Με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου, «τον Έλληνα που ξεπέρασε τα όρια του πλανήτη και έγινε άστρο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου κ. Δημήτρης Πιατάς, θα εγκαινιάσει το Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Βαγγέλης Παπαθανασίου», που ευλόγησε τον Ιούνιο του 2023 ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Ο καταξιωμένος ηθοποιός ανέλαβε τυπικά τα νέα του καθήκοντα την 1η Ιουλίου 2023.

Αυτό αποτέλεσε αφορμή και της συνέντευξης στα Παραπολιτικά, και τον Γιάννη Ξυνόπουλο, όπου ο Δημήτρης Πιατάς μας έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τον νέο του ρόλο ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής, και για τα πρώτα δείγματα δουλειάς του που θα δούμε στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου.

Η συζήτηση με τον Δημήτρης Πιατάς ξεκίνησε σε πολύ φιλικό κλίμα λέγοντάς του ότι, είναι αναγνωρίσιμος εκτός από το υποκριτικό του ταλέντο και από την φωνή του, όπου σε μας τους λίγο μεγαλύτερους φέρνει αναμνήσεις.

Ο "Πίκος Απίκος" στοίχειωσε πολλές γενιές

«Το υποψιάζομαι γιατί ο "Πίκος Απίκος" στοίχειωσε νομίζω πολλές γενιές. Το εντυπωσιακό είναι ότι συνεχίζει να στοιχειώνει και την εγγονή μου, η οποία είναι έξι ετών και συνειδητοποίησε ότι ο παππούς της είναι ο "Πίκος Απίκος" της "Φρουτοπίας"»

Η αφορμή της συνέντευξης είναι η ανάληψη των καθηκόντων σας στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου 

«Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί εγώ δεν είμαι από την περιοχή, αλλά είμαι πολιτογραφημένος Βολιώτης. Είμαι περί τα 40 χρόνια Πηλιορείτης, οπότε αυτό γράφει».

O Δημήτρης Πιατάς στα Παραπολιτικά: Αφιέρωμα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου

Με το που αναλάβατε, παραλάβατε ένα ολοκαίνουργιο θέατρο

«Το θέατρο είναι παλιό και φτιάχτηκε γύρω στα 1980 αλλά είναι ένα κόσμημα για την πόλη. Κάποια στιγμή όμως δημιουργήθηκαν ορισμένα προβλήματα και έμεινε κλειστό πάνω από 15 χρόνια. Όλες οι παραστάσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου γινόντουσαν σε ένα άλλο κτίριο, την "Παλιά Ηλεκτρική", επίσης εξαιρετικός χώρος αλλά καμία σχέση με ένα θέατρο το οποίο πέραν ότι κοσμεί την πόλη είναι ένα θέατρο που έχει την πολυτέλεια να μπορεί να συμπεριλάβει εκδηλώσεις μουσικές χώρου λυρικές παραστάσεις… Έχει μία λογική πολυχώρου και μία τέτοια υποδομή. Δεν είναι πάρα πολλές πόλεις στην Ελλάδα, και ειδικά στην περιφέρεια που έχουν τη δυνατότητα να έχουν τέτοιους θεατρικούς χώρους για να φιλοξενούν μεγάλες παραστάσεις».

O Δημήτρης Πιατάς στα Παραπολιτικά: Αφιέρωμα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου
O Δημήτρης Πιατάς στα Παραπολιτικά: Αφιέρωμα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου

Η αρχή γίνεται με μία μουσική παράσταση

«Όφειλα από την ώρα που ανέλαβα, τυπικά την άνοιξη αλλά στην πραγματικότητα το ξεκίνημα επρόκειτο να γίνει τον Σεπτέμβριο με αρχές Οκτωβρίου του 2023. Αυτό ήταν λογικό γιατί έμπαινε η χειμερινή περίοδος οπότε τότε ήταν η κατάλληλη εποχή να κάνουμε το άνοιγμα του θεάτρου. Τιμητικά και πολύ σωστά το θέατρο πήρε το όνομά του Βολιώτη και τεράστιου μουσικού με παγκόσμια αναγνώριση, όπως του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Έτσι όφειλα με το άνοιγμα του θεάτρου στον κόσμο να τιμήσω τον καλλιτέχνη που έδωσε το όνομά του στο θέατρο και θα μείνει για πάντα στην πόλη και σαν μνήμη μιας τεράστιας προσωπικότητας στον διεθνή κόσμο, του Βαγγέλη Παπαθανασίου, ο οποίος γεννήθηκε στην Αγριά του Βόλου.

Έτσι προς τιμή του Βαγγέλη Παπαθανασίου και αξιοποιώντας όλο το μουσικό δυναμικό της πόλης ετοιμάσαμε μία όμορφη μουσική παράσταση.

Δυστυχώς μας πιάσαν οι καταστροφές και όλα αυτά τα πράγματα πήγαινε πίσω. Το καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τη φύση και έτσι αναβλήθηκαν όλες οι δράσεις μας, και τώρα πια 13 Δεκεμβρίου θα γίνει το άνοιγμα και η γιορτή την οποία σκηνοθετικά την επιμελούμαι εγώ.

