονιστική ιστορία της χριστουγεννιάτικης εκεχειρίας του 1914 στο Δυτικό Μέτωπο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Μυλωνάς, και απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού.

Παρούσες στις πρεμιέρες τους ήταν και οι δύο συγγραφείς.

S5sx_SNF

«Εγώ το ξωτικό» 

Η ιστορία

Τί θα συμβεί όταν την τελευταία νύχτα που όλα πρέπει να είναι έτοιμα, το γκρινιάρικο ξωτικό Μουρμούρ σταματήσει τις μηχανές, μπερδέψει τα γράμματα των παιδιών και φέρει τα πάνω – κάτω καθώς όπως λέει τα ξωτικά είναι εκείνα που κουράζονται όμως ο Αϊ-Βασίλης παίρνει όλη τη δόξα; Τι δώρα θα μοιράσει τώρα ο Αϊ-Βασίλης;

Μια τρυφερή, αστεία και συγκινητική παράσταση γι' αυτούς που πιστεύουν στην αγάπη των Χριστουγέννων και τη χαρά της προσφοράς για παιδιά Παιδικών Σταθμών, Νηπιαγωγείου, Α' & Β' Δημοτικού. Την πρωτότυπη θεατρική διασκευή υπογράφει η συγγραφέα Μαριβίτα Γραμματικάκη, ενώ τη σκηνοθεσία ο Δημήτρης Μυλωνάς.

Παίζουν (αλφαβητικά): Τιγκράν Αμπραμιάν, Άννα Ελεφάντη, Εύα Κλουβάτου , Νίκος Παλιούρας, Νεφέλη Τζεβελέκη.

pUfwUxJz


Το Ωραιότερο Χριστουγεννιάτικο Στολίδι 

Η ιστορία

Η πολυβραβευμένη κι υποψήφια για το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2024 Αγγελική Δαρλάση ορμώμενη από τη συγκλονιστική ιστορία της χριστουγεννιάτικης εκεχειρίας του 1914 στο Δυτικό Μέτωπο στήνει τη δική της συγκινητική ιστορία για τη γνωριμία δύο αγοριών που η μοίρα τους έφερε να πολεμούν σε αντίπαλο στρατόπεδο.

Κάποιοι είχαν αποφασίσει ότι ο πόλεμος είναι ο μόνος τρόπος για να λύνονται οι διαφορές. Ότι ο Χανς από τη Γερμανία και ο Χάρι από την Αγγλία είναι εχθροί. Όμως τα δυο αγόρια, παραδόθηκαν στη μαγεία των Χριστουγέννων κι εκείνη την ημέρα, τα Χριστούγεννα του 1914, έπαιξαν μαζί ποδόσφαιρο.

Με ευαισθησία, χιούμορ κι ειλικρίνεια η παράσταση «Το Ωραιότερο Χριστουγεννιάτικο Στολίδι» μιλά κατευθείαν στην καρδιά των παιδιών για τον πόλεμο και τη σημασία του να αναζητούμε τις γέφυρες που μας ενώνουν.

Η Αγγελική Δαρλάση υπογράφει την πρωτότυπη θεατρική διασκευή, σε μια ευφάνταστη και συγκινητική παράσταση με συνοδεία πρωτότυπης μουσικής και σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. Απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού.

Παίζουν: Νικολέτα Καζάκη, Στέλλα Κυριακίδη, Παύλος Παπαχρήστου, Παναγιώτης Κοντάρης

txrgjPYr

Η ηθοποιός, σκηνοθέτις και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Από Μηχανής Θεάτρου Άννα Ελεφάντη μιλάει στα parapolitika.gr για τα έργα και την συμμετοχή της σε αυτά.

Πόσα χρόνια ασχολείστε με το παιδικό θέατρο;

Ξεκίνησα την πορεία μου ως ηθοποιός με το παιδικό θέατρο, οι πρώτες δηλαδή επαγγελματικές μου δουλειές και συγκεκριμένα στην Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» στη Θεσσαλονίκη, ήταν για παιδιά. Μεγαλώνοντας πέρασα στις παραστάσεις ενηλίκων και τώρα, 20 χρόνια μετά, επιστρέφω εκεί απ' όπου ξεκίνησα.

