Το SNFCC Youth Council είναι μία δημιουργική ομάδα 20 νέων, από 18 έως 25 ετών, που είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια ενός ανεξάρτητου προγράμματος εκδηλώσεων το οποίο εντάσσεται στον ετήσιο προγραμματισμό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Εμπνεόμενο από τα Science Slams που ξεκίνησαν στη Γερμανία στις αρχές του 2000, οργανώνει και επιμελείται μια σειρά ομιλιών και συζητήσεων, με σκοπό την ανάδειξη ιδεών, γνώσεων, εμπειριών και, φυσικά, των ανθρώπων πίσω από αυτές.


Μετά την επιτυχημένη πρώτη συζήτηση, που ασχολήθηκε με ζητήματα «Αναπηρίας και Προσβασιμότητας», τα Slams by SNFCC Youth Council επιστρέφουν την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στις 17.00 στον Πύργο Βιβλίων, με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη ή αλλιώς AI (Artificial Intelligence).

«Μοντέλο γλώσσας AI», «υπολογιστικά συστήματα», «ChatGPT»: φράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά, αλλά πόσο εύκολα μπορούμε να εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι ή πώς λειτουργούν; Παράλληλα, πολλοί καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για τη δημιουργία έργων, εγείροντας ερωτήματα και συζητήσεις σχετικά με την αυθεντικότητα, τη δημιουργικότητα και, τελικά, τη θέση αυτού του μέσου στον χώρο του πολιτισμού. Πέρα, όμως, από το τεχνικό ή δημιουργικό σκέλος της συζήτησης, επανέρχονται έντονα προβληματισμοί σχετικά με τα δικαιώματά μας εντός αυτής της ψηφιακής μεταβολής, που ενδεχομένως συμβαίνει με γρηγορότερους ρυθμούς από αυτούς που μπορούμε να κατανοήσουμε.

Αυτά είναι κάποια από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους ομιλητές στο δεύτερο Slam του SNFCC Youth Council. Με βασικό ζητούμενο την έναρξη διαλόγου, μετά από την ομιλία θα ακολουθήσει ένα Q&A με τη συμμετοχή του κοινού.

Ομιλητές

Λαμπρινή Γυφτοκώστα, Διευθύντρια Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΜΚΟ Homo Digitalis

Παναγιώτης Κορομηλάς, υποψήφιος διδάκτορας στο ΕΚΠΑ και βοηθός έρευνας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»

Ορφέας Μενής Μαστρομιχαλάκης, υποψήφιος διδάκτορας και ερευνητής στο εργαστήριο Συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μάθησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Μαρία Μαυροπούλου, visual artist/εικαστικός

INFO

Slams by SNFCC Youth Council: Τεχνητή Νοημοσύνη

Πύργος Βιβλίων, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ΚΠΙΣΝ

Κυριακή 04/02, 17:00 - 19:00

Είσοδος Ελεύθερη

Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε άτομα με αμαξίδιο και άτομα με κινητικά προβλήματα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣN snfcc.org/ekdiloseis/slams-snfcc-youth-council