Η συμφωνική ορχήστρα του δήμου Βόλου θα παίξει κομμάτια του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Το ίδρυμα Βαγγέλης Παπαθανασίου μας δίνει τα αποκλειστικά δικαιώματα για εκείνη την ημέρα, και πιστέψτε με ότι δεν είναι εύκολο να δίνονται. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είναι ένα όνομα διάσημο σε όλο τον κόσμο, και τα μουσικά του έργα γίνονται σύμφωνα με την επιθυμία του μόνο από μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες.

O Δημήτρης Πιατάς στα Παραπολιτικά: Αφιέρωμα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου

Η συμφωνική ορχήστρα του δήμου Βόλου αριθμοί 130 μουσικούς και 250 χορωδούς, όλοι Βολιώτες. Την καλλιτεχνική διεύθυνση την έχει ο Ανδρέας Μιμαίος, και θα την διευθύνει ο μαέστρος Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς, που κάνει καριέρα στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι όλοι είναι Βολιώτες και έρχονται ευγενώς προσφερθέντες για να είναι παρόντες σε αυτό το μεγάλο γεγονός.

Μου κάνει την τιμή και θα συμμετέχει ζωντανά ο Θανάσης Λάλας, που είναι γνωστός δημοσιογράφος, εικαστικός και προσωπικός φίλος του Βαγγέλη Παπαθανασίου, που επρόκειτο να κάνει μία μεγάλη παρουσίαση για το συνθέτη στο Μέγαρο μουσικής, το οποίο όμως ακυρώθηκε λόγω κοροναϊού.

Το βίντεο art επιμελείται ο Νίκος Σούλης, και την σκηνοθεσία της παράστασης εγώ. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι μία εκδήλωση υψηλού επιπέδου και ελπίζω να μας τιμήσει το κοινό της πόλης του Βόλου αλλά και γενικότερα, στην πρώτη μας δυνατή παρουσία, που όπως σας προανέφερα είναι την Τετάρτη, στις 13 Δεκεμβρίου 2023.



Ποια θα είναι η επόμενη εκδήλωση σας;

«Αμέσως επόμενη είναι θεατρική παράσταση στις 21 Δεκεμβρίου 2023, η οποία αν θέλετε είναι και η κατεξοχήν δική μας παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, που την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Βαγγέλης Βογιατζής. Στόχος μου ήταν το πρώτο δείγμα δουλειάς μας να γίνει μόνο από Βολιώτες καλλιτέχνες, και είναι όλοι οι Βολιώτες από τον σκηνοθέτη, τον ενδυματολόγο, τους μουσικούς, τους ηθοποιούς και τον σεναριογράφο.

Το έργο έγραψε ο καταξιωμένος Σάκης Σερέτης, ειδικά την πόλη του Βόλου. Ο τίτλος του είναι "Μαύρο Κύμα". Και για αυτό το έργο τρέφω μεγάλες φιλοδοξίες, γιατί αυτή η δουλειά είναι αμιγώς θεατρική, και εκεί χτυπάει η καρδούλα μου. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε όλα είναι εν εξελίξει».



Κύριε Πιάτα έχετε σπίτι έχετε σπίτι στο Λαύκο Πηλίου και έχετε αγαπήσει τον τόπο, όσο σας έχει αγαπήσει και αυτός

«Το Πήλιο είναι ένας παράδεισος και το κάθε χωριό του Πηλίου έχει την μοναδικότητά του και το ενδιαφέρον του. Εγώ βρίσκομαι στον Λαύκο, ένα χωριό που δεν είναι τόσο ονομαστό σε σχέση με την Βυζίτσα, Τσαγκαράδα τις Μηλιές και τα λοιπά. Δεν παύει όμως να είναι ένα όμορφο χωριό στο Πήλιο και για μένα το κάθε κομμάτι και μέρος έχει την δική του αξία. Εγώ αγαπώ το χωριό αυτό και την γενικότερη περιοχή, και είμαι πολύ στεναχωρημένος για όλα αυτά που συνέβησαν με τις βιβλικές καταστροφές, μετά την τελευταία κακοκαιρία. Οι καταστροφές στο Πήλιο ήταν τεράστιες αλλά ο Λαύκος όπου διατηρώ το σπίτι μου είχε την πολυτέλεια να μην είναι παραθαλάσσιο χωριό, οπότε προστατεύτηκε από την ίδια τη φύση, και δεν έγιναν αυτού του είδους οι καταστροφές που έγιναν στα παραθαλάσσια χωριά, όπως η Μηλίνα, ή το Χόρτο και ο Πλατανιάς. Το θέμα είναι να αγαπάμε τη φύση και να τη σεβόμαστε, γιατί πολλές φορές δεν τη σεβόμαστε και αυτό είναι μία αιτία που μας τιμωρεί. Εύχομαι να διορθωθούν τα πράγματα και να επανέλθουν στην κανονικότητα πολύ γρήγορα, για να συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε τις ομορφιές του Πηλίου».

O Δημήτρης Πιατάς στα Παραπολιτικά: Αφιέρωμα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου

Πληροφορίες εκδήλωσης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

ΧΩΡΟΣ: Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Βαγγέλης Παπαθανασίου»
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:00ΔΙΑΡΚΕΙΑ: μέγιστος χρόνος 2 ώρες
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Ticketservices.gr