Φέτος το Από Μηχανής Θέατρο εγκαινιάζει για πρώτη φορά την παιδική του σκηνή. Πώς νιώθετε με αυτή σας την κίνηση και τι θέλετε να καταφέρετε;

Είμαι πολύ συγκινημένη με αυτήν μας την απόφαση, ήταν πραγματικά ένα όνειρο που με τον συνεργάτη μου Δημήτρη Μυλωνά, είχαμε από την αρχή όταν αναλάβαμε την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου και τώρα αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Εκτός βέβαια από συγκίνηση και χαρά, νιώθω και μεγάλη ευθύνη καθώς θεωρώ ότι το παιδικό θέατρο είναι ένα σημαντικό λειτούργημα μέσω του οποίου όχι μόνο ταξιδεύεις στο μαγικό κόσμο των παιδιών και συνδιαλέγεσαι μαζί τους αλλά και διαμορφώνεις το θεατρικό κοινό του αύριο.

Με παραστάσεις και παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις που θα τρέχουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς τόσο για σχολεία όσο και τα Σαββατοκύριακα για το κοινό, επιθυμία μας είναι η ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ του «Από Μηχανής» Θεάτρου, μέσα από τους κώδικες της τέχνης και της φαντασίας να συνομιλήσει με τα παιδιά δημιουργικά και να γίνει συνοδοιπόρος τους στο συναρπαστικό ταξίδι της ζωής και της γνώσης.

Έχουμε την πεποίθηση ότι η τέχνη του Θεάτρου όχι μόνο ψυχαγωγεί αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο συμπερίληψης, κατανόησης, έκφρασης κι αυτογνωσίας, πάνω σε αυτόν λοιπόν τον άξονα, προτάσσουμε στο παιδικό και νεανικό κοινό έναν πλούσιο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα ποιότητας το οποίο αντανακλά και βρίσκεται σε διάλογο με τα ερωτήματα της εποχή μας.

Γιατί και τα τρία έργα που επιλέξατε βασίζονται σε κορυφαία έργα της παιδικής λογοτεχνίας και όχι σε πρωτότυπα κείμενα;

Πράγματι και τα τρία έργα που ανεβάζουμε φέτος στην ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ βασίζονται σε ομότιτλα πολυαγαπημένα βιβλία, η σκηνική τους όμως εκδοχή είναι πρωτότυπη και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που έχουμε στα χέρια μας τα 3 αυτά υπέροχα κείμενα τα οποία είναι μεστά από ευαισθησία, φαντασία αλλά και νόημα δίχως όμως ίχνος διδακτισμού ή σοβαροφάνειας. Έργα με χιούμορ, παιχνίδισμα, μαγεία τα οποία φέρνουν στην επιφάνεια καίρια θέματα που απασχολούν την παιδική ψυχοσύνθεση ενώ την ίδια ώρα δίνουν αμέτρητες δυνατότητες για συναρπαστική σκηνική δράση, γέλιο αλλά και συγκίνηση!

Είναι για εμάς μεγάλη τιμή το γεγονός ότι η Αγγελική Δαρλάση, υποψήφια φέτος για το βραβείο Άντερσεν η οποία υπογράφει και τη θεατρική μεταφορά του βιβλίου της «Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι», η Μαριβίτα Γραμματικάκη με το γλυκό σαν ζαχαρωτό «Εγώ το Ξωτικό» και η Σοφιάννα Θεοφάνους που συνεργάστηκε μαζί μας στη διασκευή του βιβλίου «Ο Αόρατος Τονίνο» του σπουδαίου Τζάνι Ροντάρι, μας εμπιστεύτηκαν και στάθηκαν συνοδοιπόροι στο ταξίδι που άρχισε φέτος η ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ του «Από Μηχανής» Θεάτρου.

