Στην Αίθουσα του Βωμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της Πράξης «Εκσυγχρονισμός και Ανάδειξη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής – Επικοινωνίας» που έχει υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ.» και στην έναρξη λειτουργίας του έργου της ψηφιακής αναβάθμισης στο ΕΑΜ.

nisida

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με ευσύνοπτη παρέμβαση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΑΜ καθηγητή Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του έργου ψηφιακής αναβάθμισης του ΕΑΜ και σημείωσε ότι, αν και το έργο ξεκίνησε πριν από τη μετατροπή του Μουσείου σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, αυτό υιοθετήθηκε και «αγκαλιάστηκε» από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Εν συνεχεία εξήρε το υψηλό επαγγελματικό φρόνημα των υπαλλήλων του ΕΑΜ και την αφοσίωσή τους στην προαγωγή και ανέλιξη του Μουσείου και εξέφρασε την ευχή να πραγματοποιηθούν και άλλα τέτοια έργα.

moyseio

Ακολούθησε η τοποθέτηση της Γενικής Διευθύντριας του ΕΑΜ δρος Αννας Βασιλικής Καραπαναγιώτου, η οποία παρουσίασε συνοπτικά το πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, ύψους 1.500.000,00 ευρώ, ένα πρόγραμμα που αναβαθμίζει την εμπειρία των επισκεπτών μέσα σ’ ένα Μουσείο με 9.000 τ.μ. μόνιμους εκθεσιακούς χώρους, 65 αίθουσες, 15.000 μοναδικά ή ομαδικά εκθέματα διαφόρων κατηγοριών.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «Πάνω από 900 επιλεγμένα εκθέματα κατανέμονται σε 40 κύκλους ακουστικών θεματικών ξεναγήσεων σε έξι γλώσσες. Για να μιλήσουμε με σύγχρονους όρους πρόκειται για 40 podcasts, ραδιοφωνικές εκπομπές που αφηγούνται ιστορίες για τον έρωτα και την απιστία, για τον πόλεμο και την ειρήνη, για τον αθλητισμό και τις γιορτές, για τη γυναίκα και τον καλλωπισμό, για την ιατρική και τις εναλλακτικές θεραπείες, για τους πρώτους υπολογιστές και τάμπλετ, για τη δημοκρατία και μορφές πολιτευμάτων, για τα ταξίδια και τον αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση, για δικαιοσύνη, διαφάνεια και λογοδοσία. Ιστορίες παλιές αλλά και τόσο σύγχρονες»… «Μία διαδραστική εφαρμογή που λειτουργεί στην είσοδο και στην έξοδο του Μουσείου αφορά μεταξύ άλλων στην αποστολή ηλεκτρονικών επιστολικών δελταρίων, e-cards δηλαδή, που θα επιτρέπει στον επισκέπτη σε πραγματικό χρόνο να στέλνει τις κάρτες του σε φίλους, αφήνοντας το αποτύπωμα της εμπειρίας του πριν ακόμη αποχωρήσει από το Μουσείο. Στους σταθμούς της εφαρμογής αυτής ο επισκέπτης αναπτύσσει την δική του προσωπική σχέση με το Μουσείο».

Το λόγο πήρε ακολούθως η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία τοποθετήθηκε σχετικά με τον πολύπλευρο και εξελισσόμενο διαρκώς ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη εποχή. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Τα Μουσεία σε καμία περίπτωση πλέον δεν είναι στραμμένα στο παρελθόν και μόνο – και μιλώ για τα αρχαιολογικά δημόσια μουσεία, τα μουσεία που ανήκουν στη δημόσια σφαίρα. Επαναλαμβάνω, τα μουσεία είναι ζωντανοί οργανισμοί που αναπτύσσονται και εξελίσσονται παράλληλα και μαζί με την κοινωνία, στην οποία ανήκουν και την οποία υπηρετούν».

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο έργο του ΕΑΜ ανέφερε «Υπό την έννοια αυτή, το πρόγραμμα, το οποίο εντάξαμε το 2021 στο τότε χρηματοδοτικό εργαλείο, το ΕΣΠΑ 2014-2020, εξυπηρετεί αυτή ακριβώς την πολιτική. Ήταν ένα έργο, το οποίο θα το δείτε στη συνέχεια, το οποίο δεν περνάει, δεν οδηγεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μόνο στην ψηφιακή εποχή, αλλά εξασφαλίζει την καθολική προσβασιμότητα. Είτε μιλάμε για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία, είτε μιλάμε για όλους αυτούς οι οποίοι θέλουν να δουν τον ελληνικό πολιτισμό στη μεγαλύτερη κιβωτό του διεθνώς, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ή ακόμα να μετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου. Πλέον με τον τρόπο ανάπτυξης του συγκεκριμένου προγράμματος, όλα αυτά είναι προσβάσιμα στο διεθνές κοινό».

Μετά από το τέλος της ξενάγησης το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό με πλήρη λειτουργία όλων των ψηφιακών εφαρμογών όσο και του ανανεωμένου χώρου υποδοχής.

Όλες οι εφαρμογές προσφέρονται δωρεάν στο κοινό.