Δεν είναι μόνο ο Γιώργος Λάνθιμος με τα «Χαμένα κορμιά» του και ο Αλεξάντερ Πέιν με τα «Παιδιά του χειμώνα» που φέρνουν τη χώρα μας όσον αφορά τον διεθνή κινηματογράφο πάλι στο «κάδρο». Είναι και το κίτρινο χρώμα που ευχόμαστε να μας φέρει γούρι.

Μια ταινία μικρού μήκους με ελληνική σφραγίδα που ευχόμαστε να λάμψει στη φετινή απονομή της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στα ΒAFTA. Στις 18 Φεβρουαρίου θα ξέρουμε αν το «Yellow» («Κίτρινο») θα τιμηθεί στην κατηγορία Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας Μικρού Μήκους, για την οποία απέσπασε υποψηφιότητα.

Όσο για το στόρι, ο σκηνοθέτης, παρακολουθώντας μια γυναίκα στην ταραγμένη Καμπούλ, λίγες ώρες μετά την απόσυρση των διεθνών στρατευμάτων και την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, διεκδικεί τρόπαιο στην 77η τελετή BAFTA με οικοδεσπότη τον Ντέιβιντ Τέναντ. Την ταινία έγραψε και σκηνοθέτησε ο Έλαμ Έχσας που πρωταγωνιστεί με την ιρανικής καταγωγής Αφσανέ Ντεχρουχιέ. Ενώ συμπαραγωγός του φιλμ είναι ο Γιάννης Μανωλόπουλος. Πυρήνας η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, μία σειρά από απαγορεύσεις που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών, με αποκλεισμό τους από τη δημόσια ζωή, τα σχολεία, την εργασία, ακόμη και τις μετακινήσεις τους. Για την ιστορία, το «Yellow» έχει ήδη φιλοξενηθεί σε 30 φεστιβάλ, έχοντας ήδη κατακτήσει πολλά βραβεία.

Σήμερα, που ανακοινώνονται και οι υποψηφιότητες των Οscar, θα ξέρουμε περισσότερα για την Ελλάδα στο διεθνές σινεμά. Και για το υποψήφιο στη shortlist (βραχεία λίστα) για τα χρυσά αγαλματίδια «The One Note Man» («Έρωτας με την πρώτη νότα»), την ελληνική ταινία που πάει για Οscar με τη συμμετοχή του ανεπανάληπτου σερ Ίαν Μακ Κέλεν και η οποία γυρίστηκε σε πέντε μόλις ημέρες.

Είναι κάτι ασύλληπτο αν το καλοσκεφτείτε, που όμως πέτυχε ο Γιώργος Σιούγας. Μάλιστα το έργο το συναντάμε και στη longlist των BAFTA. Τo ενδιαφέρον πως εδώ δεν έχουμε καν διάλογο, γεγονός που από μόνο του καθιστά το φιλμ ξεχωριστό. Βεβαίως η μουσική του οσκαρικού για τον «Ερωτευμένο Σαίξπηρ», Στίβεν Γουόρμπεκ, με την οποία έχει επενδυθεί το έργο, η ερμηνεία του βραβευμένου με BAFTA Τζέισον Γουάτκινς όσο και η παρουσία του χαρισματικού Μακ Κέλεν αντισταθμίζουν την έλλειψη λέξεων.