Σας βλέπουμε στα δύο από τα τρία παιδικά έργα να παίζετε κι εσείς. Πόσο σημαντική είναι για εσάς η επαφή σας με το παιδικό κοινό, το οποίο είναι και πολύ απαιτητικό;

Είκοσι χρόνια αφού καταπιάστηκα για πρώτη φορά με το παιδικό θέατρο, ξανασυναντιέμαι με το παιδικό κοινό όχι μόνο ως ηθοποιός αλλά πλέον και ως μαμά μιας υπεροχής 7χρονης κόρης, η επαφή μου λοιπόν με τα παιδιά εμποτίζεται από την προσπάθεια να ανακαλώ κάθε στιγμή την αίσθηση που έχω όταν παίζω με την κόρη μου!

Αν παρουσιαστείς στα παιδιά χωρίς να υποβιβάζεις τη νοημοσύνη τους αλλά ενεργοποιώντας τη φαντασία, το συναίσθημα και τη σκέψη τους, αν τσαλακωθείς μπροστά τους και βουτήξεις στο παιχνίδι, αν ανοιχτόκαρδα μιλήσεις τη γλώσσα τους, τα παιδιά ακολουθούν και μάλιστα με μεγάλη προσήλωση. Άλλωστε τα ίδια τα παιδιά όταν παίζουν, δεν είναι σπουδαίοι ηθοποιοί;

Μέσα από τις παραστάσεις ποια μηνύματα αναδύονται και πώς θα θέλατε ιδανικά να επηρεάσουν την παιδική ψυχή;

Στο «Ο αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι, ο Τονίνο είναι ένα αγόρι που εύχεται να γίνει αόρατος γιατί φοβάται να πει στο σχολείο το μάθημα μήπως κάνει λάθος. Αόρατος λοιπόν στη δική μας παράσταση είναι εκείνος/ή που επιλέγει να μην είναι ορατός από φόβο. Μια τέτοια όμως επιλογή αναπόφευκτα οδηγεί στη μοναξιά και την απομόνωση. Τί άλλο λοιπόν εμείς επιδιώκουμε από το να πούμε στα παιδιά ότι όλοι φοβόμαστε όμως δεν πειράζει, δεν πειράζει να φοβόμαστε ούτε να κάνουμε λάθη γιατί από τα λάθη μας μαθαίνουμε.

«Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι» της Αγγελικής Δαρλάση βασισμένο στη συγκλονιστική ιστορία της χριστουγεννιάτικης εκεχειρίας του 1914 στο Δυτικό Μέτωπο, αφορά στη συγκινητική ιστορία για τη γνωριμία δύο αγοριών που η μοίρα τους έφερε να πολεμούν σε αντίπαλο στρατόπεδο. Με ευαισθησία, χιούμορ κι ειλικρίνεια η παράσταση μιλά κατευθείαν στην καρδιά των παιδιών για τον πόλεμο και τη σημασία του να αναζητούμε τις γέφυρες που μας ενώνουν.

Το «Εγώ το Ξωτικό» της Μαριβίτας Γραμματικάκη προσκαλεί τους πιο μικρούς μας φίλους στον μαγικό κόσμο των ξωτικών. Ανάμεσα στα γλυκά ξωτικά τα οποία ετοιμάζουν πυρετωδώς τα δώρα των παιδιών, θα συναντήσουμε τον ντροπαλό Ντελφ ο οποίος κυκλοφορεί με μια κούτα στο κεφάλι του για να κρύψει τα μεγάλα του αυτιά αλλά και τον γκρινιάρη Μουρμούρ ο οποίος «απεργεί» από τις εργασίες με το παράπονο ότι ενώ τα ξωτικά κάνουν όλη τη δουλειά, τα παιδιά αγαπούν μόνο τον Άγιο Βασίλη και στα ξωτικά δεν λένε ούτε ένα ευχαριστώ. Έρχεται λοιπόν ο υπέροχος Άγιος Βασίλης και καθησυχάζει τα δύο ξωτικά με τί άλλο; Με αποδοχή και πολλή αγάπη