Ήταν να μη γίνει η αρχή. Η πρόσφατη ευθεία τοποθέτηση της διεθνώς καταξιωμένης βυζαντινολόγου Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, με την οποία υποστηρίζει ότι ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και όχι του Φιλίππου, έχει πυροδοτήσει έντονο επιστημονικό διάλογο για αυτό το ζήτημα. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, δεν συμφωνεί μαζί της, τουναντίον, δηλώνοντας κατηγορηματικά (και ιδιαίτερα αιχμηρά) ότι ο μεγαλύτερος στρατηλάτης όλων των εποχών δεν είναι θαμμένος στη Βεργίνα.

Σε διάλεξη που έδωσε, με τον τίτλο «Από τη Βεργίνα στις Αιγές. Τριάντα χρόνια δρόμος», στο κατάμεστο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, επιχείρησε «κατάδυση» στην ιστορία της Μακεδονίας, στην πορεία του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Αγγελική Κοτταρίδη, κάνοντας αναδρομή στις ανασκαφές ήδη από την εποχή του Μανόλη Ανδρόνικου, παρουσίασε μια σειρά από στοιχεία για να αποδείξει ότι ο βασιλικός τάφος είναι του Φιλίππου. Αλλά, στο πλαίσιο του ντόρου που έχει προηγηθεί, δεν μπορούσε να αφήσει αναπάντητη τη νέα δήλωση της Αρβελέρ.

Αγγελική Κοτταρίδη: Στις Αιγές δεν είναι θαμμένος ο Αλέξανδρος, μη λέμε ιστορίες για παιδιά

«Ο Αλέξανδρος βρίσκεται σε άμεση επαφή με τους τάφους των Αιγών, είναι αυτός που άγγιξε τη λάρνακα του πατέρα του, αλλά ετάφη στην Αίγυπτο. Αν βρισκόταν ο τάφος του Αλέξανδρου στην Αίγυπτο, θα ήταν πλέον ένα θλιβερό ερείπιο, κάτι πιο ζωντανό από τον Αλέξανδρο δεν θα βρούμε πουθενά. Και στις Αιγές δεν είναι θαμμένος ο Αλέξανδρος, μη λέμε ιστορίες για παιδιά», είπε «καρφώνοντας» την Αρβελέρ.

Θέλοντας να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, όπως τουλάχιστον τα αντιλαμβάνεται η ίδια, στο τέλος της διάλεξης, απαντώντας σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι «ο Μέγας Αλέξανδρος είναι θαμμένος στην Αλεξάνδρεια, 25 αρχαίοι συγγραφείς το λένε». Πρόσθεσε δε πως ο τάφος του βρίσκεται «κάπου κοντά στο συγκρότημα των Πτολεμαίων». Εν αναμονή λοιπόν της συνέχειας του σίριαλ της κορυφαίας επιστημονικής αντιπαράθεσης…

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»